Nieuws - 22 september 2016   16:51 Nikon introduceert twee nieuwe KeyMission actioncamera’s

Door:

We hebben het al vaker gezegd, bijna iedere elektronica fabrikant kakt tegenwoordig een actioncam uit om een graantje mee te pikken. Nikon is natuurlijk niet de kleinste op het gebied van camera’s en na de introductie van de KeyMission 360, een 4K 360 graden actioncam, komen ze nu met twee nieuwe modellen. De grote vraag is, zit iemand hier nog op te wachten? 

Er is tegenwoordig zo belachelijk veel keuze als je een actioncam wilt kopen en toch worden maar een paar merken écht goed verkocht. Door de wildgroei aan actioncams stoppen de meeste fabrikanten allerlei (veelal nutteloze) gimmicks in de camera in de hoop daarmee een unique selling point te hebben, maar in de praktijk valt dat meestal toch aardig tegen. Toen Nikon met de KeyMission 360 aankwam waren wij positief verrast, omdat dit een stevige 360 graden camera is in een kleine verpakking die tegen een stootje kan. Nikon heeft bovendien veel ervaring als het aankomt op beeldkwaliteit, dus het zag er allemaal rooskleurig uit!

Of de KeyMission 360 een succes is geworden weten we niet, maar Nikon heeft nu wel aangekondigd met nog eens twee actioncam modellen te komen. En dat vinden wij op z’n zachtst gezegd opmerkelijk, want deze twee nieuwe producten blinken nergens in uit en zijn in veel gevallen zelfs minder goed uitgerust dan de camera’s van de concurrentie. Het gaat om de nieuwe KeyMission 170 en de KeyMission 80.

KeyMission 170

De KeyMission 170 is precies wat je van een actioncam zou verwachten. Een grote lens aan de voorkant, een stevige behuizing en een reeks knoppen om de boel te bedienen. De naam van dit product komt voort uit de beeldhoek van de camera, die dus een grote hoek van 170 graden op kan nemen.

KeyMission

Qua resolutie kan deze camera maximaal in 4K filmen met een diafragma van f/2.8 en een framerate van 30fps, wat anno 2016 de standaard is geworden voor actioncams. Nikon heeft bovendien aangegeven dat er ‘elektronische beeldstabilisatie’ in de camera zit, die alleen werkt in 1080p en de kijkhoek beperkt. Dit lijkt daarom op een zelfde soort stabilisatie als in bijvoorbeeld de GoPro HERO5 camera’s, waarbij de camera als het ware een gestabiliseerd beeld uitsnijdt waardoor je dus een kleinere kijkhoek hebt. Foto’s worden gemaakt in 8,3MP en dat is gezien de concurrentie aan de kleine kant.

KeyMission

Aan de achterkant van de camera zit een LCD scherm die helaas niet beschikt over een touchsensor, dus alle instellingen zal je moeten wijzigen met een drietal knoppen op de achterkant van de camera. De camera is verder volledig waterdicht tot 30 meter diepte, hij kan een val overleven van 2 meter hoogte en overleeft temperaturen tot -10 graden.

KeyMission

KeyMission 80

En dan komen we aan bij een hele bijzondere verschijning, waarvan wij oprecht afvragen of hier nog een markt voor is. De KeyMission 80 is namelijk niet zozeer een klassieke actioncam, maar meer een stevige camera in een zeer klein formaat die je altijd bij je kan hebben. De KeyMission 80 lijkt nog het meeste op een uit de kluiten gewassen aansteker en is daardoor inderdaad heel makkelijk mee te nemen, maar tegenwoordig hebben de meeste mensen natuurlijk een smartphone op zak om snel beelden te schieten.

KeyMission

De KeyMission 80 heeft zoals de naam al doet vermoeden een lens met een kijkhoek van 80 graden en kan maximaal in 1080p filmen met een framerate van 30fps. Foto’s opnemen doet de camera in 12MP en de lens zelf kan iets meer licht oppikken dan de KeyMission 170, door een diafragma van f/2.0. Aan de achterkant zit bovendien nog een selfie camera die 5MP foto’s schiet met een beeldhoek van 90 graden.

KeyMission

Op de achterkant zit ook een beeldscherm die hier wél voorzien is van een touchsensor. Het scherm van 1,75-inch kan gebruikt worden om instellingen te wijzigen, je beelden te bekijken en als viewfinder om de camera in de juiste hoek te zetten.

KeyMission

Weinig indruk

Als we deze specificaties zo lezen dan maken beide camera’s eigenlijk weinig indruk. De KeyMission 170 is een klassieke actioncam die 2/3 jaar geleden waarschijnlijk met groots applaus verwelkomd zou worden, maar anno 2016 worden wij er niet meer warm van. De functies van deze camera zijn te vinden bij alle concurrenten en Nikon is wat ons betreft één zeer belangrijk ding vergeten. Gebruiksgemak!

Als je kijkt naar bijvoorbeeld de nieuwe HERO5 camera’s dan wordt snel duidelijk de software en het gebruiksgemak van een actioncam tegenwoordig de doorslag geeft. Het is niet meer recht te praten dat je een half uur op een paar knoppen moet gaan drukken om de juiste settings te selecteren, er zijn immers genoegen technologieën beschikbaar om dat allemaal een stuk makkelijker te maken. Het ontbreken van een touchscreen op de KeyMission 170 is daar een duidelijk voorbeeld van, deze toevoeging zou het bedienen van de camera al vele malen makkelijker maken. Nikon brengt overigens wel een smartphone app uit genaamd SnapBridge om instellingen aan te passen en je beelden te bekijken, maar ook dit is natuurlijk niets nieuws.

Als we naar de KeyMission 80 kijken dan vragen wij ons af voor wie deze camera precies bedoelt is. Voor het serieuze filmwerk filmt tegenwoordig iedereen met 60fps of in 4K en deze camera kan het allebei niet. Het enige wat deze camera meezit is het formaat waardoor je ‘m altijd mee kan nemen, maar zoals gezegd heeft bijna iedereen tegenwoordig al een goede camera op zak: de smartphone!

Al met al zijn wij niet echt onder de indruk van deze Nikon modellen en wij hopen van harte dat het cameramerk wat meer tijd gaat steken in de volgende generatie. We hebben helaas nog geen beeldmateriaal gezien van deze camera waardoor we de kwaliteit ook niet kunnen beoordelen. De prijzen van deze camera’s vallen overigens ook niet mee, de KeyMission 170 kost $399,95 en de KeyMission 80 $279,95. Ons advies? Ga voor de nieuwe GoPro HERO5 Black en laat Nikon nog even een paar jaar sleutelen aan deze producten!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws