Nieuws - 10 juni 2015   14:58 Les 2 Alpes krijgt een gloednieuwe dalafdaling!

Door:

Het komt niet vaak voor dat mensen staan te springen om een nieuwe blauwe piste, maar in het Franse Les 2 Alpes hebben ze daar genoeg redenen voor. Eindelijk kunnen ook de wat minder ervaren wintersporters een fatsoenlijke dalafdaling maken in het skigebied! 

Normaal gesproken zijn de makkelijkste afdalingen op het laagste gedeelte van de berg te vinden en worden de runs steeds moeilijker als je hoger komt, maar in Les 2 Alpes is dit precies omgedraaid. Om een dalafdaling vanaf de gletsjer te maken kon je eigenlijk alleen gebruik maken van zware rode en zwarte pistes, waardoor het absoluut niet voor iedereen was weggelegd. Er is nog een groene run aanwezig, maar deze barst uit zijn voegen door het vele gebruik. De afdaling is bovendien erg ijzig waardoor het nog steeds geen pretje is.

De plannen voor verbetering lagen al ruim 20 jaar klaar en nu is het eindelijk zo ver. Tijdens het aankomende seizoen is de nieuwe piste klaar voor gebruik! Het project kost ruim €10 miljoen waardoor het een dure piste is, maar het zorgt er wel voor dat iedereen een fatsoenlijke afdaling kan maken naar het resort. De nieuwe piste maakt het mogelijk om vanaf het hoogste bergstation naar het dorp te skiën terwijl je alleen maar over blauwe pistes gaat.

In het gebied zijn al lange tijd bezig met het aanleggen van deze run, in totaal moeten ze 550.000m³ aan grond en stenen verwijderen voordat dit een veilige piste kon worden. Sommige mensen waren kritisch over de kosten van deze piste en ze dachten dat de miljoenen beter aan liften gespendeerd konden worden, maar het skigebied is het daar niet mee eens. “Deze investering heeft veel meer voordelen dan een nieuwe lift omdat het skigebied volledig getransformeerd wordt. Het maakt de afdaling naar het dorp een stuk veiliger en in de zomer kan deze piste door mountain bikers gebruikt worden.”

Het aanleggen van deze piste is de grootste graafoperatie ooit in de Alpen en ze hebben nog de volledige zomer nodig om de klus klaar te krijgen. In oktober moeten de werkzaamheden afgerond zijn en de piste gaat op 5 december open als alles volgens planning verloopt.

Problemen

Maar, de aanleg van deze piste verloopt niet zonder problemen! Een paar weken geleden werd het Franse dorpje namelijk belaagd door flinke regen en ineens stond het centrum onder water. De bewoners claimen dat het komt door de werkzaamheden en dat regenwater op deze manier niet fatsoenlijk weg kan lopen, waardoor het dorp onder water komt te staan. Critici claimen dan ook dat deze werkzaamheden voor grote schade zorgt op de berg en dit soort overstromingen vaker voor gaan komen.

Deze critici geven bovendien aan dat deze operatie helemaal niet nodig is geweest en dat ze het met veel makkelijkere middelen op kunnen lossen. Wanneer ze de groene run verbreden en voldoende sneeuwkanonnen installeren bij alle bestaande pistes zouden de problemen ook voorbij zijn en hoeft er niet gegraven te worden. Tja, of ze nou gelijk hebben of niet, aankomend seizoen is de piste voor iedereen beschikbaar!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

20 september 2020

Zondag WTF #397

Je weet dat het glad is wanneer de bus zijwaarts voorbij komt glijden! En wist je dat je geen staal nodig hebt voor een zieke S-Rail?  Lees Meer…

Meer Nieuws