Nieuws - 10 augustus 2019   16:36 Les 2 Alpes sluit gletsjer voor de rest van de zomer

Door:

Damn, dit komt niet vaak voor. Het Franse Les 2 Alpes heeft de gletsjer dicht gegooid omdat er teveel aan het smelten is! 

Dat het niet zo lekker gaat met de gletsjers is inmiddels wel duidelijk, de bloedhete zomer van 2019 is absoluut z’n tol aan het eisen. Ook in Frankrijk hebben de gletsjers het zwaar, ook degene die traditioneel gezien veelvuldig gebruikt worden tijdens de zomermaanden.

Les 2 Alpes is namelijk een van de weinigen die tijdens de zomerperiode nog een geopende gletsjer heeft, maar die hebben ze nu moeten sluiten. Eigenlijk stond de sluiting gepland op 25 augustus, omdat daarna de vakantieperiode erop zit en het gebied dan genoeg tijd heeft om alle benodigde werkzaamheden uit te voeren. Nu hebben ze die datum naar voren getrokken en gaat de gletsjer op slot. “Door het warme weer kan Les 2 Alpes geen kwalitatieve ski-ervaring meer aanbieden”, aldus het gebied zelf.

Hittegolf

De grote boosdoeners zijn de hittegolven die het gebied hebben getroffen, waardoor er in Les 2 Alpes op 3.200 meter hoogte nog temperaturen van 19 graden werden gemeten. Dan gaat het bijzonder hard met de sneeuw!

Hoewel een derde hittegolf niet verwacht wordt, is er veel schade aan de gletsjer door de snel smeltende sneeuw en aangezien er in deze maanden geen sneeuw valt, gaat de situatie ook alleen maar slechter worden.

Vraagstuk

In het Franse Tignes is de gletsjer ook al gesloten voor de rest van de zomer en de grote vraag is dan ook of het zomerskiën nog een toekomst heeft. Door het hele Alpengebied zijn er steeds minder gebieden die het nog aan kunnen bieden en de weinige die het nog kunnen, moeten steeds vaker het seizoen inkorten. Hoewel deze hittegolf ook wel een soort freakshow is, zijn de experts het er wel over eens dat we in de nabije toekomst veel vaker zulke temperaturen te verduren zullen krijgen.

 

Foto: Webcam Les 2 Alpes

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws