Misschien ken je het RECCO systeem al wel, de kans is immers groot dat er al eentje in je jas, helm of tas verwerkt zit! Dit passieve lawinepieper systeem zorgt voor een extra stukje veiligheid bovenop de welbekende drie-eenheid en dit seizoen is het systeem ook grootschalig ingezet op Mount Everest. Op ‘s werelds hoogste berg willen ze het nog verder uit gaan breiden!
Als je nog niet bekend bent met RECCO, dit zijn de detectieplaatjes die in kleding verwerkt worden om lawineslachtoffers te kunnen vinden. Deze detectieplaatjes verbruiken geen elektriciteit en zijn daardoor helaas ook een stuk minder betrouwbaar dan een echte lawinepieper, maar kun desalniettemin gebruikt worden om mensen onder een sneeuwmassa vandaan te halen! De RECCO plaatjes worden al jarenlang in verschillende wintersportjassen verwerkt en tegenwoordig zelfs in tassen en helmen in de hoop de veiligheid een beetje verder te verbeteren en nu komt ook Mount Everest in deze lijst te staan. Voor het eerst waren er volwaardige RECCO detectiesystemen aanwezig in het basiskamp en in de toekomst gaat de bergredding op Everest nog veel meer van deze uitrusting gebruiken.
Alle gidsen die aanwezig waren op Mount Everest hebben een volledige RECCO training gegeven en deze gidsen beschikken nu ook over uitrusting met de RECCO reflectors. Deze stap is genomen na de lawine incidenten op Mount Everest om in de komende jaren de overlevingskans verder te vergroten. “Dit is een geweldige ontwikkeling, het toont aan dat ons systeem ook buiten het skiën en snowboarden gebruikt kan worden,” aldus de vice-president van Recco.
Het doel van het bedrijf is om ervoor te zorgen dat straks iedereen die zich in de buurt van Mount Everest begeeft is uitgerust met een RECCO systeem om het makkelijker te maken de slachtoffers te vinden tijdens een ongeval. Traditionele lawinepiepers werken natuurlijk vele malen beter en bijna iedere bergbeklimmer heeft er een bij zich op Everest, maar de zogenaamde porters die alle uitrusting de berg op en af sjouwen hebben daar meestal het geld en de training niet voor. Het RECCO systeem is daarentegen erg goedkoop en een Franse stichting heeft al aangekondigd 200 van deze RECCO reflectors te betalen voor de crew op Everest. Om de zoektocht de komende jaren makkelijker te maken worden de helikopters die richting Everest vliegen ook nog eens uitgerust met een RECCO zoeksysteem.
Toch is niet iedereen enthousiast over deze ontwikkeling, sommige mensen maken zich namelijk zorgen over de veiligheid van de reddingswerkers. Lawines op Everest zijn vaak niet alleen maar sneeuw maar ijs, waardoor de overlevingskans bijzonder klein is. De meeste klimmers die onder een lawine terecht komen overlijden direct en bevinden zich op bijzonder gevaarlijke ijzige locaties. Critici zeggen dat reddingswerkers door zo’n detectiesysteem langere tijd in het gevaarlijke ijzige gebied bezig zijn met het terughalen van lichamen, terwijl de overlevingskans minimaal te noemen is. Tegenstanders van RECCO noemen het ook wel een ‘dodenopgraaf-systeem’ omdat de kans op een tijdige redding met RECCO kleiner is dan met echte lawinepiepers.