Nieuws - 4 juli 2019   18:34 Officieel: Rookverbod in Oostenrijkse horeca vanaf 1 november

Door:

Welles, nietes? Welles. Het is er nu toch door, vanaf 1 november 2019 kan je in Oostenrijk après-skiën zonder als een doorgerookte paling thuis te komen! 

Politiek gedraai en een hoop commotie, het rookverbod in Oostenrijk heeft de gemoederen aardig bezig weten te houden. Eigenlijk zou dit verbod in 2018 al in gaan, maar toen werd er last minute toch een streep doorheen getrokken. Nu is het verbod toch officieel gemaakt en vanaf 1 november 2019 is er een algeheel rookverbod actief in de Oostenrijkse horeca!

Om precies te zijn: het rookverbod is geldig voor alle plaatsen waar eten en/of drinken gemaakt, geserveerd of geconsumeerd wordt. Sigaretten mogen niet meer, maar ook de elektronische varianten zijn niet toegestaan, net als waterpijpen.

Regering

Het doorgaan van het verbod heeft alles te maken met de nieuwe tijdelijke Oostenrijkse coalitie die het rookverbod maar al te graag in zet en dus hebben ze ook gelijk de druk op gevoerd. Voor de overheid is het een overwinning, al moet nog blijken hoe de handhaving in z’n werk gaat.

Daar is overigens ook zeer weinig over bekend gemaakt. Er kunnen flinke boetes gegeven worden voor horeca gelegenheden die zich er niet aan houden, maar of de politie daar ook daadwerkelijk aan gaat beginnen?

Overigens is het ook nog maar afwachten of dit verbod op de lange termijn blijft staan. De huidige regering zit er tijdelijk nadat de vorige coalitie gevallen is en in september vinden nieuwe verkiezingen plaats. Het rookverbod kan daarmee een hot item worden tijdens de verkiezingen aangezien zeker niet iedereen er blij mee is.

“Deze verandering maakt het voor duizenden Oostenrijkse bedrijven en medewerkers een stuk moeilijker en maakt de situatie in afgelegen gebieden en voor avondgelegenheden erg zwaar”, aldus de Oostenrijkse KvK. Oostenrijk heeft een relatief hoog percentage rokers in het land en de vrees is dan ook dat met name de locals door het verbod liever thuis blijven in plaats van de kroeg op te zoeken.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws