Nieuws - 21 januari 2020   9:49 Oeroude, niet ontdekte virussen liggen op de loer in smeltende gletsjers

Door:

Nóg een reden waarom het smelten van de gletsjers slecht nieuws is. Door de opwarming van de aarde kunnen mogelijk oeroude én gevaarlijke virussen vrijkomen! 

Gletsjers die al tienduizenden jaren in de bergen liggen hebben heel wat oud water in zich en in dat water zitten natuurlijk allemaal kleine bacteriën, virussen en ander gespuis. Een deel daarvan vriest simpelweg kapot, maar toch zijn er zeker meer dan genoeg virussen die het wel degelijk kunnen overleven. En aangezien er ook in de Alpen gletsjers zijn die al ouder dan 18.000 jaar zijn, kan daar wel eens wat nasty spul in zitten.

Onderzoek

Aanleiding voor deze semi lugubere waarschuwing is een ontdekking die wetenschappers uit de Verenigde Staten en China hebben gedaan. Ze hebben op een gletsjer op het Tibetaanse plateau een boring gedaan van 50 meter diep en deze ijskernen zijn nu, vijf jaar na de boring, onder de loep genomen. In deze ijskernen hebben ze maar liefst 28 virussen ontdekt die totaal nieuw zijn voor de wetenschap.

Deze ijskernen worden al langer gebruikt om de wetenschap een blik te geven in de evolutie van microben, aangezien alles simpelweg vast vriest en ze op die manier waardevolle informatie kunnen verzamelen. Hierdoor worden er wel vaker bijzondere ontdekkingen gedaan, maar de ontdekking van zoveel totaal onbekende virussen komt niet vaak voor.

Smelten

Door het smelten van de gletsjers kunnen diezelfde virussen vrij komen. De virussen die het bevriezen in de gletsjer overleven en daardoor weer actief worden, kunnen dan weer in ons drinkwater terecht komen en potentieel behoorlijk gevaarlijk zijn. De virussen die zijn ontdekt hebben namelijk een totaal andere samenstelling, waardoor het maar de vraag is of de moderne mens hier nog de juiste antistoffen voor heeft. Over potentiële mutaties nog maar te zwijgen!

Hoe groot het risico is, is nu nog moeilijk te zeggen. Virologen zullen nog veel meer onderzoek moeten doen naar de potentiële gevaren van deze virussen en hoe ze zich mogelijk gaan gedragen wanneer ze vrijkomen. En daarnaast is het ook nog maar de vraag hoe veel virussen er in totaal in de smeltende gletsjers zitten.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws