Nieuws - 13 december 2017   14:33 Nederland doet mee in rechtszaak: Duitse tol, NEIN!

Door:

Het hing al even in de lucht, maar nu is het officieel. Nederland heeft zich aangesloten bij een rechtszaak tegen de tolheffing op de Duitse snelweg. Tol op de Autobahn? Een keiharde NEIN! 

Vandaag heeft minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat aangegeven dat Nederland zich bij de al lopende rechtszaak voegt tegen de Duitse tolheffing. Deze zaak is opgezet door Oostenrijk en Nederland was al enige tijd aan het bekijken of deze rechtszaak zin had, maar er is nu voldoende vertrouwen dat de knoop is doorgehakt.

Het doel van de rechtszaak is uiteraard om de Duitse tolheffing van tafel te krijgen, omdat de Duitse regeling oneerlijk is voor buitenlandse automobilisten. Bij mensen met een Duits kenteken wordt de tolheffing namelijk verrekend met de wegenbelasting, waardoor de Duitse automobilist uiteindelijk helemaal geen tol betaalt, maar alleen het reeds bestaande tarief van de wegenbelasting kwijt is. Niet-Duitse kentekens moeten daarentegen wel gewoon betalen en daar zijn de buurlanden alles behalve blij mee.

Oostenrijk

Zoals gezegd is deze zaak aangespannen door Oostenrijk, die al aan heeft gekaart dat het om een oneerlijke positie gaat en dat is binnen Europa niet toegestaan. Burgers uit andere Europese landen mogen niet zomaar benadeeld worden en de regeling zou dus eigenlijk gelijk getrokken moeten worden voor zowel de Duitsers als de niet-Duitsers.

Volgens de zaak moet het Europese Hof van Justitie zich over deze kwestie gaan buigen, al gaat het nog wel even duren voordat er een uitspraak gedaan zal worden. Deze wordt in ieder geval niet voor 2019 verwacht, dat tevens het jaar is dat de Duitse tol in zou moeten gaan.

Kostenplaatje

Het kabinet heeft berekend wat de Duitse tol ongeveer gaat kosten voor de Nederlander en daaruit blijkt dat Nederland uiteindelijk tussen de 50 en de 100 miljoen euro per jaar kwijt is aan de tol. Het overgrote deel hiervan is afkomstig van mensen die vlak bij de Duitse grens wonen en werken en zij worden dan het ook zwaarst getroffen.

Vakantiegangers zijn de volgende grote kostenvangers, met duizenden Nederlanders die ieder jaar weer over de Duitse Autobahn vlammen. Voor al dit weggebruik wil Duitsland uiteraard geld zien en dat is op zich niet heel vreemd, dit is namelijk in landen als Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk al jaren het geval, maar daar hebben ze de regels wel eerlijker opgesteld. Als Nederlander heb je namelijk te maken met exact dezelfde voorwaarde als een inwoner van het land en dat is nu net het heikele punt voor de Duitse tol.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws