Nieuws - 17 februari 2016   13:08 Liftstaking Les 2 Alpes gaat gewoon door

Door:

Even was er nog hoop dat er op het allerlaatste moment een deal op tafel kwam die een liftstaking in Les 2 Alpes kon voorkomen, maar dat is niet meer het geval. De liftbediendes hebben het werk neergelegd en vandaag kan er zo goed als niet geskied worden! Update 19.25 

Ongeveer 200 medewerkers hebben het werk neergelegd vanwege onenigheden over het loon en de hoeveelheid uren die ze moeten werken. Tot vanochtend waren de vakbonden nog druk aan het onderhandelen om de staking mogelijk te kunnen voorkomen maar de deal die op het laatste moment op tafel is gekomen is door alle medewerkers verworpen waardoor de meeste liften nu stil staan.

Ook in Les 2 Alpes is dit een bijzonder drukke week vanwege alle schoolvakanties in Europa, waardoor de staking op een bijzonder vervelend moment komt voor het skigebied. Veel toeristen waren bovendien niet op de hoogte van de dreigende staking en werden verrast door stilstaande skiliften. Een enkele lift draait nog om de toeristen nog iets te kunnen bieden, maar het overgrote deel van het skigebied is dus onbereikbaar geworden.

De vakbonden zijn ondertussen nog steeds aan het onderhandelen maar ze lopen op één punt stuk. De liftmedewerkers willen minder werkdruk en dringen er daarom op aan dat ze minder uren hoeven te werken en dat er meer mensen aangenomen worden om de liftoperatie soepel te laten verlopen. Voor het liftbedrijf betekent dit echter een flinke toename in kosten en dat willen ze niet accepteren. Zolang hier geen stappen in gemaakt worden is de kans groot dat we de komende tijd nog meer stakingen gaan zien. Het liftbedrijf in Les 2 Alpes is verantwoordelijk voor de liftoperatie in nog veel meer Franse skigebieden en de angst is er dan ook dat deze stakingen zich nog verder uit gaan breiden.

Het toeristenbureau heeft in het dorp een standje opgebouwd met koffie en warme chocolademelk waar toeristen meer informatie over de stakingen kunnen krijgen en enkele skilessen kunnen in ieder geval nog doorgaan. Duidelijk is wel dat de toeristen alles behalve blij zijn met deze staking en enkele wintersporters hebben hun heil gezocht in het nabijgelegen Alpe d’Huez, waar de liften nog wel gewoon draaien.

De huidige stakingen zouden alleen vandaag plaats vinden, maar als er geen overeenkomst gesloten wordt kan het maar zo gebeuren dat de komende weken nog meer van dit soort stakingen plaats gaan vinden!

Update 19.25 uur

De staking is inmiddels opgelost en er is een akkoord bereikt. De medewerkers krijgen standaard 2% salarisverhoging en afhankelijk van de gewerkte uren krijgen ze nog maar uitbetaald. Medewerkers die meer dan 38 uur werken krijgen 10% extra uitbetaald over die uren en wanneer ze meer dan 40 uur per week werken loopt dit op tot 25%.

Het akkoord werd rond 15 uur vanmiddag bereikt en de liftbediendes hebben het werk vervolgens gelijk hervat. Nog meer stakingen lijken voorlopig dan ook van de baan!

Bij de onderhandelingen waren twee vakbonden betrokken en één van deze vakbonden heeft laten weten het akkoord niet te tekenen. De grootste vakbond is echter wel akkoord gegaan waardoor de werknemers weer aan het werk zijn gegaan. Vooralsnog lijkt deze beslissing geen nadelig effect te hebben op de liftoperatie van Compagnie des Alpes, het betrokken liftbedrijf.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

20 september 2020

Zondag WTF #397

Je weet dat het glad is wanneer de bus zijwaarts voorbij komt glijden! En wist je dat je geen staal nodig hebt voor een zieke S-Rail?  Lees Meer…

Meer Nieuws