Nieuws - 16 januari 2017   18:11 Nederlander overleden bij lawine in het Oostenrijkse Zürs

Door:

Vandaag is een 33-jarige Nederlander om het leven gekomen in het Oostenrijkse skigebied van Lech-Zürs. Hij werd gegrepen door een zware lawine en ondanks snelle inzet van de reddingsdienst konden ze niets meer voor hem betekenen. 

De lawine kwam vanmiddag om 12.30 uur naar beneden en de Nederlander was op dat moment samen met een groep en een gids buiten de pistes, vlakbij Gamsmulde am Trittkopf. Waarschijnlijk hebben ze zelf de lawine veroorzaakt en de reddingsdienst dacht in eerste instantie dat er meerdere mensen begraven waren. Uiteindelijk bleek het alleen het Nederlandse slachtoffer te zijn.

Na ongeveer 10 minuten kon de man onder de sneeuw vandaan gehaald worden en hij lag op ongeveer een halve meter diepte. Bij uitgraving was de man al niet meer aan het ademen en een reanimatiepoging van de reddingsdienst mocht niet maar baten, de man overleed ter plekke. Volgens de politie had de lawine een breedte van 80 meter en een lengte van maar liefst 300 meter, wat de snelheid van de reddingsdienst erg indrukwekkend maakt.

De burgemeester van Lech heeft vervolgens laten weten dat de man samen met nog een andere Nederlander en een gids op pad was, deze mensen zijn allemaal ongedeerd en niet door de sneeuwmassa gegrepen. Over de exacte oorzaak van de lawine is nog geen officiele uitspraak gedaan, maar de politie noemt het aannemelijk dat ze deze lawine zelf veroorzaakt hebben.

In Oostenrijk wordt er op dit moment veel gewaarschuwd voor het lawinegevaar, ook in het Vorarlberg waar Zürs te vinden is geldt op dit moment lawinecijfer 3. Gisteren was het gevaar zelfs lawinecijfer 4 waardoor er weinig nodig is om een lawine in gang te zetten. De reddingsdienst en de lawinedienst blijft er dan ook op hameren dat het buiten de pistes erg gevaarlijk kan zijn, in Oostenrijk zijn er nu in een week tijd drie lawinedoden gevallen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws