Nieuws - 10 november 2021   18:57 Nederland maakt bezwaar: nieuwe maatregelen Oostenrijk mogelijk in strijd met de wet

Door:

Het nieuws sloeg als een bom in bij menig Nederlander. Met het Janssen vaccin mag je straks in Oostenrijk nergens meer naar binnen en ook als je er vroeg bij was met andere vaccinaties ben je de lul. De Nederlandse overheid trekt nu aan de bel, mogelijk is Oostenrijk namelijk in strijd met de Europese wetgeving! 

De afgelopen dagen was er al een hoop over te doen. Wanneer je een Janssen vaccin hebt gekregen, dan zou je vanaf 3 januari 2022 volgens Oostenrijk onder de niet-gevaccineerde groep vallen en dus kan je een wintersportvakantie wel vergeten. Oostenrijk staat nu alleen volledig genezen of volledig gevaccineerden toe volgens de 2G regeling, waarbij je dus wel een ander vaccin dan Janssen moet hebben.

Naast het ‘uitbannen’ van het Janssen vaccin, heeft Oostenrijk ook aangekondigd dat je vaccinatiebewijs met andere vaccins nu maar 270 dagen geldig zou zijn. Heb je in de tussentijd geen boosterprik gehaald en zijn die 270 dagen voorbij? Ook dan wordt je behandeld als iemand die helemaal niet gevaccineerd is. Hiermee komt de wintersportvakantie voor veel mensen op losse schroeven te staan en nu heeft de Nederlandse overheid aangegeven het hier niet zomaar bij te laten.

Europese wetgeving

Minister Hugo de Jonge heeft aangegeven bezwaar te maken. Volgens hem zorgt de aanscherping in Oostenrijk ervoor dat het vrije verkeer van personen ernstig belemmerd wordt en vanuit de Europese Unie en het Schengenverdrag horen de grenzen open te staan voor andere Europeanen. De Jonge kaart daarbij ook aan dat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) nog geen advies heeft gegeven over boosterprikken en dat het land dus ook niet zomaar internationaal beleid hierop aan mag passen.

In Oostenrijk zijn ze wel al langere tijd bezig om boosterprikken te zetten en het is duidelijk dat Oostenrijk inmiddels ‘het beste kindje van de klas’ wil zijn, nadat ze aan het begin van de Coronapandemie als een van de grootste aanjagers genoemd werden.

Hoe dan ook, 3 januari is nog lang weg en in de tussentijd kan er zeker nog veel veranderen aan allerlei internationale regelgeving. Voor mensen die het Janssen vaccin hebben gekregen en toch op wintersport willen: het kabinet heeft om een spoedadvies gevraagd over boosterprikken met Janssen, zodat je wellicht alsnog een tweede prik kan halen én zonder gezeur naar Oostenrijk kan.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws