Nieuws - 9 mei 2018   19:02 “Medewerkers van skigebieden hebben grotere kans op huidkanker”

Door:

In een onderzoek uitgevoerd door Amerikaanse researchers heeft niet zo best nieuws voor medewerkers van skigebieden. Het blijkt namelijk dat de kans op huidkanker flink toeneemt en dat heeft natuurlijk alles te maken met de hoeveelheid zonuren! 

Dit onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit van Utah en ze hebben daarvoor 394 medewerkers in twee skigebieden gemonitord. Daaruit kwam behoorlijke percentages naar boven! Maar liefst 10% van de medewerkers in deze gebieden bleken een vorm van huidkanker te hebben, terwijl 20% van de medewerkers bepaalde plekken op de huid zou moeten laten verwijderen. 33% zou een vervolgonderzoek nodig hebben om de situatie verder te bekijken.

Dr. Christopher Hull, die dit onderzoek runt, geeft aan dat de cijfers alarmerend zijn. “Het is absoluut geen klein ding.” De oorzaak lijkt vrij duidelijk te zijn. De medewerkers in skigebieden staan natuurlijk heel vaak in de zon en de sneeuw zorgt er bovendien voor dat diezelfde zon extra gereflecteerd wordt, waardoor de totale ontvangen UV-straling vele malen hoger is dan wanneer je ‘gewoon’ in de zon staat.

Helemaal objectief schijnt het onderzoek overigens niet te zijn. Deelname aan het onderzoek was namelijk volledig vrijwillig en de onderzoekers hebben al aangegeven dat meer mensen zich hebben gemeld die al bezorgd waren over enkele plekjes op de huid. De cijfers vertekenen de boel dus wel een beetje, maar tegenover een percentage van 0,1% gemeten over de gemiddelde bevolking van Utah is het aantal wel echt significant hoger.

Verder heeft de hoogte een flinke impact op de resultaten. “Wanneer je de hele dag in de zon staat, kan je die UV-stralen vergelijken met een soort geweer die je beschiet. De juiste hit op de juiste plek en er kan een mutatie ontstaat. Wanneer je bovenop een berg staat, zijn die UV-stralen net een machinegeweer.”

Een oplossing ligt niet helemaal voor handen, al is het natuurlijk logisch dat er flink gesmeerd moet worden met zonnebrand en dat het lichaam goed bedekt moet worden. Er is al aangegeven dat er meer onderzoek gedaan wordt naar huidkanker bij medewerkers van skigebieden, wat mogelijk ook de deuren open zet naar een schadevergoeding in de Verenigde Staten.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

20 januari 2019

Zondag WTF #313

Klaar voor de snowpocalyps in Nederland met de verwachte 5 centimeter aan pure sneeuwterreur? Voordat het zo ver is, hebben we nog wat WTF voer voor je klaar staan!  Lees Meer…

Het was vorige week vrijdag weer eens tijd om zelf de ski’s in de car te flikkeren en te linkerbanen, Obertauern was de plek waar het allemaal moest gaan gebeuren! Lees Meer…

Meer Nieuws