Nieuws - 5 april 2015   15:47 Nederlands Kampioenschap 2015 in Laax: Recap & Foto’s!

Door:

Van 29 maart tot en met 4 april was Laax dé plek waar de Nederlandse skiërs en snowboarders aanwezig waren. Uiteraard ook wel een beetje om elkaar weer eens na een lang seizoen te zien, maar vooral om het tegen elkaar op te nemen en uiteindelijk een prijs in ontvangst te mogen nemen! Helaas ging tijdens dit kampioenschap niet alles van een leien dakje, maar er zijn uiteindelijk wel prijzen uitgereikt. Wie er heeft gewonnen en de foto’s zie je na de klik!

Het had een week vol met wedstrijden en vertier moeten worden, maar het bleek een Nederlands Kampioenschap te zijn waar de atleten vooral hun geduld op de proef moesten stellen. Vanaf dag één was het eigenlijk al de vraag of alles wel door kon gaan en afgelopen vrijdag bleek dat er van de tien disciplines nog maar vijf waren overgebleven, waarvan er vier op de laatste dag werden verreden.

Dit alles kwam door moeder natuur die enorm veel sneeuw in Laax naar beneden aan het gooien was en dit alles doodleuk afwisselde met extreem harde wind. Dat het sneeuwt is logischerwijs erg fijn, want zonder sneeuw geen Nederlands Kampioenschap Snowboard & Freeski, maar teveel sneeuw en slecht weer is dan weer iets waar je voor zo’n week niet veel aan hebt. Maar! Zoals gezegd waren er nog wel wat prijzen uit te delen dus we gaan snel door naar de positieve berichten.

Freeski

Slopestyle

Te beginnen bij de tweelattige atleten uit Nederland die eigenlijk vanwege alle perikelen alleen nog maar de slopestyle wedstrijd over zagen blijven, de halfpipe en big air wedstrijden werden namelijk allebei door de organisatie afgelast vanwege het weer. Erg jammer natuurlijk, maar de skiërs lieten zich niet uit het veld slaan en dus gingen ze vol goede moed aan hun slopestyle avontuur beginnen!

NK Laax

Hier was het de zestien jarige Elia Mitalas die meteen het voortouw nam en zich na alle eerste runs op de eerste plaats wist te positioneren met een score van 84 punten. Lucas Laudy wist met 71,67 punten in zijn eerste run Jurre Bons (62,33 punten) en Nolan Biewenga (25,00 punten) achter zich te houden, maar moest ook meteen constateren dat het in zijn volgende run erop of eronder was om een gooi naar de titel te kunnen doen. Elia daarentegen had natuurlijk met een gat van 12 punten aardig wat speling, maar dit was nog maar de eerste run van de twee!

In de tweede run haalden de atleten dan ook alles uit de kast en het waren Nolan en Lucas die zich allebei nog wisten te verbeteren met 68,33 en 78,67 punten, maar de echte winnaar van de dag was toch wel Elia Mitalas die zich winnaar van het NK Freeski Slopestyle mocht noemen. Daarnaast liet hij er ook in de tweede run geen gras over groeien, hij kreeg 91 punten van de jury waardoor hij zijn eigen score nog eens wist te overtreffen. “Het ging wel goed voor hoe weinig ik getraind had”, aldus Elia tegen de NSkiV over zijn run en de afgelopen week. “Daardoor konden we alleen voor de wedstrijd een paar runs doen. Dan is het moeilijk om je wedstrijdrun in elkaar te zetten. Maar ik ben heel blij dat het door is gegaan. Dit is waar ik voor train en het voor doe.”

NK Laax

Bij de vrouwen was de startlijst bijzonder kort te noemen en dit kwam doordat Isabelle Hanssen de enige dame was die zich aan het slopestyle parcours waagde. Isabelle heeft zich eigenlijk gespecialiseerd in de halfpipe competities, maar omdat die niet doorging was slopestyle de enige optie om mee te doen met het NK. Ze mocht dan ook, na haar score van 49,33 punten, direct een gouden medaille in ontvangst nemen. “Ja dat is jammer”, reageert halfpipe skiër Isabelle Hanssen op de vraag hoe ze het vond dat ze de enige vrouwelijke skiër op het NK was. “Maar ik ben wel blij dat ik er bij mocht zijn want op deze manier kan ik toch het skiën vertegenwoordigen. Ik hoop dat zolang we blijven komen er beetje bij beetje meer skiërs bij zullen gaan komen.” Aldus de Nijmeegse. “Helaas ging de discipline waar ik eigenlijk voor naar Laax ben gekomen niet door en dat vond ik wel erg jammer. Dat is gewoon mijn discipline waar ik het hele jaar mijn tijd en energie in steek. En tja, dat je dan de slopestylewedstrijd ‘wint’ is leuk, maar het ging mij toen meer om het vertegenwoordigen van de sport. Al met al was het een leuke week en diep respect voor de organisatie die alles uit de kast heeft gehaald om het toch tot een succes te brengen.”

NK Laax

Snowboard

Slopestyle

Op dit onderdeel waren er een aantal namen aanwezig die we al vaker op de site voorbij hebben zien komen. Zo meldde Dolf van der Wal zich bij de start, maar ook Joris Ouwerkerk en Dimi de Jong waren in Laax van de partij om te strijden om de nationale titel. Dit zijn dan wel de bekende namen, maar Nederland heeft nog meer talent rondlopen waar eigenlijk te weinig over bekend is!

NK Laax

Dat kwam in de slopestyle wedstrijd nog maar eens naar voren want het podium werd namelijk niet door alle drie de heren gevuld. Namen als bijvoorbeeld Erik Bastiaansen, Ziggey van Bouwhorst, Bjorn van Dongen en Thijs Ottens stonden tijdens deze wedstrijd zeker hun mannetje en dat is erg mooi om te zien! Na alle eerste runs was het dan ook Ziggey van Bouwhorst die zich met 71,33 punten de eerste plaats mocht toe eigenen, op de huid gezeten door Erik Bastiaansen en Dolf van der Wal.

NK Laax

In de tweede run moest er door Dimi de Jong en Joris Ouwerkerk dus gas gegeven worden om een plek op het podium te veroveren en daar hebben ze zonder twijfel gehoor aan gegeven. Dimi de Jong wist zich namelijk zo door het slopestyle parcours heen te stunten dat hij uiteindelijk 95,33 punten van de jury toegewezen kreeg. Hierdoor had hij meteen de eerste plaats in zijn bezit en deze heeft hij niet meer afgegeven. Joris Ouwerkerk probeerde het nog wel, en kwam ook sterk terug, maar de 91,33 punten waren net niet genoeg voor een eerste plaats. Ziggey van Bouwhorst van het juniorenteam mocht ook nog richting het podium verschijnen want zijn 71,33 punten waren goed genoeg om het podium te vullen! Dolf van der Wal moest genoegen nemen met een zevende plaats.

NK Laax

Joris Ouwerkerk stond na de slopestyle wedstrijd ook nog even de NSkiV te woord. “Het ging ok, maar ik had wel wat beter willen rijden.” Aldus de drieëntwintig jarige Ouwerkerk. “Aan de andere kant hebben we voor de wedstrijd maar een uurtje training gehad. Door het slechte weer konden we eerder niet trainen en de course zelfs niet zien.”

NK Laax

Bij de vrouwen was het Babs Barnhoorn die na de slopestyle wedstrijd de gouden medaille in ontvangst mocht nemen, ook al ging het allemaal even wat anders dan dat ze had gehoopt. Babs: “Op de schans deed ik een straight air en een backside 360. Die straight air is eigenlijk onder mijn niveau.” Aldus Barnhoorn zelf tegen de organisatie, maar toch waren haar 74,33 punten goed genoeg om de eerste plaats te behouden. Giulia Lach de Bere werd tweede met 43,00 punten, Isis van Turnhout maakte het podium compleet met 38,67 punten.

Voor alle volledige uitslagenlijsten, inclusief die van de jeugd, klik hierrrrr.

Snowboardcross Mannen

Ook bij de snowboardcross was het een spannende race waar we tijdens deze finale nog eens de naam Dimi de Jong op de startlijst tegenkwamen. “Ik vind de snowboardcross heel leuk om te doen, dus vandaar dat ik ervoor heb gekozen meteen door te gaan met die wedstrijd”, vertelde Dimi aan de Nederlandse Ski Vereniging. En dit bleek een erg goede beslissing te zijn geweest aangezien hij het ook hier tot de finale heeft geschopt!

De finale werd volgemaakt door Koen de Ridder, Glenn de Blois en Karel van Goor die het Dimi de Jong als allrounder waarschijnlijk wel gunde dat hij zover kwam, maar nu wilden ze natuurlijk erg graag van ‘m winnen. Dat is ze voor een gedeelte gelukt, want het was uiteindelijk Karel van Goor die in een nek aan nek race met Glenn de Blois aan het langste eind trok en zich winnaar van het Nederlands Kampioenschap Snowboardcross mocht noemen. Dimi de Jong wist in de finale nog wel Koen de Ridder achter zich te houden waardoor hij op één dag twee medailles in ontvangst mocht nemen.

NK Laax

Snowboardcross vrouwen

Bij de vrouwen waren Anouk Reumers, Milina van Unnik, Bell Berghuis en Michelle Dekker de beste vier van de dag en ook zij mochten zich dus gaan oppeppen voor de finale. Voor zover het nodig is natuurlijk, want gedreven zijn ze stuk voor stuk!

Tijdens deze wedstrijd was het topfavoriete Bell Berghuis die zich als snelste over het parcours heen wist te loodsen waardoor ze meteen door mocht naar de hoogste trede op het podium. De tweede plaats was voor Michelle Dekker die de concurrentie van de beide andere dames kon overzien, Anouk Reumers eindigde op haar eerste snowboardcrosswedstrijd ooit als derde. “Sinds een paar maanden train ik op slalom, maar dit is ook hartstikke leuk. En het is geweldig om met deze meiden te rijden!” Aldus een zeer tevreden Anouk Reumers.

NK Laax

Bij de parasnowboarders waren het Renske van Beek en Bas Dirks die zich tot winnaars wisten te kronen. Even hierrrrr klikken voor alle uitslagen, dus ook die van de jeugd.

Parallelslalom Mannen

We eindigen deze recap van het Nederlands Kampioenschap met de wedstrijd die vanwege de slechte weersomstandigheden beneden werd gehouden. Dat was even zuur, maar al gauw kwam iedereen tot de conclusie dat het daardoor meteen een speciale wedstrijd ging worden. Dat niet alleen, want naarmate de wedstrijd vorderde bleek de familie Dekker on fire te zijn en vanwege het feit dat de halfpipe wedstrijd was afgelast deden er ook freestylers aan mee!

Bij de mannen was het Davy Dekker die lekker op dreef was en dat liet hij nog maar eens zien in de finale. Hier had hij in Karel van Goor een geduchte tegenstander, maar Karel kon geen vuist maken tegen Davy die zich als eerste beneden bij de finish meldde. “De omstandigheden waren lastig. Het parcours was erg uitgesleten, waardoor je op softboots eigenlijk een voordeel had”, lichtte Davy Dekker na de finale toe, maar toch startte hij op zijn alpineboard. “Want dit is waar ik altijd op train en mijn wedstrijden op rijd.”

De strijd om het brons ging tussen Dimi de Jong en Dolf van der Wal. Beide komen normaal gesproken uit de halfpipe gevlogen, maar nu moesten ze dus zo snel mogelijk langs de poortjes afdalen. Helaas voor Dimi was Dolf de betere van het stel waardoor van der Wal zich mocht melden bij het podium.

NK Laax

Parallelslalom Vrouwen

Ook hier was er dus een Dekker bezig met een hele goede wedstrijd en dat alles bleek ook nog eens genoeg te zijn voor de finale! Hier kwam ze Eline Wietsma tegen die ondertussen al gewonnen had van Laura van der Have en Eva Weijers en nu in de finale maar al te graag wilde winnen. Daar bleef het alleen bij want Michelle Dekker wist hier een stokje voor te steken en zij mocht zich uiteindelijk tevreden stellen met een gouden medaille. In de race voor de derde plaats was het Bell Berghuis die Laura van der Have achter zich wist te houden en zo het brons in ontvangst mocht nemen.

NK Laax

Voor de complete uitslagen, dus ook van de jeugd, klik hierrrrrr.

Samenvatting slopestylewedstrijd & Foto’s

De recap zit er op, maar niet voordat er nog even gekeken wordt naar de video van iBroadcast die beelden heeft geschoten van de slopestylewedstrijd. Verder bedanken wij via deze weg Fons Laudy voor de mooie foto’s en hopen we dat het Nederlands Kampioenschap volgend jaar allemaal wat soepeler verloopt dan dit jaar!

NK Laax NK Laax NK Laax NK Laax NK Laax NK Laax NK Laax NK Laax NK Laax NK Laax NK Laax NK Laax NK Laax NK Laax 14 NK Laax

Bron:

Foto's: Fons Laudy

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws