Nieuws - 23 augustus 2016   17:46 Nieuwe GoPro HERO5 lek toont clouddienst en nieuwe look

Door:

Yep, het is zo lek als een mandje daar bij GoPro! We moeten nog even wachten op de nieuwe camera die waarschijnlijk binnen ongeveer 2 maanden te koop zal zijn, maar door het lekken van allerlei informatie weten we nu al heel veel over het nieuwe vlaggenschip. Klaar voor de eerste foto’s? 

In ons vorige artikel lieten we al een paar geruchten zien en het lijkt erop dat deze aardig in de juiste richting zitten! Op het internet is weer een flinke lading informatie gelekt, waaronder een paar foto’s en zelfs een complete handleiding voor het nieuwe topmodel van GoPro. De laatste geruchten hebben we weer op een rijtje gezet:

Praten tegen je GoPro

Mogelijk is dit de GoPro Sniper optie waar we in ons vorige artikel nog over schreven, de handleiding schrijft namelijk voor dat je de GoPro HERO5 straks met stemcommando’s kan bedienen! Het zal waarschijnlijk gaan om een paar basic commando’s om snel je opnames te starten en nog geen uitgebreide functies hebben. In de handleiding staat dat je bijvoorbeeld commando’s als “GoPro turn on” en “GoPro start video” kan gebruiken! Dit kan nog leuk gaan worden als je met je vrienden op pad bent en ze flink met je willen fucken. Een paar keer naar een GoPro schreeuwen en iedereen raakt in paniek!

GoPro HERO5 krijgt ‘Session-achtig’ ontwerp

We schreven in het vorige artikel dat de vorm van de GoPro HERO5 grotendeels ongewijzigd blijft en dat lijkt nu ook bevestigd te zijn. Wel heeft de HERO5 nu wat meer trekjes over genomen van de HERO4 Session, die zonder case al volledig waterdicht is. Met de HERO5 lijkt GoPro dit waterdichte ontwerp door te trekken naar de meest uitgebreide camera van de hele lineup, te zien aan de foto’s die gelekt zijn.

GoPro HERO5

Op de foto’s is namelijk te zien dat de volledige camera bedekt is met een soort rubberachtig materiaal en dat met name de knoppen goed verpakt zijn onder een laag beschermend materiaal. Ook zijn er minder duidelijke naden zichtbaar waar vocht naar binnen zou kunnen komen, wat dus aan lijkt te tonen dat de HERO5 net als de HERO4 Session al waterdicht kan zijn zonder een extra case!

Het gerucht dat de HEROBus gaat verdwijnen lijkt ook te kloppen door deze foto’s. Op de achterkant is geen aparte aansluiting meer te zien voor het bevestigen van de welbekende BacPacs, wat dus het einde van deze accessoires zal betekenen. Ook lijkt het LCD touchscreen op de achterkant er écht te komen en wordt dit scherm uitgerust met een gevoeligheids regelaar zodat het touchscreen ook te gebruiken is als er een extra case gebruikt wordt. Die extra case blijft overigens wel gewoon beschikbaar maar krijgt nu de naam ‘Super Suit’ mee en is speciaal bedoeld voor duikers.

GoPro HERO5De nieuwe ‘Super Suit’

Mini-USB is dood, all hail USB-C

Vanaf de eerste GoPro HERO wordt er al gebruik gemaakt van mini-USB kabels om je GoPro op te laden en te verbinden met je computer, maar daar gaat verandering in komen. De nieuwe USB standaard genaamd USB-C heeft zijn weg gevonden naar de actioncams! Deze nieuwe stekker is steviger dan oudere USB kabels, kan overweg met veel meer power en dus ook snelheid, maar het allerbelangrijkste is het feit dat de kabel om te draaien is. Het maakt niet meer uit of je de stekker op z’n kop houdt of niet, hij past sowieso. Een kleine wijziging, maar toch best handig.

GoPro HERO5

4K filmen en beeldstabilisatie

Het lijkt erop dat de HERO5 geen schokkende verrassingen gaat krijgen op het gebied van resolutie en eigenlijk is dat ook helemaal niet nodig. De HERO4 Black is al een van de weinige actioncams die 4K beelden kan schieten met 30fps en dat gaat de HERO5 niet anders doen. Volgens de geruchten kan de nieuwe camera straks 4K op 30fps filmen, 2,7K op 60fps en Full HD (1080p) op 120fps. De fotocamera schiet met 12MP en kan foto’s opslaan in een RAW formaat om ze later aan te kunnen passen.

Waar we wel wijzigingen kunnen verwachten is op het gebied van beeldstabilisatie, een van de meest gehoorde klachten voor de camera’s van GoPro. Volgens de gelekte handleiding komt er beeldstabilisatie in de software al zal dit niet werken op de allerhoogste resoluties. Dit heeft te maken met de manier waarop deze software z’n werk doet! Wanneer je bijvoorbeeld op een Full HD resolutie filmt, dan neemt de camera beelden op in een 2K resolutie. De software knipt er dan automatisch een gestabiliseerd Full HD beeld uit waardoor alles supersmooth kan worden. Helaas zal dit dus niet werken op een 4K resolutie, maar wanneer je gewoon in Full HD blijft filmen moet het dus prima werken.

Serieuze software tweaks

Met de HERO5 lijkt GoPro serieus in te willen zetten op het verbeteren van je beeldkwaliteit en dit doen ze door de software flink aan te passen. Protune, het systeem voor geavanceerde wijzigingen, krijgt een grote redesign en filmers hebben straks toegang tot nog veel meer functies. Zo kan je op de camera zelf direct het verschil zien tussen de standaard beelden en dezelfde beelden die een kleurencorrectie hebben gehad. Ook kan je vanaf nu de sluitertijd aanpassen, een zogenaamde ‘linear FOV’ toepassen die het fisheye effect weg haalt en kan je instellen welk gedeelte van de opname gebruikt moet worden voor het instellen van de belichting om overbelichting in bijvoorbeeld de sneeuw te voorkomen.

Verder heeft GoPro stappen op het gebied van audio, waardoor je veel meer controle hebt. De HERO5 kan namelijk een apart audiokanaal opnemen die los staat van de video, wat natuurlijk ideaal is voor de échte filmpro’s. Ook kan je kiezen tussen twee audiofilters: opnames in stereo of het wegfilteren van windruis. Bij de laatste setting worden de twee microfoons gebruikt om windruis te herkennen en dus uit je opnames weg te filteren.

GoPro Plus in de cloud

Een andere killer feature voor de HERO5 is de toevoeging van een clouddienst waar al je videos terecht kunnen. Je hebt hiervoor een abonnement nodig op een nieuwe dienst genaamd GoPro Plus maar het betekent wel dat je camera automatisch al je beelden naar de nieuwe clouddienst kan sturen zodat je ze overal kan bereiken! Via speciale apps voor je smartphone of je laptop kan je vervolgens de beelden editen zonder dat je ze gelijk moet downloaden naar je apparaat. Wat de kosten gaan worden is nog niet duidelijk, maar dit kan uiteraard best huge worden!

Gopro HERO5

Veel kleine wijzigingen

Zoals je kan zien zijn er op zichzelf niet heel veel schokkende aanpassingen, maar is bijna ieder aspect van de GoPro camera toch gewijzigd. Al met al zorgt het ervoor dat de HERO5 als een hele nieuwe camera aan kan voelen en daar zijn we eerlijke gezegd ook wel aan toe. De huidige camera’s gaan al een tijdje mee en de concurrentie zit absoluut niet stil!

Anyway, de nieuwe GoPro HERO5 krijgt waarschijnlijk in september z’n officiele presentatie met een Amerikaanse release ergens in de eerste week van oktober. In Nederland komt ‘ie dan iets later op de markt, hier is de verwachting dat je ‘m vanaf midden oktober ook daadwerkelijk kan kopen voor een prijskaartje tussen de €450 en de €500!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws