Nieuws - 12 september 2017   16:05 ‘Nederland gaat status als topsportland mogelijk verliezen’

Door:

Het gaat blijkbaar niet goed met de Nederlandse topsport! Het sportklimaat is in rap tempo aan het verslechteren en volgens onderzoek kan dat flinke gevolgen hebben. Nederland zou z’n internationale topsportstatus wel eens kwijt kunnen raken! 

Het Social en Cultureel Planbureau heeft dit samen met het RIVM naar buiten gebracht. Als Nederland niet heel snel gaat investeren in sporten dan is de kans groot dat Nederland vanaf 2030 een heel groot probleem heeft en van de lijst met topsportlanden gaat verdwijnen. Deze conclusies zijn naar boven gekomen uit het document Sport Toekomst Verkenning, waarin gekeken wordt naar de toekomst van sport in het algemeen en de onderzoekers zien een paar zorgelijke ontwikkelingen.

De gemiddelde Nederlander beweegt namelijk veel te weinig en sportclubs komen steeds vaker in de problemen. Dit heeft dan weer te maken met het feit dat er minder subsidies mogelijk zijn vanuit gemeentes vanwege bezuinigingen en ook de inkomsten van de Nederlandse Loterij lopen terug, terwijl dit een van de grootste geldschieters is voor de Nederlandse topsport. De conclusie is dan ook vrij hard: “Nederland wordt mogelijk voorbijgestreefd op ranglijsten en medailleladders.”

Overigens geeft de overheid aan dat ze de laatste jaren juist meer geld in topsport hebben gestoken, de conclusies worden daardoor niet anders. Alleen de sporten die het op dit moment iets beter doen krijgen meer geld, waardoor de gevolgen voor de overige sporten heel erg groot kunnen zijn. De wintersport is er absoluut één van, aangezien daar natuurlijk ook minder geld naar toe gaat. Het gevolg is dat het voor Nederlandse skiërs en snowboarders alleen maar moeilijker gaat worden om de top te bereiken en dat terwijl dit als Nederlander al niet makkelijker is.

De onderzoekers hebben overigens wel een oplossing klaar staan om dit op te lossen. Om te beginnen hebben sportverenigingen een financiële boost nodig en moet het sporten makkelijker gemaakt worden voor de gemiddelde Nederlander. Ook moet Nederland meer gaan doen aan talentherkenning en het faciliteren van talenten, wat uiteraard ook weer een geldkwestie is. Het moet voor talenten in ieder geval makkelijker worden om zich vol op de sport te gaan storten en ook moet Nederland meer grote evenementen binnen halen. Het onderzoek noemt evenementen met ‘spectaculaire sporten’ expliciet, dus kom maar door met al die freestyle events!

Of de overheid meegaat in dit rapport blijft natuurlijk nog maar de vraag, maar het is dus wel duidelijk dat er iets moet gaan veranderen als Nederland zich met de internationale top wilt blijven meten.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws