Nieuws - 29 oktober 2016   17:29 Maak Kennis Met #10: Berber Semmelink

Door:

Geen run is haar te steil en geen berg is voor haar te hoog. Sterker nog, niets is haar te gek wanneer de skis ondergebonden zijn en dat wordt nog maar eens bewezen wanneer je haar C.V. bekijkt waar een hoop wedstrijden, ervaring en podiums op terug te vinden zijn. Samen met haar trouwe viervoeter Bavi woont ze al jaar en dag in Oostenrijk waar ze als SkiGuide iedereen een onvergetelijke en veilige trip door de sneeuw laat maken. Maarre, over wie hebben we het eigenlijk? Maak kennis met: Berber Semmelink!

Van freeriders tot parkratten, we hebben ze stuk voor stuk in onze Maak Kennis Met reeks voorbij zien komen, maar een SkiGuide? En dan ook nog eens een badass vrouw?! Nee, die hadden we nog niet in ons archief zitten! Gelukkig is dat bij deze ten einde aangezien niemand minder dan Berber Semmelink nu in de beroemde Maak Kennis Met lijst staat. En hoe!

Berber SemmelinkFoto: Open Faces freeride series

Berber Semmelink was voor ons namelijk een naam die we telkens in de boeken tegen kwamen, maar echt ontmoeten? Nee. Dat was nog niet het geval. Nouja, ondertussen gelukkig wel en daar zijn we erg blij mee, want hoeveel freeridende vrouwen op niveau waren er nou vijf tot tien jaar geleden? Inderdaad, niet zo bijzonder veel. Berber was én is tot op heden er dan ook eentje van formaat, maar wat is het verhaal achter deze vrouwelijke freerider en hoe kwam het dat ze zo haar hart heeft verloren aan de wintersport?

Eigenlijk gebeurde die laatste vraag al best wel snel in haar leven. Het winterse feest begon voor Berber namelijk op haar derde aangezien haar Opa de hele familie op positieve wijze geïnfecteerd had. Uiteraard moest er eerst les gevolgd worden en dit vond Berber allemaal prima, ook al besloot ze rond haar 10e jaar om haar twee lattige vrienden in te ruilen voor één. Uitgeleerd was ze zeker nog niet op de skis, maar het snowboard riep toch iets harder dan de rest en dus werd dat het nieuwe avontuur. Na de eerste keer proberen was ze bont en blauw, wat wellicht kwam door haar veel te grote raceboard in combinatie met een ouderwetse hek-instap-skischoen, maar dat maakte Berber Semmelink niets uit want verslaafd aan het spelletje was ze meer dan 100%.

Berber SemmelinkFoto: Sjoerd Remmelink

Ook Berber werd de schoolbanken ingestuurd en de middelbare school wist ze heel snel achter zich te laten. Met slechts 16 jaar was ze nog aardig jong om te gaan studeren, maar toch kon ze toen al instromen op de Kunstacademie in Utrecht. Ze liet zich niet uit het veld slaan door haar leeftijd en dus werden de spullen gepakt om het pittoreske Heino achter te laten en naar de bruisende stad Utrecht te gaan, waar ze naast haar studies hard werkte om met de noorderzon te kunnen vertrekken.

Yep, je hoort het goed. We hebben hier te maken met een avonturier puur sang! En wanneer die tijd was gekomen voerde ze dat noorderzon-ideedan ook met alle vreugde uit en dat is wel iets wat we erg kunnen waarderen aan Berber Semmelink. Het laten we op avontuur gaan en we zien wel waar we uitkomenis namelijk iets wat veel mensen niet aandurven in verband met welke redenen dan ook, ook al was dat zoals je merkt voor Berber geen enkel probleem. Want waar een wil is, is een weg!

De jaren in het buitenland verstrijken en het was in 2003 dat Berber Semmelink besloot om de knoop door te hakken en officieel te gaan emigreren naar Oostenrijk, specifieker Saalbach-Hinterglemm. Weg van huis was ze toch al en wanneer ze in Oostenrijk was voelde dat als haar tweede thuis. DusjaWhy not?

Berber SemmelinkFoto: Sjoerd Remmelink

De link was zoals je merkt snel gelegd en als je dan ook nog eens helemaal fan bent van de sneeuw en de bergen, zoals Berber, dan zit je daar natuurlijk enorm goed! Maar iedere mooie kant heeft zijn keerzijde. Het voorjaar, de zomermaanden en de herfst waren niet de gemakkelijkste maanden. Altijd weer op zoek naar een nieuwe baan, alles aanpakken, spaarzaam leven en snoeihard werken voor weinig geld. Het leven van een Saisonier is niet altijd volle bak skiën, maar je doet wel alles voor de sport. Zo is Berber uiteindelijk vanuit de horeca in het toerisme terecht gekomen, om ieder jaar opnieuw de sneeuwvrije maanden te kunnen overbruggen. Intensieve en zware tijden waren dus geen uitzondering, maar de andere kant is wel dat ze enorm veel heeft geleerd, gedaan en heeft ervaren.

Nadat de keuze voor Oostenrijk en het skien was gemaakt is ze keihard gaan trainen om uiteindelijk de gerenommeerde Staatliche Skileraren opleiding aan de Bundes Sport Akademie in Innsbruck af te ronden. Als 3e Nederlandse dame heeft Berber in 2007 haar welverdiende diploma in ontvangst mogen nemen en sinds het behalen van haar Oostenrijkse Ondernemersdiploma in 2008 komt ze haar bed uit voor haar droombaan.

Berber SemmelinkFoto: Sjoerd Remmelink

Dat is namelijk omdat ze in de winter als zelfstandige SkiGuide werkt waar ze ervaren skiërs mee op pad neemt om op én buiten de pistes een onvergetelijke tijd te hebben. Ze draait haar eigen programma en verraadt met het allergrootste plezier de ins & outs van het skien, ontmoet mensen van over de hele wereld en mag iedere dag buiten in de natuur spelen. De vraag of ze kan skiën en snowboarden is dus eigenlijk een understatement en dat komt nog maar eens mooi terug in de lijst van podiums wanneer we naar haar wedstrijddeelnames kijken. Meermaals heeft de ondertussen 34 jarige skister richting het podium van een drie sterren FWQ mogen afreizen. Zo heeft ze bijvoorbeeld al een keer de X Over Ride op de Kitzsteinhorn weten te winnen én schreef ze in 2015 het Poederbaas Freeride Festival op haar naam!

Deze resultaten zijn natuurlijk prachtig, maar voor Berber gaat het vooral om het leren kennen van nieuwe inspirerende mensen, het opzoeken van je eigen grenzen en, jawel, nieuwe angsten ervaren. Ook deze badass vrouw heeft namelijk wel eens met knikkende knieën bovenaan de berg gestaan omdat ze voelde dat het haar dag niet was. Op zon moment zet ze dan toch de knop om en juist dat levert haar weer nieuwe ervaringen op! Naast deze wedstrijden geeft mevr. Semmelink overigens ook nog eens workshops, short-camps, biedt ze ondersteuning aan met betrekking tot revalidatie programmas, freeride events, business events én is ze ook nog eens sinds kort de éérste, Nederlandse vrouw als opleider binnen de SBSSV (Salzburger Berufsschilehrer und Snowboardlehrer Verband -red.)!

Berber SemmelinkFoto: Mia* – Maria Knoll

Een drukke agenda heeft de door Visor, Cohesive Synergy, MK Ski Service & Völkl gesponsorde Berber in de winter dus zonder meer, maar ze is ook niet beroerd om in de zomer op je hond te passen en m eindelijk eens een keer te laten luisteren naar die schorre stem van je. In de zomer heeft ze namelijk de mogelijkheid gekregen om haar tweede liefde vrij baan te geven en wel door met honden te werken. Hier is ze trainster voor de viervoeters die allemaal ondergebracht zijn bij HundeEcke Kaprun!

Al met al dus een vrouw met erg veel capaciteit en wanneer je je dus nog afvraagtben ik voor een goede SkiGuide bij Berber Semmelink aan het goede adres? dan kunnen we daar volop JAZEKER!tegen zeggen. Fan geworden van Berber Semmelink? Klik hierrrr voor haar Facebook, volgen op Instagram doe je hierrrr en datzelfde geldt voor Twitter: klik!

Overigens hebben we nog mooier nieuws, want Berber gaat je de aankomende periode ook nog via Snowchamps voorzien van leesvoer aangezien we haar de nieuwste blogger van het team mogen noemen! Houd ons dus in de gaten want er zitten mooie avonturen aan te komen. Heb je vragen voor Berber die je graag door haar uitgelegd zie worden? Mail dan snel naar info@snowchamps.nl en wie weet beantwoordt ze je vragen!

Eerdere Maak Kennis Met edities:

1. Jelle van den Berg
2. Isabelle Hanssen
3. Elia Mitalas
4. Mees van Lierop
5. Veroniqi Hanssen
6. Evelyn
7. Tijn Vuijk
8. Paul de Groot
9. Lucas Laudy

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws