Nieuws - 13 mei 2016   16:46 Maak Kennis Met #9: Lucas Laudy

Door:

Hij is drie turven hoog, nog maar 13 jaar oud en dat terwijl hij in de competitie z’n mannetje staat alsof hij een volwassen vent is. Meermaals mocht hij tijdens ‘t afgelopen Nederlands Kampioenschap 2016 in Laax richting het podium komen om een medaille in ontvangst te nemen, maar wie is dat talent toch die altijd met een grote grijns, Faction ski’s en Picture Organic Clothing kleren iedere feature in het funpark meepakt op z’n weg naar beneden? Wij doken er voor je in, maak kennis met freestyle skiër Lucas Laudy! 

Zoals je merkt gaan we dit keer even een andere kant op met de Maak Kennis Met reeks en dat doen we omdat het tijd is om een talent te introduceren. Dit jaar is hij namelijk goed bezig met betrekking tot de Dutch Cup wedstrijden en in het Zwitserse Laax tijdens ‘t Nederlands Kampioenschap van de Nederlandse Ski Vereniging was hij helemaal oppermachtig in zijn categorie. Wat zeggen we, Lucas Laudy stond zelfs in het overall klassement een keer eerste! Maar wie is die Lucas Laudy nou eigenlijk?

Lucas LaudyFoto: Fons Laudy

Om dit alles te weten te komen pakken we het eerst in chronologische volgorde even op. De op 26 maart 2003 in Maarn geboren Lucas Laudy werd al heel snel in een skipak gehesen om naderhand op ski’s door de sneeuw te banjeren en dit kwam uiteraard door z’n ouders. Vader Fons en moeder Jacqueline zijn zelf ook een groot liefhebber van de sport waardoor het er eigenlijk stiekem vanaf dat moment al wel met de paplepel ingegoten is.

Maar goed, skiën en freestylen zijn natuurlijk twee compleet verschillende werelden! Ook al was het kennismaken met het freestylen bij Lucas al aardig snel geregeld aangezien hij op z’n zevende al begon met het springen en stunten. Het door onder andere Picture Organic Clothing, Faction Skis, MK Skiservice, Xion Protective Gear en Dragon Alliance gesponsorde talent was op vakantie met z’n ouders in Kuhtai waar hij de locals door het park zag crossen en vanaf dat moment bedacht Lucas zich geen moment: dit moet ik ook doen!

Lucas Laudy

Stoppen deden z’n ouders ‘m niet en dat is vandaag de dag niets veranderd. Ze staan nog steeds voor de volle 100% voor Lucas Laudy klaar zodat hij z’n droom kan najagen en dat is erg mooi om te zien! De enige uitdaging was wel dat vader en moeder Laudy geen freestyle ervaring hadden, maar daar bleek Steasy een mooie oplossing voor te zijn. Hier kon en kan Lucas aan z’n tricks werken en dat wordt nog steeds met grote regelmaat gedaan. Daar blijft het niet bij want ook vanuit de Britse hoek kreeg het jonge talent hulp en wel van Joe Tyler. Hij runt zelf een team waar Lucas dan onderdeel van mag uitmaken en dit zorgde uiteraard voor nog meer training en begeleiding!

Aan support dus geen gebrek en dat is ook nog eens terug te zien in zijn sponsors en we herinneren je er nog maar even aan, Lucas Laudy is pas 13! We zijn stiekem enorm benieuwd wat ‘m de aankomende jaren gaat brengen, ook al zal het een lastige opgave worden zo zonder de support van de Nederlandse Ski Vereniging. Dit is dan ook één van de obstakels waar het jonge talent uit Maarn mee te kampen heeft aangezien er geen talent erkenning is en dus wordt er ook geen vrij verleend van school.

Lucas Laudy

Dit betekent geen wedstrijden op hoog niveau, wat uiteindelijk niet in het voordeel van Lucas gaat werken. Het zou dus voor ‘t talent erg helpen wanneer de Nederlandse Ski Vereniging ook de freestyle skiërs erkenning geeft voor hun werk, zodat ook de sport binnen Nederland verder kan groeien net zoals bijvoorbeeld in Groot-Brittanië en Duitsland is gebeurd.

Maar goed, dit alles is toekomstmuziek en nu is Lucas bezig aan een heel erg mooi seizoen. Een seizoen waar hij trots op mag zijn want op dit moment staat hij eerste in de Dutch Cup ranking en heeft-ie iedereen z’n talent geshowd tijdens het Nederlands Kampioenschap in Laax. Zo wist hij tijdens de Big Air competitie van het NK in Laax zelfs een 1260 op de grote kicker te landen!

Lucas LaudyFoto: Fons Laudy

Het zal overigens echt niet bij die ene 1260 blijven, want Lucas wil natuurlijk nog veel meer gaan bereiken op de lange latten. Hij is nog jong en met zijn leeftijd moet Lucas Laudy natuurlijk ook veel tijd besteden aan schoolactiviteiten, waardoor hij niet zomaar een heel seizoen in de bergen kan zitten. Toch wil Lucas volgend jaar meer in de échte sneeuw kunnen trainen om zijn skills zoveel mogelijk bij te schaven.

Het plan van Lucas is om tijdens de zomervakantie in ieder geval zoveel mogelijk op de gletsjers te staan en daar keihard te trainen. Zo is hij op dit moment bijvoorbeeld bezig met het leren van de Cork 720, die hij al wel weet te springen, maar deze vergt naar eigen zeggen nog wat oefening. Hij wil z’n tricks namelijk wel in stijl landen en dat leer je maar op één manier. Oefenen, oefenen, oefenen!

Lucas LaudyFoto: Wintersport.nl

Op het gebied van wedstrijden is Lucas overigens nog niet echt bezig met wat hij precies wilt gaan bereiken. Iedere skiër heeft natuurlijk zo zijn of haar dromen, maar uiteindelijk draait het allemaal maar om één ding: zoveel mogelijk plezier hebben! Als hij maar mooie tricks kan landen met een glimlach op z’n gezicht dan is Lucas helemaal in z’n element. Het is dan ook niet vreemd dat één van de skiërs waar hij het meest naar opkijkt Candide Thovex is en dat komt niet alleen omdat ze hetzelfde merk ski’s gebruiken!

Lang verhaal kort: van dit talent gaan we nog veel horen, check tot die tijd z’n edit hieronder. Maak kennis met Lucas Laudy!

Eerdere Maak Kennis Met edities:

1. Jelle van den Berg
2. Isabelle Hanssen
3. Elia Mitalas
4. Mees van Lierop
5. Veroniqi Hanssen
6. Evelyn
7. Tijn Vuijk
8. Paul de Groot

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws