Nieuws - 24 december 2018   13:32 Lawinegevaar stijgt flink door regen, storm en sneeuw

Door:

Here we go again… Een hoog lawinecijfer midden in de kerstvakantie, als dat maar goed gaat. De lawinediensten waarschuwen weer voor een verhoogd lawinegevaar deze dagen! 

In grote delen van de Alpen is het weer volle bak raak, door het weer van de afgelopen dagen is het lawinegevaar in een rap tempo gestegen! De combinatie van verse sneeuw, stormwind en ook regen zorgen voor gevaarlijke situaties en in grote delen van de Alpen wordt nu boven de 2000 meter lawinecijfer 4 op de schaal van 5 afgegeven. Oftewel, het gevaar is weer erg hoog worden.

De verse sneeuwval in combinatie met harde wind heeft weer voor veel overhangende sneeuwbanken gezorgd, die maar een heel klein zetje nodig hebben om los te komen. Dit hoeft niet eens door een persoon te gebeuren, een windvlaag kan dergelijke lawines bijvoorbeeld al in gang zetten.

Lawinediensten geven dan ook aan dat er goed gelet moet worden geluiden die je normaal gesproken niet hoort. ‘Zakkende’ geluiden alsof er een zak lucht vrijkomt en licht gekraak zijn voorbodes voor een directe lawine en als je dat hoort, is de kans groot dat het al te laat is.

Onder de 2000 meter is er overigens ook nog een serieus lawinerisico en dan met name op kleinere en ‘natte’ lawines. Deze lawines komen doorgaans minder ver, maar kunnen je nog steeds begraven en grote gevolgen hebben.

Kerstdagen

De lawinediensten waarschuwen voor de komende dagen, hoewel het lawinegevaar morgen al weer iets kan gaan zakken. Er komen dan namelijk strakblauwe dagen aan en dan kan de aantrekkingskracht van verse sneeuw de onervaren wintersporter toch nog even buiten de pistes lokken, terwijl de situatie daar in veel gebieden de komende tijd nog wel even kritisch zal blijven.

Oftewel, de oproep van de lawinedienst is om de komende dagen vooral op de pistes te blijven en niet zomaar erbuiten te gaan, tenzij je écht heel erg ervaren bent en weet wat je doet én ook de lawinerisico’s weet te herkennen. En zelfs dan is het niet bepaald verstandig te noemen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws