Nieuws - 6 april 2019   14:10 ‘Nederlanders slecht op de hoogte van wetgeving in de bergen’

Door:

Het AD heeft een groot stuk online gezet met de bovenstaande stelling. Nederlanders zouden geen gevaar zien en ook heel erg slecht op de hoogte zijn van de bijbehorende wetgeving! 

Het aantal hit & run gevallen in de bergen lijkt steeds verder toe te nemen, al zitten daar meestal geen Nederlanders bij. Toch stelt het AD samen met advocaat Stephan Wijnkamp, die zich heeft gespecialiseerd in wintersportongelukken, dat het kennisniveau niet bepaald goed is.

“Nederlanders denken: een ongeluk tijdens de wintersport hoort er bij, maar dat is niet zo. Er zijn strenge regels, de strenge Oostenrijkse wet geldt ook in de sneeuw.”

Straffen

Wanneer je een ernstig ongeluk veroorzaakt, dan komt de Alpinepolitie er namelijk vrijwel direct aan te pas. En de gevolgen van zo’n crash kunnen, behalve de gezondheidsschade bij het slachtoffer, voor hele dikke vette claims zorgen. Een gemiddelde afkoopsom ligt namelijk op zo’n 700 euro voor degene die het veroorzaakt. Moet de zaak voor de rechter komen, dan kan het oplopen tot duizenden euro’s en voorwaardelijke celstraffen. En dan gaat het niet alleen om hit & run akkefietjes, ook ‘reguliere’ crashes waarbij men wél blijft wachten.

“Veel Nederlanders schieten met hoge snelheden naar beneden en zien totaal geen gevaar. ‘Ik ski al vijftien jaar!’ zeggen ze dan. Maar dat is natuurlijk niet zo. Ze zijn vijftien jaar een weekje op wintersport geweest. Ski-technisch kunnen ze die hoge snelheden helemaal niet aan. Je hebt een paar seconden nodig om te reageren en je bent zo meters verder.”

Geldende wetten

Dat je bij die hoge snelheden een claim kan krijgen vanwege nalatigheid of zelfs dood door schuld, zou volgens Wijnkamp bij veel mensen alles behalve doorgedrongen zijn. Op hoge snelheid naar beneden knallen hoort er bij en het gevaar ervan wordt niet tot nauwelijks gezien. En zeker in Oostenrijk kunnen die claims door de wetgeving daar flink oplopen!

Een echte oplossing is er ook niet echt. Wijnkamp zou zelf voor willen stellen dat skiërs een soort vaardigheidscursus zouden moeten volgen, maar dat zijn natuurlijk geen haalbare plannen. Meer awareness creëren is een oplossing, maar dat betekent niet dat men ineens grootschalig in de ankers gaat.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

22 september 2019

Zondag WTF #348

Als het hartje winter is en je wilt een duik nemen, dan kan je maar beter een bommetje doen. Toch? Wat kan er mis gaan?  Lees Meer…

Meer Nieuws