Nieuws - 13 februari 2023   19:37 ÖAMTC waarschuwt: doorskiën na ongeval is strafbaar

Door:

Doorrijden na een auto ongeluk? Daarvan weet iedereen dat je ermee in de problemen komt. Maar hoe het zit op de piste? De ÖAMTC heeft de consequenties nog maar eens beschreven! 

Nu de drukste periode weer voor de deur staat heeft de ÖAMTC (de Oostenrijkse ANWB) een lijst gepubliceerd met alle consequenties die je staan te wachten wanneer je na een ongeval op de pistes besluit om toch te vertrekken. Uit cijfers blijkt dat veel wintersporters doorskiën of boarden na het veroorzaken van een ongeluk, wat uiteraard voor een hoop ellende zorgt. De ÖAMTC hoopt met het delen van deze informatie dat men zich achter de oren krabt wanneer het mis gaat en simpelweg blijft staan om assistentie te verlenen en indien nodig de autoriteiten te woord te staan.

Strafbaar

Het doorskiën na het veroorzaken van een ongeval is een strafbaar feit en de Oostenrijkers zijn niet mals met hun straffen: je kan namelijk een gevangenis straf tot 3 jaar krijgen, of hele hoge geldboetes. Als je verzaakt en je wordt gepakt, dan zal je door de politie gearresteerd worden en dus ook berecht worden voor dit strafbare feit.

Hulp ook verplicht

Dan is er nog iets wat niet iedereen weet. Ook als je zelf geen ongeval veroorzaakt, heb je als omstander wel degelijk verplichtingen. Zo heb je een plicht om als getuige op te treden indien dat nodig is bij een gevalletje ‘fahrerflucht’, maar daarnaast wordt je ook geacht om slachtoffers te helpen. Indien je iets van hulp kan verlenen, dan heb je daar ook een verplichting toe!

Het veilig stellen van een plaats van een ongeval is een van de voorbeelden. Is er iemand gevallen en kan diegene niet verder? Maak dan een kruis met je ski’s of skistokken zodat anderen kunnen zien dat er iets aan de hand is. Schakel de hulpdiensten in en blijf erbij zolang als de hulpdiensten aangeven dat het nodig is. Dergelijke hulp niet verlenen is eveneens een strafbaar feit die je als wintersporter duur kan komen te staan. En zeg nu zelf: als jij plat ligt en nergens meer heen kan, dan wil je toch ook dat je geholpen wordt?

Het hele bericht van de ÖAMTC is te vinden op hun website, inclusief de stappen die je kan ondernemen als je zelf slachtoffer bent van ‘fahrerflucht’.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws