Nieuws - 8 december 2015   20:44 Lees hier alles wat je moet weten over KaPOW 2015 van Ripstar

Door:

De winter is aangebroken, de eerste vlokken zijn alweer uit de lucht komen vallen en dus kan dat maar één ding betekenen: KaPOW van Ripstar zit er aan te komen! Deze freeride seizoensopening wordt dit jaar in het weekend van 11-13 december voor de vijfde keer georganiseerd en deze editie gaat natuurlijk weer een stapje verder. Maar, wat houdt KaPOW in, wat wordt er allemaal georganiseerd en hoe kan je je nog inschrijven als je snel kan beslissen?! Wij hebben alles voor je op een rijtje gezet!

Algemene Informatie KaPOW

Verse poederclinics, je offpiste techniek verbeteren, korte en/of lange stukken hiken om naderhand naar beneden te komen denderen door (als het meezit) vers gevallen poedersneeuw… Alles is mogelijk tijdens Kaprun Powder, of beter bekend KaPOW, en dan maakt het niet uit of je nou een internet freerider bent of dat je bij wijze van spreken vaker in de poedersneeuw hebt gestaan dan dat je lessen hebt gevolgd tijdens je studie.

Tijdens KaPOW biedt Ripstar namelijk iedereen de mogelijkheid om aan zijn of haar techniek te werken onder leiding van Ripstar gidsen die met hun jarenlange ervaring zeker weten waar ze over praten. Voeg daarbij een fijne groep mensen die in hetzelfde hotel zitten, een testcenter en fijne tunes aan toe en je hebt de ultieme mix om je wintersportseizoen met een dijk van een trip te starten!

Het uitgebreide aanbod van backcountry reizen zorgt er dus voor dat er voor ieder niveau een passende reis is en dat is meteen ook wel de kracht van Ripstar, en aankomend weekend dus KaPOW. Verder weet je gewoon zeker dat Ripstar alles voor je uit handen neemt en dat er hoog opgeleide instructeurs, professionele coaches en ervaren gidsen voor je klaar staan. Het enige wat je moet doen is aanvinken op de site waar je bij aanwezig wilt zijn en Ripstar doet de rest. Zelfs een safety set verzorgen ze, als je ‘m maar even aanvinkt!

Kaprun

Zoals gezegd gaat de vijfde editie van KaPOW richting het Oostenrijkse Kaprun en dit dorp kan je terug vinden tussen Innsbruck en Salzburg. Centraler in het Oostenrijkse Salzburgerland ga je het dus bijna niet vinden! Kaprun is samen met de skigebieden Zell am See, Kitzsteinhorn en Maiskogel onderdeel van het Europa Sport Region en is vanaf Utrecht binnen 1000 km aan te rijden.

De Kitzsteinhorn is toch wel echt de place to be omdat hier een massive gletsjer te vinden is. De sneeuw is daardoor eigenlijk het hele seizoen gewoon goed en het seizoen kan daardoor extra vroeg beginnen én natuurlijk ook langer doorgaan. Deze berg behoort bovendien bij de ‘Hohe Tauern’, oftewel de hoogste pieken in Oostenrijk die samen de hoofdkam van de Alpen vormen.

Het hoogste bereikbare punt met een skilift ligt op 3.029 meter hoogte en daarmee is het meteen het allerhoogste liftstation van de Oostenrijkse provincie Salzburg. Als je tussen het skiën door nog even lekker wil chillen dan ben je ook hier aan het goede adres, bij het liftstation zit namelijk een panoramadak waarbij je kilometers ver kan kijken!

Op die Kitzsteinhorn zijn er ook nog eens tal van freeride mogelijkheden te vinden waar tijdens KaPOW volle bak gebruik van gemaakt gaat worden! De Langwied, een bekende freeride route, ligt midden op de gletsjer en daarnaast zijn er genoeg verborgen poedervelden te vinden die samen met de Ripstar gidsen opgezocht kunnen worden. Het terrein is gevarieerd en je kan er poeder tegenkomen, flinke rotsen, steile couloirs en zelfs runs die je alleen kan afleggen als je gaat abseilen.

Wat kost het en wat krijg je er voor terug?

Je hebt twee mogelijkheden om met KaPOW mee te gaan en dan hebben we het over de Naked Deal en over de Full Deal. De Naked Deal is uiteraard de goedkopere variant van de trip, maar dan moet je het ook zonder 3 dagen liftpas ESR en 2 overnachtingen in Hotel incl. ontbijt en diner doen. Of dat die 150 euro waard is moet je natuurlijk zelf bepalen, maar wij zouden gewoon voor die Full Deal gaan.

Dan weet je tenminste zeker dat je én in hetzelfde hotel zit als de rest van de KaPOW’ers én dat je een liftpas hebt én dat je te eten en drinken krijgt. Zorgeloos op pad is wel zo chill en de Full Deal kost in totaal 359 euro, waar je bij de Naked Deal 209 euro af moet tikken. De Ripstar site laat duidelijk zien wat de Full Deal inhoudt:

KaPOW

Zoals je ziet moet je zelf er voor zorgen dat je daar naar toe gaat. Via de Facebookpagina van Ripstar (klik!) zijn er al een aantal aanvragen geweest om de kosten te delen dus als vervoer een probleem is kunnen ze je daar verder helpen!

First Mountain Hotel

Ripstar heeft er voor gezorgd dat je, wanneer je dus gebruik maakt van de Full Deal, tijdens KaPOW in het First Mountain hotel verblijft. Dichter op de berg kan je niet zitten want je zit namelijk op 400 meter, en dus op loopafstand, van de skiliften! Ben je zelfs hiervoor nog te lui dan stoppen er ook nog bussen voor de deur. De overnachting is op basis van halfpension; dus ontbijt en diner inclusief. Veel kamers zijn 2 persoonskamers, maar er zijn ook grotere kamers tot 5 personen. Het adres van het First Mountain Hotel is:

First Mountain
Kesselfallstrasse 63
5710 Kaprun
Oostenrijk

Voor meer foto’s en informatie verwijzen we je graag door naar de site van First Mountain Hotel. Klik daarvoor hierrrrr.

Programma

Het hele feest staat bekend om het weekend, maar eigenlijk begint alles al op donderdagmiddag. Dan is namelijk de aankomst en ook de mogelijkheid om in te checken. Hiervoor moet je wel een meerprijs van 50 euro per persoon per nacht betalen, maar hey! Dan krijg je wel die avond nog avondeten en kan je vrijdag fris en fruitig aan het programma beginnen zonder dat je helemaal verreist aankomt na een lange nacht rijden. Verder is een overzicht van de gehele trip waarschijnlijk het makkelijkst te onthouden dus bij deze:

Donderdag:

16.00 uur – 19.30 uur: Aankomst en inchecken
19.30 uur: Opening en breefing in Hotel First Mountain

Vrijdag:

7.30 uur – 8.30 uur: Ontbijt en uitgifte liftpassen + briefing voor aankomers vrijdag
9.30 uur – 13.00 uur: Clinics
9.00 uur – 16.00 uur: Testcenter Kitzsteinhorn geopend
19.00 uur – 20.00 uur: Diner in het Hotel
20.30 uur – 21.30 uur: Lezingen in Hotel First Mountain

Zaterdag:

7.30 uur – 8.30 uur: Ontbijt
9.30 uur – 13.00 uur: Clinics
9.00 uur – 16.00 uur: Testcenter Kitzsteinhorn geopend
Vanaf 16.00 uur: Afterride Häuslalm
19.00 uur – 20.00 uur: Diner in het Hotel
20.00 uur – xx.xx uur: PARTY IN DE BAR VAN HET HOTEL!

Zondag:

7.30 uur – 8.30 uur: Ontbijten en uitchecken
9.30 uur – 13.00 uur: Clinics
9.00 uur – 14.00 uur: Testcenter Kitzsteinhorn geopend
15.30 uur: Afsluiting Häuslalm

Om naderhand weer af te reizen met een voldaan gevoel richting Nederland.

Clinics

KaPOW laat nog maar eens, door middel van de hoeveelheid clinics die ze aanbieden, zien dat ze echt bezig zijn om alle freeriders onder te brengen. We zullen per clinic even kort vertellen wat het inhoudt en voor wie het interessant is.

Lawinepieper zoeken

kaPOW

Het begint allemaal bij het begin en daar is deze clinic wel een hele geslaagde voor. Ripstar wist het te verwoorden als: “Tijdens deze clinic behandelen we hoe je te werk gaat, als er iemand in een lawine terecht is gekomen. Na een korte uitleg, ga je vervolgens zelf aan de slag, om met behulp van de safety uitrusting een slachtoffer te vinden en uit te graven. Uiteraard krijg je hierbij de nodige tips, feedback en extra informatie, zodat je in staat bent om iemand snel te lokaliseren en onder de sneeuw vandaan te halen.” Kijk, dat zijn nog eens interessante clinics!

Weten wat er moet gebeuren wanneer er iemand onder een pak sneeuw ligt is voor velen wellicht nog een beetje giswerk, maar dat is dus na deze clinic verleden tijd. Tijdens deze clinic wordt een tas begraven met daarin een lawinepieper om een slachtoffer te simuleren en hierbij leer je dus hoe je met dergelijke situaties om moet gaan en hoe de materialen werken. Een must voordat je buiten de pistes komt!

Gericht op: Iedereen

Off-piste techniek

kaPOW

Dan de clinic waarbij je, zoals de naam al voor doet komen, aan je techniek gaat werken. Ripstar heeft deze clinic in het leven geroepen om je nog makkelijker en met meer plezier buiten de pistes kunt begeven. Er is overigens wel een verschil in clinic hier wanneer je beginnend of gevorderd bent want de beginners leren echt ‘hoe’ je off-piste rijdt, waar er bij de gevorderden breder wordt gekeken. Dan hebben we het bijvoorbeeld over verspoord terrein, steil terrein, cliff drops, poederjibs en noem het op, dus dat is wel even next level.

Gericht op: Beginnende en gevorderde freerider

Freeriden

kaPOW

De clinic waar iedereen zich voor ingeschreven heeft bij KaPOW: sneeuwhappen! Er is overigens nog wel even een kanttekening die we moeten maken want hier ga je namelijk op zoek naar de beste sneeuw, zonder dat je moet hiken. Voor degene die dus het liefst alles uit de kast haalt in het omhoog skiën hebben we dalijk een andere clinic, deze clinic is vooral gericht op speciale plekjes en verborgen poedervelden zonder dat je daarvoor omhoog moet klauteren.

Gericht op: Beginnende en gevorderde freerider

Backcountry

kaPOW

Tijdens deze clinic wordt het al wat serieuzer want hier zul je eveneens opzoek gaan naar de mooiste sneeuw, echter zal je hiervoor wel een aantal minuten moeten werken. Deze hikes duren meestal tussen de 5 en 30 minuten waardoor het niet voor iedereen weggelegd is, maar het is ook weer niet zo dat je een conditie moet hebben zoals die van een marathonrenner.

Gericht op: Gevorderde freerider

Splitboarden Intro 

kaPOW

Altijd al eens afgevraagd hoe splitboards werken en hoe het touren op zo’n ding aanvoelt? Zoek niet verder, tijdens deze clinic krijg je de antwoorden. Wanneer je nog nooit op zo’n splitboard hebt gestaan is deze clinic ideaal voor jou omdat je alle ins en outs aangeleerd krijgt. Je leert hoe je zo’n board ombouwt van het lopen naar het boarden terwijl je bezig bent in de sneeuw en uiteraard ervaar je dan ook of zo’n splitboard ook echt heel anders aanvoelt dan een doodnormaal snowboard. Je mag de splitboards tijdens de clinic verder nog eens kosteloos uitproberen, wat wil je nog meer?

Gericht op: Beginnende freerider

Toerski Intro

Dit is eigenlijk de splitboard variant alleen dan voor het skiën. Tijdens deze clinic ga je hiken met je ski’s en leer je hoe je moet schakelen van het lopen naar het skiën. Dus pak de stijgvellen er maar bij en gaan met die banaan! En hoe voelt het eigenlijk om met zo’n rare toerskibinding te skiën? De antwoorden vind je tijdens deze clinic, die vooral gericht is op het uitvoeren van de sport.

Gericht op: Beginnende freerider

Splitboarden – Toerskiën

Lees je dit nu hierboven en denk je “Leuk om overheen te lezen, maar dat alles kan ik al dromen!” dan heeft Ripstar ook aan jou gedacht. Deze clinic is voor de freerider die echt een stap verder wilt. Hiken van 5 tot 30 minuten is kinderspel als je hieraan meedoet want je kan je dan namelijk gaan opmaken voor een trip van 2 tot 3 uur. Het is dus wel een must dat je toerervaring hebt of in ieder geval eerst de Splitboard of Toerski Intro hebt gevolgd! Heb je geen eigen splitboard of toerski’s? Ook voor deze clinic geldt dat je deze kosteloos kan uitproberen.

Gericht op: Gevorderde freerider

Line Choice

Heb je nou wel enige ervaring met het freeriden en vind je het zó leuk dat je het serieuzer en bewuster wil gaan doen? Dan is de Line Choice een interessante clinic voor je. Hier ga je leren hoe je optimaal gebruik moet maken van de mogelijkheden die de berg te bieden heeft én krijg je te weten hoe je van een afstand al je run naar beneden kan plannen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee en dat geldt hier ook, want hoe bewuster je je lijn kiest hoe leuker je run en hoe zekerder je van je zaak bent. Deze clinic wordt gehouden door Irian van Helfteren, Nederlands’ enige snowboarder die mee heeft gedaan aan de Freeride World Tour, dus je krijgt les van iemand met heel veel ervaring!

Gericht op: Gevorderde freerider

Snowboard- en Ski Mountaineering

Deze clinic gaat verder dan alleen het freeriden zelf want hier ga je namelijk een kijkje nemen in een gletsjer, worden er gletsjerspleet reddingen behandeld en ga je zelfs nog een stuk abseilen met je snowboard of ski’s op je rug. Dat klinkt allemaal best spannend en dat is het ook wel, maar leerzaam is het sowieso!

Gericht op: Licht gevorderde en gevorderde freerider

Slapen op de berg

kaPOW

Nieuw tijdens deze vijfde editie van KaPOW is de ‘slapen op de berg’ clinic. Samen met Basecamp heeft Ripstar voor de mogelijkheid gezorgd dat je een nacht door kan brengen op de berg. Ripstar vertelt: “Aan het einde van de dag, als het skigebied leeg loopt en de zon langzaam achter de bergen verdwijnt, blijven wij met een klein groepje achter op de berg om daar in ons basecamp de bergen ‘puur’ te ervaren. Na het avondeten kruipen we onder een heldere sterrenhemel in onze slaapzakken en tenten om de nacht door te brengen op de berg.”

Wauw, als dat geen speciale avond wordt, dan weten wij het ook niet meer. Alle spullen worden door Basecamp ter beschikking gesteld, ook al moet je wel even zelf voor warme kleding, bord, bestek en een mok zorgen. De clinic heeft op het moment van schrijven alleen wel een beperkt aantal plaatsen dus of je je nu nog in kan schrijven voor deze bijzondere nacht weten we helaas niet. Wil je het toch proberen? Apart opgeven kan via deze link, klik daarvoor hierrrrr.

Theorie

Als je denkt dat Ripstar alleen wat aanbiedt wanneer de zon schijnt heb je het verkeerd want ook ‘s avonds gaan de clinics gewoon vrolijk door. Wil je meer weten over sneeuw- en lawinekunde? Of hoe een freeride-pro nou eigenlijk zijn lijnen uitkiest? Dan zijn deze theorielessen helemaal aan jou besteed. Het hotel heeft een presentatieruimte ter beschikking gesteld waar je dus gewoon kan aanschuiven als je dat leuk vindt. Erg leerzaam en je hoeft je niet eens van te voren op te geven!

Testcenter en materiaal

Zoals je al bij het splitboarden en toerskiën gemerkt hebt is er ook de mogelijkheid om iets anders te proberen dan je eigen board of ski’s. Bovenop de berg is er namelijk het testcenter van Ripstar waar je dus makkelijk meerdere ski’s op één dag kan testen. Allerlei Nederlandse importeurs nemen de allernieuwste freeride gear mee naar Kaprun zodat er dus ook veel merken aanwezig zijn, maar dat is niet alles. Het is niet voor niets een testcenter en dat betekent dat de importeurs ook daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in jouw feedback! De merken zijn altijd op zoek naar manieren om zichzelf te verbeteren en tijdens KaPOW kan jij daar dus aan bijdragen.

Wanneer je zelf geen materiaal hebt biedt Ripstar je de mogelijkheid om een skiset of snowboardset te huren. Ze zijn bij Ripstar overigens niet voor één gat gevangen, want wanneer je alleen bindingen of schoenen nodig hebt is dat ook mogelijk.

Safetyset

Het freeriden moet natuurlijk ook veilig gebeuren en daarom mag een safetyset niet ontbreken tijdens KaPOW! Iedereen doet natuurlijk zijn best om de risico’s zo laag mogelijk te houden, maar het is belangrijk dat je altijd voorbereid bent op een worst case scenario. Daarom is het verplicht om bij alle clinics een volledige safetyset bij je te hebben, die je eventueel van Ripstar kunt huren.

kaPOW

De safetyset bestaat uit een lawinepieper, een sonde en een schep, zodat je sowieso goed voorbereid bent in het geval van een lawine. Zoals je hier boven kan lezen wordt tijdens deze week ook een clinic gegeven over het gebruik van de lawinepieper, omdat het natuurlijk wel zo handig is om ook te weten hoe zo’n apparaat werkt! Als je de safetyset wilt huren bij Ripstar dan moet je snel even een mailtje sturen, zodat je zeker weet dat je niet met lege handen komt te staan in Kaprun. Ripstar werkt zelf met de gloednieuwe Mammut Barryvox Element lawinepiepers, die door drie antennes nog preciezer werken dan voorgaande modellen.

Lawineairbag

Ripstar werkt samen met Mammut en tijdens KaPOW heb je daarom gratis (!) de beschikking over Mammut lawineairbags met de lawinetechnologie van Snowpulse. Je kan de rugtas uitvoerig testen en laten we hopen dat je ‘m niet écht nodig gaat hebben in de sneeuw!

Aanmelden voor KaPOW 2015

Ben je nu helemaal warm gelopen, sta je stijf van het enthousiasme en schreeuw je bijna door de straat dat je mee moet naar Kaprun? Klik dan snel op deze blauwe tekst waar je jezelf kan inschrijven. Hier komen ook de mogelijkheden tot materiaal huren en dergelijke naar voren!

Snowchamps on Tour

Wait, what?! Jazeker, vanaf vandaag mogen we het aan iedereen vertellen: wij gaan mee met KaPOW richting Kaprun! Wij zullen de gehele trip meepakken en naderhand al onze bevindingen hierover online zetten. Verder zullen wij gedurende KaPOW meerdere foto’s publiceren via onze social media kanalen zoals Facebook, Twitter en Instagram dus like en volg ons zodat je niets hoeft te missen!

Bron:

Foto's: Ripstar

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws