Nieuws - 1 november 2019   12:13 Marker presenteert de Duke PT: De nieuwe ‘hybride tourbinding’

Door:

Het zat er al eventjes aan te komen, maar nu is het officieel. Marker heeft met de Duke PT z’n nieuwe binding gepresenteerd die de strijd met de Salomon Shift aan moet gaan! 

Salomon dropte al eens een bommetje met z’n Shift binding en dan kan een bedrijf als Marker natuurlijk niet achter blijven. Vandaag is dan ook de tegenhanger van Marker gepresenteerd: de Duke PT! Deze binding noemen ze zelf de ‘Hybrid Hardcore Freeride Binding’ en net als de Shift, combineert de Duke PT de mogelijkheid tot touren met een pin binding, met de power van een reguliere DIN downhill skibinding.

Marker Duke PT

Werking

Zoals gezegd combineert de Marker Duke PT een pin-tourbinding met een DIN-downhill binding, maar dit doen ze wel anders dan de Shift. Marker heeft namelijk gekozen voor een ietwat simpelere oplossing, waarmee ze ook hopen dat de betrouwbaarheid van de binding een stuk groter wordt.

De voorkant van de binding kan namelijk in z’n geheel openklappen om een pin binding te geven, waarmee je omhoog kan touren alsof je bijvoorbeeld en Marker Kingpin onder je voeten hebt zitten. Wanneer je boven aan gekomen bent, kan je de voorbak terugklappen en deze klikt vervolgens op meerdere punten vast aan de pinbinding. Op deze manier zitten je skischoenen vast zoals in een normale standaard skibinding en dat heeft weer een betere veiligheid en een verbeterde downhill performance als gevolg.

Marker Duke PT

Design

Het bijzondere aan deze binding is dat je het DIN gedeelte in z’n geheel uit de binding kan verwijderen, wat je per ski 250g gewicht kan besparen. En dat is toch wel prettig als je een lange tour in je benen moet zetten!

Vervolgens schuif je boven de boel weer terug en drukt de binding zichzelf op vier punten vast, waardoor hij zich als eens standaard binding gedraagt:

De achterbak heeft een zelfde design als de andere bindingen in de Royal reeks en is gemaakt van magnesium om zo licht mogelijk te zijn. De rem heeft vervolgens ingebouwde stijghulp, tot een totaal van 10°.

Verder is de binding compatibel met alle standaard skischoenen en kan je ook met niet-tourschoenen in de binding stappen. Touren wordt dan wel een stukje lastiger, maar het betekent wel dat je je ski’s dus ook prima uit zou kunnen lenen aan iemand die geen tourboots heeft.

Varianten en beschikbaarheid

De Marker Duke PT zal in twee varianten op de markt komen:

Duke PT 16

  • 6-16 DIN Bereik
  • 100 – 125mm rembreedte
  • Ride & Hike Toe
  • 1000g uphill gewicht, 1280g downhill gewicht

Duke PT 12

  • 4-12 DIN Bereik
  • 100 – 125mm rembreedte
  • Ride & Hike Toe
  • 850g uphill gewicht, 1090g downhill gewicht

Je zal overigens nog wel even moeten wachten op de Marker Duke PT, aangezien de binding pas in de herfst van 2020 daadwerkelijk in de verkoop gaat. Wel zal het pro-team van Marker de binding waarschijnlijk al flink gaan testen, dus wie weet kom je ‘m al ergens tegen!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws