Nieuws - 13 mei 2016   13:05 LG toont nieuwe actioncam met 4G livestream mogelijkheden

Door:

Een nieuwe dag, een nieuwe actioncam. Ook LG wilt blijkbaar bij de cool kids horen en dus brengen ze ook een kleine camera op de markt om te gaan concurreren in het toch al overvolle segment. Wat is deze keer de ‘killer feature’? Volgens LG zelf is dat de livestream mogelijkheid! 

Wees eerlijk, wie zit er nu écht te wachten op weer een nieuwe actioncam? In de afgelopen twee jaar zijn er zoveel nieuwe actioncams op de markt gekomen van heel veel verschillende fabrikanten en eigenlijk doen ze stuk voor stuk precies hetzelfde. Een waterdichte behuizing, Full HD opnames maken en een accu die het halverwege je pisteruns al begeeft. Hier en daar hebben ze nog een paar fancy gimmicks ingebouwd in de hoop zich te onderscheiden van de rest, maar uiteindelijk is het verschil bijzonder klein. Van slechts een handjevol fabrikanten worden de actioncams écht gebruikt en de kans is klein dat je daarmee de concurrentiestrijd gaat winnen. Welk nieuw bedrijf kan tegenwoordig opboksen tegen de massive marketing van bijvoorbeeld GoPro?

Toch gaat LG het gewoon proberen met een nieuw product, dat ze zelf omschrijven als een ‘Active Lifestyle Camera’. Want dat klinkt beter dan actioncam, of zoiets. De naam van het product? De LG Action CAM LTE. Snap jij het nog? Die LTE in de naam is meteen een clue voor de ‘killer feature’ van deze camera, het livestream gedeelte. LG wilt het met deze camera namelijk mogelijk maken om je beelden het internet op te sturen zonder tussenkomst van je smartphone.

Livestreamen met een actioncam is op zich niets nieuws, GoPro kan dit bijvoorbeeld al een tijdje met Periscope al is daar nog wel een smartphone voor nodig om de beelden daadwerkelijk op het internet te krijgen. De camera van LG moet volledig uit zichzelf contact kunnen maken met het mobiele netwerk om vervolgens je beelden te streamen naar allerlei verschillende platformen en de Action CAM kan dit via het 4G (LTE) netwerk doen. Op zich klinkt dit als een prima feature, maar we hebben wel twee kanttekeningen. Bereik en dataverbruik! Livestreamen met een actioncam doe je namelijk niet op de bunnyslope dicht bij de hotels, dit doe je het liefste zo diep mogelijk in een skigebied op moeilijk terrein waar het bereik van je telefoonnetwerk meestal zwaar ruk is. Je mag al blij zijn als je überhaupt mobiel internet hebt in deze gebieden, laat staan dat je internet snel genoeg is om HD beelden het internet op te gooien! Daarnaast vreet zo’n stream door een databundel heen en 1GB is weg voordat je het weet. Als Nederlander heb je dan meteen een probleem want dataverbruik in het buitenland is verschrikkelijk duur.

LG Action CAM LTE

LG is ook van plan om deze zomer een ‘Remote Access’ functie toe te voegen, waardoor je de camera als CCTV kan gebruiken om je huis te beveiligen of als dashcam in je auto. Via een smartphone app kan je dan live kijken naar de beelden van je camera en selecte clips direct naar je telefoon downloaden voor bijvoorbeeld je verzekering.

De camera zelf heeft een IP67 rating meegekregen, dat wil zeggen dat hij stof- en waterdicht is, al is dat laatste vrij beperkt. De Action CAM LTE kan 30 minuten overleven in één meter waterdiepte, al heeft LG aangekondigd later nog met een waterdichte case te komen. Foto’s worden gemaakt met 12,3 Megapixels en de maximale videoresolutie is 4K in 30 frames per seconde. Full HD (1080p) gaat met 60fps en 720p met 120fps. Overigens kan de camera alleen maar 720p beelden in 30fps live het internet opsturen, hogere resoluties kunnen alleen opgenomen worden op een microSD kaart.

Het apparaatje weegt slechts 95 gram, heeft een afmeting van 35 x 35 x 78 mm en de accu heeft een capaciteit van 1.400mAh, wat neerkomt op 4 uur in het meest ideale geval. Wanneer je gaat streamen of in hoge resoluties gaat filmen zal het echter niet zo lang duren voordat de camera leeg is en in koude omstandigheden moet je rekening houden met 2 tot 3 uur accuduur. Verder is er nog weinig bekend over de camera, zo heeft LG nog niets bekend gemaakt over de mounts van de Action CAM LTE. Als we naar de foto’s kijken dan zijn we zelf erg sceptisch, omdat het lijkt alsof de camera in een frame geklemd zit zonder schroeven of andere bevestiging methodes. In dat geval is de kans groot dat de camera het luchtruim kiest na een harde klap!

Over de prijs en beschikbaarheid blijft LG nogal mysterieus, net als de manier waarop de camera gaat communiceren met het mobiele netwerk. Waarschijnlijk kan er een SIM kaart in de camera gestoken worden voor de livestreams en dan zal je dus een extra dataplan af moeten sluiten bij je provider. Volgens de geruchten op het internet is LG bewust erg stil hierover, omdat ze nog aan het onderhandelen zijn met verschillende providers over het aanbieden van databundels met de camera en zelfs LG smartphones. Volgende maand komt de LG Action CAM LTE als eerste uit in Zuid-Korea en daarna pas in Europa, tegen die tijd zal er meer informatie over de prijs, beschikbaarheid en de verschillende accessoires naar buiten komen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws