Nieuws - 15 maart 2017   8:21 Nederlander wordt na 18 minuten onder lawine vandaan gehaald – Update

Door:

Tering, deze Nederlander heeft mazzel! Na dik 18 minuten is een Nederlandse snowboarder onder een lawine uit gegraven in Sölden. Hij ligt nog in het ziekenhuis van Innsbruck! Update

Volg een willekeurige lawinecursus en je krijgt één ding te horen: na 15 minuten neemt je overlevingskans drastisch af. Des te meer reden dat deze Nederland echt heel veel mazzel heeft gehad! Afgelopen maandag ging de lawine af in Sölden en na 18 minuten tijd werd hij levend gevonden en kon de reddingsdienst hem naar het ziekenhuis brengen.

De Nederlander was onderdeel van een vier-koppige snowboardgroep die in Sölden aan het freeriden waren, in het Gaislachkogel gebied. Ze waren onderweg naar het Rettenbachtal toen de lawine boven de groep ineens af ging.

Gelukkig was de groep goed voorbereid en hadden ze allemaal airbags bij zich, net als lawinepiepers, scheppen en sondes. Één snowboarder kreeg het niet voor elkaar om zijn airbag op tijd te trekken en het gevolg was dat hij meegesleurd werd door de sneeuwmassa en maar liefst 1,6 meter diep begraven werd. Het gaat om een 35-jarige Nederlandse man en de reddingsdienst kon hem dus na 18 minuten gelukkig uitgraven.

Er werd direct een helikopter ingeschakeld die de man naar Innsbruck heeft gebracht waar hij met zware verwondingen is opgenomen. Twee andere leden van de groep werden half begraven onder de sneeuwmassa maar dankzij de airbags bleven zij ongedeerd en konden ze zichzelf uitgraven uit de lawine. De groep Nederlanders was onder toezicht van een snowboardleraar buiten de pistes bezig en de Oostenrijkse politie is dan ook bezig met een onderzoek. Zij willen achterhalen of de snowboardleraar nalatigheid verweten kan worden of niet.

Hoe het op dit moment met de Nederlander in het ziekenhuis gaat weten we niet, maar het goede nieuws is dat hij de lawine in ieder geval heeft weten te overleven. De lawinedienst waarschuwt al een aantal dagen dat het gevaar in de Alpen flink toeneemt door veel verse sneeuw en warme temperaturen. Sneeuwlagen kunnen daardoor snel gaan glijden.

Update 17 maart:

Vandaag is bekend geworden dat de Nederlander het niet heeft overleefd. Hij is in het ziekenhuis van Innsbruck overleden aan de gevolgen van de lawine.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

16 juni 2019

Zondag WTF #333

Al depressief, wetende dat de zomer nog heel lang gaat duren? We feel you. Tijd om de realiteit weer even te ontsnappen, het is WTF o’clock!  Lees Meer…

Meer Nieuws