Nieuws - 3 februari 2016   9:48 Maak Kennis Met #7: Tijn Vuijk

Door:

De zevende aflevering uit de Maak Kennis Met reeks is bij deze een feit en ook dit keer hebben we een uniek en bijzonder verhaal voor je in petto met een enorme inspiratiefactor. Het verhaal bij deze vrouw maakt het namelijk nog maar eens duidelijk dat een passie echt werkelijk waar alles overboord kan gooien en dat het je rigoureuze keuzes kan laten maken. We zijn er dan ook zeker van dat ze haar doel gaat bereiken, maar laten we niet op het verhaal vooruit lopen: maak kennis met freerider Tijn Vuijk!

Een Bachelor Psychologie? Afgerond. Research Master Cognitieve Neuropsychologie en master Klinische Neuropsychologie? Beide cum laude in de pocket. Haar een slimme meid noemen doen en durven we dus niet eens want dat is sowieso een understatement en alsof het niets is sjeesde ze door de studies heen. Na die studies kwam er alleen iets compleet anders op haar pad en dat luistert naar de naam freeridewedstrijden. Het sjezen werd dus nog steeds voortgezet, alleen dan wel op de ski’s!

Want vanaf dat moment ging er een wereld voor haar open waar Tijn tot op de dag van vandaag zichzelf helemaal in heeft gevonden. Nieuwsgierig- en leergierigheid vieren hoogtij bij deze in Breda geboren Amsterdamse, ook al is het zeker niet zo dat ze een paar jaar geleden pas is begonnen met de lange latten onderbinden.

Vanaf haar derde maakt ze namelijk al jaarlijks de sneeuwval in Verbier mee aangezien ze uit een familie komt waar wintersport door de aderen giert. Om je een idee te geven, haar vader kwam alleen achter de open haard vandaan wanneer er een dikke laag poeder was gevallen! Dusja, do we need to say more?

Verbier was dus de standaard plaats waar Tijn met familie te vinden was en iedere winter werd er minimaal drie keer richting de sneeuw afgereisd. De nodige ervaring had ze zoals je merkt al ruimschoots en ook dat kwam mede door haar freeridende vader. Die gaf de voorkeur aan de ongerepte poedersneeuw waarna kleine Tijn gezellig volgde. Het gebruik van piepers, rugzak met schep enzovoort zijn zoals je waarschijnlijk al wel kan gokken dan ook standaard equipment sinds dat ze kon lopen!

Foto: Menno Boermans / www.mennoboermans.nl

Een goede leerschool had ze dus zeker, maar dan nog moet je natuurlijk altijd zelf nog je pad kiezen. Dit ging niet zonder slag of stoot, want hoe enthousiast de familie in eerste instantie was met betrekking tot wintersport, de grote vraag waarom ze niets met al die afgeronde masters ging doen vloog toch ruimschoots over tafel in Huize Vuijk. Buiten dat, ze runt zelf ook een cateringbedrijf genaamd ‘Het Kookstel’, waarom moest ze dan in vredesnaam in wedstrijdverband zo extreem van een berg af gaan dalen?!

Het gezegde ‘het bloed kruipt waar het niet gaan kan’ is natuurlijk niet voor niets in het leven geroepen en dat raakt bij Tijn ook wel de kern. Freeriden biedt Vuijk de mogelijkheid om alles uit haarzelf te halen en op hoge snelheid je weg vinden, je zenuwen in bedwang houden, grote cliffs springen… Dat leer je niet in de schoolbanken of op kantoor.

What a beautiful day again! The conditions are incredible, trackless powder etc… After spotting some lines out of the…

Geplaatst door Tijn Vuijk op dinsdag 1 december 2015

Echt starten met wedstrijden freeriden deed ze dan ook pas toen ze haar vriend Paul de Groot leerde kennen tijdens het NK Freeride 2014 in Tignes. Zij ging snoeihard onderuit, hij werd eerste. Of die crash bij Tijn vanwege de aanwezigheid van Paul was laten we in het midden, maar vanaf dat moment waren ze niet meer van elkaar weg te denken. Tijn had en heeft overigens nog het geluk dat Paul een enorm gemotiveerde en ervaren freerider is, dus buiten het feit dat de liefde elkaar bij elkaar heeft gebracht zorgt dit er nu ook meteen voor dat ze een gids, coach én trainer bij zich heeft die weet waar hij over praat!

Na het NK in Tignes was het voor Tijn Vuijk duidelijk: freeriden it is! Meteen is ze dan ook begonnen met Freeride World Qualifier wedstrijden rijden en ondertussen heeft ze er al een handvol opzitten. Haar korte freeride carrière verloopt overigens tot nu toe eigenlijk boven verwachting want na een podium tijdens een drie sterren wedstrijd in Montafon mocht de atleet van het Poederbaas Freeride Team al afreizen richting de vier sterren wedstrijd in Roldal, Noorwegen.

Foto: Menno Boermans / www.mennoboermans.nl

Dat smaakte natuurlijk naar meer en haar prestaties van het afgelopen seizoen zette de door Patagonia, Astis, Black Crows Skis en Poederbaas gesponsorde Tijn aan het denken. Dit mondde uit in een plan de campagne om nóg beter te starten aan het aankomende seizoen en dat betekent dus krachttraining, techniek lessen, yoga en gezond eten, maar ook kijken naar je runs. Een trick landen tijdens freeride wedstrijden levert natuurlijk meer punten op dan een normale lijn rijden en zo werd door Tijn ‘project backflip’ in het leven geroepen. Stel dat ze die dit seizoen in wedstrijd verband landt dan is de kans nog meer aanwezig dat we haar terug gaan zien op het podium!

Of ze ‘m aankomend seizoen gaat proberen zal de tijd uitwijzen, maar gezien de gedrevenheid hoe de atleet, die onderdeel is van het Poederbaas Freeride Team waar ze veel support van krijgt, met de sport bezig is zal het enkel een kwestie van tijd zijn! Genoeg geouwehoerd, bekijk snel deze verse run van Tijn Vuijk, hier gaan we namelijk nog veel meer van horen!

Fan geworden? Tijn Vuijk blogt ook op onze site, daarvoor kan je hierrr terecht om niets te missen! Ze heeft verder ook een Facebookpagina die je hierrrr kan vinden en ze heeft ook nog Twitter en Instagram! Voor Twitter klik hierrrr, voor Instagram klik hierrr. Contact opnemen voor een catering afspraak kan ook en wel hierrr!

Eerdere Maak Kennis Met edities:

1. Jelle van den Berg
2. Isabelle Hanssen
3. Elia Mitalas
4. Mees van Lierop
5. Veroniqi Hanssen
6. Evelyn

Bron:

Foto: FIHFotografie

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws