Nieuws - 12 september 2018   18:16 Liftstation Chamonix volledig verwoest door brand

Door:

In Chamonix hebben ze deze winter grote problemen. Een liftstation vloog gisteren in de brand en daar is weinig meer van over. Het pand is volledig verwoest! 

Gisteren brak de brand uit op het tussenstation van de Lognan lift in Argentiere, de belangrijkste route naar de top van Grand Montets in het gebied rondom Chamonix. Rond de klok van twee uur brak de brand uit en ondanks hele grote inzet van de brandweer, konden ze niet voorkomen dat het gebouw verwoest werd. Er staat nu alleen nog maar een zwartgeblakerd geraamte en de infrastructuur voor de lift is dan ook zeer zwaar beschadigd.

Door de heftige brand braken vijf van de in totaal acht gebruikte kabels, waardoor een gondel boven bij het bergstation van de kabel viel en op de gletsjer te pletter sloeg.

Inmiddels is de brand geblust en is duidelijk hoe groot de schade is. Een onderzoek is direct in gang gezet naar de oorzaak en tevens zijn ze al bezig om te kijken wat er moet gebeuren om deze lift zo snel mogelijk weer in gang te zetten. De kans dat de Lognan lift deze winter nog gaat draaien is in ieder geval heel erg klein en de prognose is dat er ‘vele maanden’ nodig zijn om de boel weer up and running te krijgen.

RMBInfos | Incendie Grands Montets

[#RMBinfos]#Chamonix : Incendie en cours aux #GrandsMontets !Plus d'informations ➡ http://bit.ly/2Mnr60p

Geplaatst door Radio Mont Blanc op Dinsdag 11 september 2018

Onderste helft

Er is nog wel een klein beetje hoop dat het onderste gedeelte, dat van Argentiere naar het middenstation gaat, wél kan draaien deze winter. Het zal moeten blijken hoeveel schade dit gedeelte heeft opgelopen en of de kabels nog bruikbaar zijn. Het maken van nieuwe kabels is een grote en kostbare operatie, om nog maar te zwijgen over het mogelijk vervangen van de gondel zelf.

De locals in Argentiere zien het somber in en ze verwachten dat deze brand voor serieuze problemen gaat zorgen tijdens de aankomende winter. Het kan niet anders dan dat er minder bezoekers komen, als een van de belangrijkste liftverbindingen een winter lang niet kan draaien. Wel is er nog een reeks stoeltjesliften die gebruikt kunnen worden, maar hiermee lopen ze zeker tegen capaciteitsproblemen aan, aangezien deze niet meer berekend zijn op grote hoeveelheden bezoekers.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws