Nieuws - 15 maart 2016   15:38 Maak Kennis Met #8: Paul de Groot

Door:

De Maak Kennis Met reeks heeft er weer een mooie editie bij want we hebben er nu eentje aan de tand gevoeld, daar zou eigenlijk iedereen wel mee willen ruilen. Hij is een relaxte kerel die we met droge ogen ‘beste freerider van Nederland’ kunnen noemen en ondertussen verkoopt hij heli ski trips naar Canada als ‘normale baan’ bij CMH Benelux. Maar, er zit meer achter deze 27-jarige Amsterdammer. Maak dus snel kennis met Paul de Groot!

Ja die intro klinkt als een grandioos paradijs, want reisagent zijn voor heli ski trips richting Canada bij CMH Benelux? Dat kunnen we eigenlijk geen werk meer noemen! Stel dat we met ‘m zouden mogen ruilen dan zouden we waarschijnlijk alleen maar met een twinkeling in onze ogen staan te kletsen om ondertussen pijn te krijgen in onze kaken omdat die grijns er niet vanaf komt.

Maar goed, we mogen niet vergeten dat er ook een heleboel werk voor verzet is voordat Paul de Groot aankwam waar hij nu is. De kennismaking met wintersport was voor Paul, net zoals velen, vanwege het feit dat de familie ging wintersporten. Pa en moe namen kleine Paul mee richting de vallende vlokken en vanaf daar hoefde ze ‘m al eigenlijk niet meer te vertellen wat er moest gebeuren. De Amsterdammer ging toen namelijk al het liefste als een raket door de sneeuw en door de jaren heen maakten de bospaadjes en jumps ook kennis met het talent.

Paul de GrootFoto: Menno Boermans

Want vanaf dag één was er maar één manier van skiën voor de door Eru Prestige, Salomon, Poederbaas en Xion Protective gesponsorde Paul: vol gas! Dat zien we natuurlijk erg graag en het zal je niets verbazen, maar die manier van door de sneeuw heen banjeren heeft hij nu nog steeds.

In combinatie met de voorliefde voor de sport kwam Paul na een tijdje op een punt waar overwogen moest worden wat hij hiermee ging doen. Verder gaan met skiën en het serieuzer aanpakken, of het toch laten bij het recreatief wintersporten? Het antwoord vond de in Moergestel geboren Poederbaas Freeride Team atleet in de diepe, ongerepte poedersneeuw van Canada waar ineens veel meer mogelijk was dan dat hij voor mogelijk hield. Cliffdrops, pillowlijnen, hoge snelheden… Alles was next level en vanaf dat moment was ‘t voor Paul duidelijk: freeskiën it is!

Het liep overigens pas werkelijk in positieve zin uit de hand toen Paul, die door het wintersporten zelfs een jaar langer deed over zijn ondertussen succesvol afgeronde opleiding aan de ALO in Amsterdam, meer wedstrijden ging skiën en hier zoveel plezier uit haalde dat hij dit alles naar een nog hoger level wilde brengen. Familie en vrienden zagen dit waarschijnlijk al jaar en dag aankomen waardoor hij tot op de dag van vandaag niets anders dan support krijgt, iets wat ook enorm belangrijk is. En blijft!

Paul de GrootFoto: Gilles Reboisson

Ook al krijgt hij soms nog wel eens de vraag “wanneer hij nou eens normaal gaat doen” en “of het nou niet eens afgelopen kan zijn met al die risico’s”, maar waarschijnlijk kan je het antwoord al raden, want Paul de Groot heeft zoveel liefde voor de sport, zoiets gaat nooit gebeuren. Ja, wanneer hij op een leeftijd aankomt waar hij amper meer kan lopen, maar naar alle waarschijnlijkheid zal je ‘m ‘t dan alsnog zien proberen!

Anyway, zo ver is het gelukkig allemaal nog niet en er staan voor Paul de Groot nog genoeg uitdagingen op het freeride programma waardoor hij nog geruime tijd in ons vizier zal blijven. Paul pakt tijdens het wintersportseizoen namelijk zoveel mogelijk Freeride World Qualifier wedstrijden mee en dan in de categorie drie- en vier-sterren evenementen. Zo heeft de gedreven Amsterdammer nog altijd het plan om als eerste Nederlandse skiër de Freeride World Tour te halen en daarom wordt er ook gekeken in hoeverre hij zichzelf kan verbeteren op het freestyle niveau!

Helaas voor Paul gaf dat laatste ‘m een aardige klap in z’n gezicht aangezien een ferme crash roet in het eten gooide van zijn huidige planning. Tijdens het trainen van zijn freestyle tricks in Les Deux Alpes ging hij te hard over een schans en kwam hij hard neer op de sneeuw wat ‘m een gebroken heup en stuitje opleverde. Door deze blessure kreeg Paul al vroegtijdig te horen dat hij het seizoen van 2015/2016 grotendeels op z’n buik kon schrijven, zelfs nog voordat het eigenlijk begonnen was.

The road to recovery started here with these small first steps. (Few days ago) Relieved that also the docters in NL said…

Geplaatst door Paul de Groot Freeskier op woensdag 19 augustus 2015

Zoals je ziet maakt het niet uit hoe zwaar Paul het heeft, hij ziet er toch overal nog wel de mogelijkheid in om er iets van te maken en dat bewonderen we enorm aan deze kerel! Sure, hij heeft zichzelf waarschijnlijk verrot gescholden toen het fout ging en er achter kwam dat dit seizoen niet zou gaan zoals Paul zelf had verwacht, maar positief blijven en weer zonder pardon starten met hard werken voerden erna wel meteen de boventoon. En dat, dat is iets wat niet ieder mens zo 1,2,3 voor elkaar krijgt!

Dat zich dit uitbetaalt blijkt nog maar eens want met veel fysiotherapie en veel training kwam in november de positieve tekst dat hij in januari weer wat mocht gaan doen op ski’s. Dat betekende dat-ie toch nog meters kon gaan maken dit seizoen! Het vorige seizoen, dat vol zat met mooie momenten zoals bijvoorbeeld deelname aan de eerste Nederlandse freeride film Down The Powderline, kan dus toch nog overtroffen gaan worden met nieuwe hoogtepunten!

Paul de GrootFoto: Tim van Houttegem

Welke dat zijn zal de tijd ons uitwijzen, maar waarschijnlijk zal een gooi naar de tweede titel als winnaar van het Poederbaas Freeride Festival er eentje van zijn. Dat event, waarbij Paul heeft deelgenomen aan een actie van zijn sponsor Eru Prestige waarmee jij onder andere een volledige trip kon winnen voor het Poederbaas Freeride Festival, is op dit moment bezig en wij zijn enorm benieuwd hoe Paul de Groot het er vanaf gaat brengen. Ach, wat praten we ook eigenlijk een onzin… Hij zal namelijk vast en zeker vol gas gaan!

Paul de GrootFoto: Menno Boermans

Fan geworden van Paul de Groot? Paul zit ook op social media waardoor je op de hoogte kan blijven van al z’n avonturen. Zo is hij te vinden op Facebook (KLIK!) en komen er geregeld bizar mooie plaatjes voorbij op z’n Instagram account (KLIK!)! Snel volgen dus deze baas!

Eerdere Maak Kennis Met edities:

1. Jelle van den Berg
2. Isabelle Hanssen
3. Elia Mitalas
4. Mees van Lierop
5. Veroniqi Hanssen
6. Evelyn
7. Tijn Vuijk

Bron:

Foto: Thomas Bekker

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws