Nieuws - 26 december 2015   9:58 Leuk kerstcadeautje in Aspen: Een kapotte skilift!

Door:

Lekker man, meters maken op de piste tijdens de kerstvakantie! Dat dachten ongeveer 80 wintersporters ook te gaan doen in het Amerikaanse Aspen, maar daar kwam niet echt heel veel van terecht. De skilift stopte ermee en veel mensen zaten meer dan 3 uur vast! 

Op 24 december, de dag voor kerst, stopte de Tiehack 4-persoons stoeltjeslift er ineens mee door een elektronisch defect rond de klok van 11 uur. Op dat moment zaten zo’n 80 mensen in de skilift en in eerste instantie hadden de liftbediendes nog goede hoop dat ze het mankement wel even konden fixen, maar dat bleek toch tegen te vallen! Na een uur en 10 minuten prutsen om het zaakje weer aan de gang te krijgen waren ze nog geen steek verder en kwam de beslissing om alle mensen te evacueren uit de lift.

Om ervoor te zorgen dat deze operatie zo snel en soepel mogelijk zou verlopen hebben ze daar in Aspen snel gehandeld en hebben ze binnen no-time 16 mensen op weten te trommelen uit het skigebied en die werden later nog aangevuld met nog eens 12 reddingswerkers. Om half 1 ‘s middags begon de operatie en om half 3 hadden ze iedereen veilig uit de lift weten te plukken!

Het probleem bij deze lift lag bij een fout in het noodsysteem, waardoor de lift direct stil kwam te staan. Ook bleek er een issue te zijn met de back-up stroomvoorziening, wat de problemen met het noodsysteem eigenlijk alleen maar erger maakten. Een cruciaal onderdeel in dit systeem werd namelijk direct vervangen maar door de andere problemen kon de lift nog steeds niet opgestart worden en moest er overgeschakeld worden op een volledige evacuatie.

De evacuatie zelf heeft dus slechts twee uur geduurd en dat is bijzonder snel als je ziet hoeveel werk het daadwerkelijk is! In de Amerikaanse skigebieden wordt een liftevacuatie minimaal eens per maand geoefend, zodat alle reddingswerkers precies weten wat ze moeten doen en ze zo efficiënt mogelijk te werk kunnen gaan. Ondanks het snelle handelen waren er toch mensen die het allemaal niet zo prettig vonden, al ging dat niet zozeer over het werktempo van de reddingswerkers maar over het handelen van het liftbedrijf zelf.

“Er is geen protocol bij dit soort bedrijven hoe lang klanten in de kou moeten zitten. De frustratie door het gebrek aan informatie was hoog,” aldus een vrouw die in de stilstaande lift zat. Het liftbedrijf zelf gaf hierop als reactie dat er inderdaad geen regel voor is, maar dat ze evacuaties het liefst zo lang mogelijk uitstellen. “In de meeste gevallen krijgen we de lift weer gestart, een evacuatie duurt dan veel langer,” zegt een woordvoerder van het bedrijf. “We nemen de weersomstandigheden altijd mee in deze beslissing, maar vaak is het repareren sneller dan een evacuatie.” Tijdens de evacuatie was het ongeveer -6 graden in de lift en er stond een redelijk windje. Vlak na de reddingsactie kwam er een sneeuwstorm door het gebied heen, dus de inzittenden hadden geluk!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws