Dé winterse lifestyle website van de BeNeLux!

Meld je gratis aan!

Wintersport
Meest ervaren wintersporters pakken de meeste botbreuken

Gepost op

Kan je goed skiën of snowboarden en heb je al aardig wat ervaring? Gefeliciteerd, de kans dat je een van je botten breekt in de sneeuw is weer een flink stuk hoger geworden. Ervaren wintersporters lopen het zwaarste letsel op in de sneeuw! 

Het is misschien een beetje een gevalletje no shit, want je tante die voor de eerste keer in 30 jaar op de latten staat pakt natuurlijk ook totaal geen snelheid en wanneer ze dan een keertje onderuit gaat dan levert dat niet meteen een breuk op waarbij je met een helikopter afgevoerd moet worden. Eurocross Assistance heeft samen met het Leids Universitair Medisch Centrum een onderzoek uitgevoerd naar letselpatronen onder Nederlandse wintersporters en daar kwam deze conclusie dus uit.

Om tot dit resultaat te komen hebben de onderzoekers gekeken naar alle meldingen tussen 2013 en 2016 en van 1852 meldingen zijn deze patronen uitvoerig geanalyseerd. 80% van de gevallen met zwaar letsel zoals botbreuken waren ervaren wintersporters, maar het onderzoek ging nog dieper dan dat. Er werd ook gekeken naar de verschillen in letsel tussen skiërs en snowboarders, waarbij de laatste groep vaker te maken had met hersenschuddingen en een breuk in de onderarm. Skiërs daarentegen hebben vaker last van beenbreuken of letsel aan de kniebanden.

Oorzaak

Een fatsoenlijk onderzoek moet uiteraard ook een oorzaak achterhalen en dat hebben ze ook gedaan. Eurocross zegt dat de ervaren wintersporter meer zelfvertrouwen heeft in de sneeuw en dus ook meer risico’s neemt. De snelheden liggen hoger, de afdalingen worden moeilijker en de ervaren wintersporter staat vaker buiten de normale pistes. Als er dan een keer iets mis gaat, dan zijn de gevolgen uiteraard ook veel groter!

Overigens is dit onderzoek nog niet afgerond, de data uit de seizoenen 2016/2017 en 2017/2018 worden ook nog bekeken en toegevoegd alvorens er een complete conclusie getrokken gaat worden.

Er zijn nog geen reacties. Je bent de eerste!

Reageer