Nieuws - 23 november 2017   9:04 NASA weet precies welke stad door welke gletsjer kan verzuipen

Door:

Spoiler alert: Nederland is aardig de sjaak als de ijskappen smelten. Maar hey, er is ook een soort van goed nieuws. De NASA kan namelijk met verrassende precisie aangeven waar het water, dat straks door onze straten loopt, precies vandaan komt! 

Als je nu nog gaat roepen dat klimaatverandering onzin is, dan heb je blijkbaar écht onder een steen gelegen. Zo’n beetje alle grote ijsmassa’s zijn op een bepaalde manier aan smelten, al doet de ene dat wat sneller dan de andere. Als de grote ijskappen op bijvoorbeeld Groenland smelten dan betekent dat een aardige verandering in onze oceanen, waardoor het sowieso een gevalletje verzuipen gaat worden.

De NASA heeft nu een uitgebreid onderzoek uitgevoerd waarbij ze allerlei ingewikkelde computermodellen in hebben gezet om te achterhalen waar al het water precies naar toe gaat. Oftewel, de NASA kan met verrassende precisie aangeven welke gletsjers welke bepaalde stad kan laten verzuipen. Uit dit onderzoek kwamen een paar hele bijzondere conclusies en wat blijkt? De gletsjers die het verste weg zijn zorgen voor het grootste gevaar!

Voor het onderzoek is vooral gekeken naar de gevolgen van het smelten van de grootste gletsjers op Groenland, waar de grootste hoeveelheid landijs te vinden is. Tijd voor een voorbeeld. Wanneer de Petermann gletsjer in het noord-oosten van Groenland volledig weggesmolten is, dan zorgt deze specifieke gletsjer voor een stijging in het zeewaterniveau van ongeveer 5cm bij New York, terwijl het bij Los Angeles 7,44 cm extra water oplevert. Reykjavik, wat een stuk dichterbij ligt, zou daardoor juist 4,85 cm minder zeewater voor de deur hebben liggen terwijl Rio de Janeiro de kroon spant met 10,1 cm.

Die paar centimeters lijken niet zo schokkend, maar dit gaat dan ook nog maar om één gletsjer. Tel tientallen gletsjers bij elkaar op en je zit zo aan de meters! Volgens de computermodellen kan het Canadese eiland Ellesmere bij het smelten van de gletsjers een stuk land erbij gaan krijgen, want de zeespiegel zakt hier bij het smelten van één gletsjer met bijna een meter. Bizarre conclusies dus!

Helaas wordt Nederland niet specifiek genoemd in dit onderzoek, maar waarschijnlijk moeten wij ons dus nog niet eens heel veel zorgen maken om Groenland, maar juist om het ijs van Antarctica. Als je het complete onderzoek wilt lezen dan kan dat, hij is vrij beschikbaar op deze website. Uiteraard worden er allerlei fomules op los gelaten dus de echte klimaatgeek kan los gaan!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws