Nieuws - 17 december 2017   16:51 Lawineslachtoffer pas na drie dagen gevonden in Zwitserland

Door:

In Zwitserland is drie dagen geleden een lawine naar beneden gekomen met een dodelijk slachtoffer als gevolg. De autoriteiten hebben in ieder geval nogmaals waarschuwen uitgestuurd dat de situatie op veel plekken erg gevaarlijk kan zijn. 

Het slachtoffer was een 49-jarige Italiaan die off-piste aan het skiën was in de buurt van Ovronnaz in het Zwitserse Valais, waar hij gegrepen werd door de sneeuwmassa. Na een zoekactie die drie dagen heeft geduurd is het lichaam van de Italiaan gevonden op een diepte van 1,5 meter.

De Italiaan had geen lawine pieper of iets dergelijks bij zich en uiteindelijk hebben ze zijn lichaam kunnen vinden dankzij zijn mobiele telefoon. Via speciale apparatuur in een helikopter hebben ze dit signaal gevonden en kunnen herleiden tot een plaats, waar de bergredding verder op zoek kon gaan.

De man heeft zelf niemand in kunnen schakelen en was vermoedelijk alleen op pad, aangezien de autoriteiten pas ingeschakeld werden toen het anderen opviel dat er sporen van een lawine te zien waren in een couloir, terwijl boven die lawinesporen ook skisporen zichtbaar waren. Toen bleek dat er een auto is blijven staan op de parkeerplaats is er een grote zoekactie op touw gezet.

Lawinegevaar

Door de recente sneeuwval is het lawinegevaar ook weer hard gestegen in de Alpen en de autoriteiten waarschuwen dan ook nogmaals over de gevaren. De combinatie van verse sneeuw en harde wind heeft op veel plekken voor gevaarlijke situaties gezorgd, waardoor het lawinecijfer in de meeste gebieden al op 3 ligt, wat betekent dat een enkele skiër of snowboarder al een lawine in gang kan zetten.

In sommige gebieden zijn populaire freeride afdalingen afgezet met borden die lawinegevaar aangeven en er wordt dan ook op gehamerd dat deze aanwijzingen niet genegeerd moeten worden, omdat ze er uiteraard niet zonder reden staan.

Als je toch buiten de pistes komt, zorg dan dat je zo veel mogelijk voorbereidingen treft. Stel jezelf op de hoogte van de risico’s die er zijn en schakel een ervaren gids in die je kan helpen om de gevaren correct in te schatten. Ga niet op pad zonder een lawinepieper, sonde en een schep in je rugzak en ga al helemaal nooit alleen op pad!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws