In een seizoen waarbij alles op z’n reet ligt viel het natuurlijk te verwachten. Branchevereniging INretail geeft aan dat de Nederlandse sportwinkels met nog zo’n 160 miljoen euro aan nieuwe onverkochte wintersportspullen zitten!
Tijdens de zomer was er nog een sprankje hoop dat er naar de skigebieden gereisd zou worden, maar toen de herfst naderde werd snel duidelijk dat het er niet bepaald positief uit zag. In die periode hebben veel sportzaken in Nederland gewoon hun orders af moeten nemen, waardoor de winkels en de magazijnen vol stonden met nieuwe spullen. En ja, die staan er nu nog! Dave Quadvlieg van branchevereniging INretail geeft aan dat er voor tientallen miljoenen aan voorraad in de winkels ligt, die dit jaar simpelweg niet verkocht kan worden.
“De producten zijn in januari 2020 besteld, toen corona nog geen rol speelde”, aldus Quadvlieg tegenover NU.nl. “Echter, vanwege de negatieve reisadviezen voor wintersportgebieden heeft niemand skispullen gekocht. Maar de winkels hadden daar wel voor 168 miljoen euro aan artikelen voor ingeslagen.”
Langdurige pijn
Enige pluspunt deze winter was de koude week die we hadden, waardoor de schaatsen niet aan te slepen waren en de winterse kleding via de online kanalen her en der goed verkocht werd. Maar goed, dat neemt de klap van het mislopen van een volledige winter natuurlijk niet weg.
Mochten de skigebieden volgend seizoen wel gewoon open gaan, dan kan er natuurlijk nog wel wat van die producten verkocht gaan worden, maar het betekent niet dat de sportretailers daarmee uit de kosten zijn. “Je hebt de opbrengst van de verkoop nodig om de collectie voor dit voorjaar en de zomer te kunnen betalen. Tegelijkertijd moeten de winkeliers nu ook al voororders afgeven voor de komende winter. Dat is een bijna onmogelijke opgave met hele grote risico’s.”
Bovendien kan die ‘oude’ voorraad van dit seizoen veelal alleen met kortingen verkocht worden, omdat de nieuwe collectie alweer op de deur staat te kloppen. Merken zijn vaak al lange tijd bezig met het ontwikkelen en ontwerpen van nieuwe collecties, waardoor ze die dus ook niet zo maar uit kunnen stellen en kunnen leunen op wat er nu al beschikbaar is.
Niet-essentieel
Wat dit precies gaat betekenen voor de sportretail is nog niet duidelijk, pas over enkele maanden zullen de resultaten van deze winter écht te zien zijn.
Quadvlieg is overigens niet te spreken over de manier waarop het kabinet met de retail om gaat en dat de winkels nu slechts beperkt open mogen en alleen op afspraak. “We zijn wel degelijk essentieel. Kijk bijvoorbeeld naar snoepwinkels en slijters. Die mogen volledig open zijn. Maar winkels die de gezondheid van mensen kunnen verbeteren, zijn gesloten.”
Bovendien zouden veel mensen die online aan het kopen zijn gegaan verkeerde spullen kopen, zoals net niet de juiste hardloopschoenen of wandelschoenen. “Door de lockdown hebben veel mensen die schoenen online gekocht, zonder advies van een expert. Je zag dat sporters daardoor niet altijd de juiste schoenen kochten, wat blessures in de hand werkte.”