Nieuws - 24 augustus 2017   18:34 Mölltaler Gletsjer in Oostenrijk stopt met zomerskigebied

Door:

De zomer is z’n tol aan het eisen op de gletsjers. Belachelijk warme temperaturen zorgen ervoor dat er geen pistes meer over blijven en dat merken ze in Oostenrijk goed. De Mölltaler Gletsjer moet de deuren sluiten! 

Op de Mölltaler Gletsjer in Oostenrijk willen ze eigenlijk een seizoen van 10 maanden per jaar hebben met een korte pauze in de lente, maar dat gaat ze dit jaar écht niet lukken. De zon knalt er hard op in Oostenrijk en dus ligt de gletsjer er heel erg kaal bij. Het gebrek aan sneeuwval maakt het hele feestje compleet waardoor de pistes er superslecht bij liggen, waardoor ze geen andere keuze meer hebben dan het gebied te sluiten.

Hiermee is de Mölltaler Gletsjer de tweede Alpengletsjer die zijn zomerskigebied moet sluiten, nadat eerder de Italiaanse Stelvio gletsjer al gesloten werd. Condities zijn superslecht in het hele Alpengebied en zelfs Hintertux, het enige skigebied dat het hele jaar geopend is, heeft problemen met het strak houden van de pistes.

“Op dit moment is het niet meer mogelijk om te skiën vanwege te weinig sneeuw”, aldus een woordvoerder van het liftbedrijf. “We kunnen niet zeggen wanneer het weer mogelijk is. Dit hangt vooral af van de tropische temperaturen en uiteraard de bijbehorende sneeuwcondities.” De komende weken zal de gletsjer dus nog wel gesloten blijven, tenzij er hoog in de bergen ineens een dikke sneeuwdump naar beneden komt zetten. Middag temperaturen van dik +10 graden helpen natuurlijk niet mee en hierdoor neemt het totale gletsjeroppervlak ook in rap tempo af.

Deze bizar warme zomer kan overigens ook nog grote gevolgen hebben voor de aankomende winter. Er zal met name op de gletsjers meer sneeuwval nodig zijn om bijvoorbeeld de gletsjerspleten voldoende te bedekken en als dit niet het geval is, kunnen pistes en bekende freeride plekken ineens een no-go area worden.

Volgens de oorspronkelijke planning zouden er tijdens de aankomende drie weken nog eens zes skigebieden de deuren openen voor zomeractiviteiten, maar ook dat staat nu door dit weer op losse schroeven.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws