Nieuws - 10 april 2016   16:05 Nog even nagenieten van het Poederbaas Freeride Festival 2016

Door:

Het Nederlandse freeride festijn van het jaar, het Poederbaas Freeride Festival, was dit jaar een editie die vol zat met mooie momenten, zware omstandigheden tijdens de wedstrijd, veel gezelligheid en uiteraard The Battle of the Lowlands! En aangezien iedereen nu waarschijnlijk weer stuk voor stuk thuis zit en morgen richting een stoffig kantoor mag leek het ons wel een goed idee om nog even terug te zwijmelen naar die mooie week in maart in Val Thorens. Klikken voor het complete verslag inclusief foto’s dus! 

Een week lang in de sneeuw zitten met een groep Nederlanders en dan ook nog eens een unit van een freeride wedstrijd erachteraan plakken, als dat geen garantie voor succes is dan weten wij het ook niet meer! Dit jaar vond het Poederbaas Freeride Festival plaats tussen 12 en 19 maart en de week was uiteraard weer goed gevuld met activiteiten. Want naast de wedstrijd was er natuurlijk nog veel meer te doen!

Poederbaas Freeride FestivalFoto: Thomas Bekker

Clinics

Een van de belangrijkste dingen van het Poederbaas Freeride Festival is dat iedereen er van moet kunnen genieten, of je nu een ervaren freerider bent of net je eerste poedermeters wilt pakken. Een wedstrijd is dan normaal gesproken niet voor iedereen weggelegd, maar daar hebben ze bij Poederbaas wel wat op gevonden!

Gedurende de week werden er namelijk meerdere clinics gegeven waar freeriders van ieder niveau aan mee konden doen. Zo heeft teamrider Sanne de Jong de ins en outs van een goede warmup laten zien en gedurende de week werden er meerdere freeride clinics gegeven op de berg om de fijne kneepjes van het vak te kunnen leren. Ook GoPro was aanwezig en alle deelnemers aan het festival konden een GoPro lenen om een mooie run neer te zetten.

Poederbaas Freeride Festival

Het toppunt van de clinics was toch wel de ERU Freeride Clinic gegeven door Paul de Groot! Hierin gaf hij inzicht in hoe hij de berg leest en zijn lijnen kiest voordat Paul aan een wedstrijd begint. Voor de deelnemers, die aan de freeride wedstrijd meededen die later in de week zou gaan starten, was dit alvast een mooi begin en een goede les, maar ook de freeriders die zelf geen wedstrijd aspiraties hadden konden hier veel van leren! Het is namelijk altijd goed om van te voren te bekijken welke lijn je af gaat leggen en wat je herkenningspunten zijn, zodat je halverwege geen verrassingen krijgt. Als je ineens bovenaan een massive cliff terecht komt te staan ben je namelijk mooi de sjaak!

Overigens is een Nederlandse week in de sneeuw natuurlijk niet compleet zonder dat er de nodige biertjes weggetikt worden en dus was er iedere dag feest in de 360 Bar vanaf 15.00 uur ‘s middags. Hier ging het helemaal los en op woensdag namen de Belgen het dorp zelfs over. Zij wilden de Nederlanders namelijk wel even laten zien wat écht keihard feesten is en dat schijnt aardig gelukt te zijn ook. Het dak ging er goed af, het bier vloeide met liters tegelijk en de volgende dag ging de wekker weer heel erg vroeg want het was tijd voor…

Poederbaas Freeride Wedstrijd Kwalificatie

… de wedstrijd! Dit is natuurlijk waar de meeste mensen voor kwamen, een freeride wedstrijd zonder allerlei lastige toegansgseisen zoals bij een FWQ event. Maar voordat het tijd was voor de grote wedstrijd waar de prijzen verdeeld zouden worden moest het deelnemersveld zich eerst nog even bewijzen. Op donderdag stond de kwalificatie op het programma met in totaal 73 deelnemers in verschillende categorieën!

3

De face die gekozen was voor de kwalificatie was de ‘Le Petit Fond’ in Val Thorens die genoeg uitdaging kon bieden aan zowel de ervaren als de minder ervaren deelnemers, al waren de condities niet echt makkelijk te noemen. De sneeuw was niet bepaald goed en op sommige stukken zelfs heel erg ijzig, waardoor het voor de deelnemers dus een beste uitdaging was om alles heel te houden. Als extra feature was onderaan het wedstrijdgebied ook nog eens een ERU Kaasplank gebouwd en hier konden uiteraard prijzen op gewonnen worden! Degene met de vetste trick op deze jump werd gekroond tot ERU Prestige Kaaskop 2016 en dit jaar was dat Wilco Mostert met z’n 540. Z’n prijs was een ERU kaashelm net zoals Paul de Groot!

Over Paul de Groot gesproken, die wist in de kwalificatie precies te doen wat iedereen van ‘m verwachtte! Met een zieke run scoorde hij veruit het hoogste van het hele veld met een eindscore van 97,5 punten, 2,5 punt verwijderd van de perfecte 100! Helaas was het niet voor alle leden van het Poederbaas Freeride Team een goede dag, de Belgische Teamcaptain Rembert Notten ging bijvoorbeeld onderuit en raakte z’n ski’s kwijt waardoor hij dus een No Score achter z’n naam had staan.

Finals

Op vrijdag stonden de finales op de planning, waar dus alleen de beste freeriders van de kwalificatie mee mochten doen. Dit was de laatste dag van het Poederbaas Freeride Festival en dé dag waarop alle prijzen verdeeld zouden worden. En dat waren er nogal een paar, want het waren in feite drie wedstrijden in één! Om te beginnen was er de ‘gewone’ Poederbaas Freeride wedstrijd, waarbij winnaars gekroond werden in de categorieën Mannen Ski, Mannen Snowboard en Vrouwen Ski. Daarnaast telden de scores voor de Belgen ook meteen mee voor het BK Freeride én was deze competitie het toneel voor dé grote strijd in de sneeuw: The Battle of the Lowlands!

Poederbaas Freeride Festival

Poederbaas Freeride wedstrijd

De wind in Val Thorens heeft ervoor gezorgd dat het wedstrijd gebied er niet makkelijk bij lag en dus was het wederom een aardige kluif voor de deelnemers om goede scores neer te zetten. Toch waren er een paar deelnemers die er absoluut met kop en schouders boven uit staken! Na zijn zieke run in de kwalificatie waren alle ogen natuurlijk gericht op Paul de Groot die besloot om tijdens de finale nog een beetje extra risico te nemen. Helaas voor hem liep dat niet goed af en ging hij onderuit!

De titel die hij vorig jaar in Goldeck wist te pakken zou hij in Val Thorens dus sowieso af moeten staan en zijn opvolger zou luisteren naar de naam Roderik Sillevis. Met een eindscore van 92.00 punten was hij by far de beste van de mannelijke skiërs! Roderik Sillevis werd gevolgd door Bram Cooreman op de tweede plek en Stefan Janssens op de derde plaats. Overigens was het voor Koen Bakkers, ook lid van het Poederbaas Freeride Team, niet echt een goede dag. Hij ging hard onderuit tijdens de finale en brak zijn hak, bij deze wensen we ‘m beterschap en dat-ie er maar snel weer bovenop mag zijn!

Het hoogste puntentotaal werd gescoord in de categorie snowboard mannen, waar de Belgische Koen Goris maar liefst 96.50 punten binnen wist te harken! Gilbert Smink werd tweede, gevolgd door Bob de Ruiter op de derde plek. Bij de vrouwelijke skiërs stond er wel een Poederbaas atleet op de hoogste trede van het podium, Sanne de Jong had namelijk met 82.75 punten namelijk de overwinning gepakt! De Belgische Katrien Aerts volgde op de tweede plek en Kristien Maris kwam uit op de derde plek.

Poederbaas Freeride Festival

Poederbaas Freeride Festival Poederbaas Freeride Festival Poederbaas Freeride Festival

BK Freeride

De runs van de Belgische skiërs tijdens het Poederbaas Freeride Festival waren ook meteen geldig als deelname aan het officiële Belgisch Kampioenschap Freeride en de deelnemers hoefden hier niks extra’s voor te doen. De punten van de freeride wedstrijd werden namelijk gewoon meegeteld voor het BK. Dit kampioenschap werd onderverdeeld in twee categorieën genaamd Vrouwen Ski en Mannen Ski. Helaas ontbrak Rembert Notten tijdens deze wedstrijd, omdat hij tijdens de kwalificatie onderuit was gegaan.

Belgisch Kampioenschap Freeride Vrouwen Ski:
1. Katrien Aerts
2. Kristien Maris
3. Valérie Schelstraete

Belgisch Kampioenschap Freeride Mannen Ski:
1. Bram Cooreman
2. Stefan Janssens
3. Tom De Bruyn

Battle of the Lowlands

De echte titanenstrijd was natuurlijk de competitie tussen de Belgen en de Nederlanders, waarbij de grote wisselbeker en natuurlijk eeuwige roem gewonnen kon worden! Paul de Groot was de teamcaptain voor de Nederlanders en Rembert Notten voor de Belgen, en voor de wedstrijd hebben ze elkaar aardig op zitten te naaien op Facebook! Overigens ging het voor beide teamcaptains niet helemaal volgens plan, ze hebben beide geen score neer kunnen zetten tijdens de finale. Rembert Notten ging tijdens de kwalificatie onderuit en kon daardoor niet starten tijdens de finale, terwijl Paul de Groot juist toen onderuit ging.

Achter de schermen is de ‘Battle Of The Lowlands 2016’ reeds losgebarsten! Wat is er aan de hand met…

Geplaatst door BK Freeride op dinsdag 8 maart 2016

De taak om The Battle of the Lowlands te winnen lag dus in handen van de rest van de teams, terwijl de teamcaptains toe moesten kijken hoe hun land presteerde in Val Thorens. Vorig jaar werd deze wedstrijd voor het eerst gehouden tijdens het Poederbaas Freeride Festival in Goldeck waarna Nederland met de prijs aan de haal ging, maar in Val Thorens lagen de Belgen op de loer!

Om een winnaar te bepalen werden de scores van de 10 beste Nederlandse en de 10 beste Belgische freeriders bij elkaar opgeteld en daar werd het gemiddelde van genomen. Het land met de hoogste gemiddelde score mocht zichzelf dan een jaar lang kampioen noemen en natuurlijk aan de haal gaan met die wisselbokaal.

Mede dankzij de hoge score van Koen Goris kwam Team België uit op een gemiddelde score van 78.55, wat hoger was dan de 72.13 van Nederland waardoor België er met de prijs vandoor ging. Volgend jaar mag België dus zijn titel gaan verdedigen tijdens het Poederbaas Freeride Festival, al zullen ze misschien een nieuwe wisselbokaal moeten regelen. Zo’n epische overwinning moest natuurlijk gevierd worden en dat hoef je de Belgen geen twee keer te zeggen. Het ging er goed op tijdens de afterparty en de wisselbeker heeft die avond niet echt weten te overleven!

Poederbaas Freeride Festival Poederbaas Freeride Festival

Al met al was het Poederbaas Freeride Festival 2016 er eentje waar je bij had moeten zijn. Met veel gezelligheid en clinics rondom de wedstrijden was er genoeg te beleven voor iedere wintersporter! Heb je het nou gemist en wil je er volgend jaar bij zijn? Zorg dan dat je ons in de gaten houdt via de site of Facebook (KLIK!) want als er nieuws is hoor je het bij ons, of je zorgt gewoon even dat je Poederbaas een duim omhoog geeft op facebook! Klik daarvoor hierrrrr.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws