Nieuws - 12 oktober 2020   15:09 Onafhankelijke commissie: “Overheid heeft geblunderd bij corona-uitbraak in Ischgl”

Door:

De Oostenrijkse overheid heeft heel wat steken laten vallen tijdens de corona-uitbraak in Ischgl. Deze conclusie heeft de onafhankelijke onderzoekscommissie inmiddels getrokken! 

Het rapport dat zo’n 300 pagina’s telt is vandaag aan de buitenwereld gepresenteerd en de conclusie die getrokken wordt is geen goed nieuws voor de Oostenrijkse autoriteiten, die zijn namelijk vernietigend te noemen.

Verkeerde inschattingen

In het rapport staat dat de lokale autoriteiten totaal overbelast waren, dat er verkeerde informatie naar buiten is gekomen en als ‘officieel’ gekenmerkt werd en dat toeristen veel te snel het dal uit gestuurd werden, waardoor de verspreiding van het coronavirus door heel Europa nog eens verder aangejaagd kon worden.

Door inschattingsfouten werden verkeerde keuzes gemaakt die uiteindelijk ‘ernstige gevolgen’ hadden, kon het virus vrijuit gaan in met name de après-ski van het dorp.

Barsluiting

Volgens de onderzoekscommissie waren de autoriteiten in Ischgl al op de hoogte van ‘waarschijnlijke’ besmettingen van het virus op 5 maart en op 8 maart werd bij een barman definitief het virus vastgesteld. De manier waarop vervolgens de communicatie verliep, heeft ervoor gezorgd dat het virus alleen maar sneller om zich heen kon grijpen in plaats van dat er iets aan gedaan werd. De commissie stelt dat volgens de officiële richtlijnen de barren en skiliften vanaf dat moment al gesloten hadden moeten worden, omdat de kans op verspreiding binnen het dorp bijzonder hoog was. De autoriteiten in het gebied hebben dat echter betwist en gaven aan dat ‘besmetting in een bar zeer onwaarschijnlijk’ zou zijn.

Dat laatste wordt als ‘zeer incorrect’ beschouwd door de onderzoekscommissie en het feit dat het dagen heeft geduurd voordat er maatregelen zijn gekomen, wordt ze dan ook kwalijk genomen. In de bar waar ‘patient-zero’ werkte (Kitzloch) stond het zo vol, dat het barpersoneel met fluitjes door de mensenmenigte moest ploegen en werden er drankspelletjes gespeeld waarbij pingpongballetjes met de mond in de drankjes van anderen gespuugd moesten worden. Dan is het natuurlijk vragen om besmettingen en nadat er dus een bevestigde besmetting plaats heeft gevonden in deze bar, duurde het nog enige tijd voordat de bar gesloten werd waardoor er dus veel meer besmettingen hebben plaats gevonden dan volgens het protocol mogelijk zouden zijn.

Na de sluiting van de Kitzloch bar ging het feesten in andere barren vervolgens gewoon door, waardoor de verspreiding in het dorp in een rap tempo aangejaagd werd. Bovendien werd er vrijwel niet over gecommuniceerd met de buitenwereld, waardoor de gasten ook geen gedegen keuzes konden maken.

Bewuste onderdrukking

Verder krijgen de bondskanselier en het ministerie van Volksgezondheid het zwaar te verduren in het rapport. Er was een totaal gebrek aan communicatie met de autoriteiten in het gebied en daardoor is de uittocht van toeristen zonder controle verlopen. Volgens de commissie had dit gespreid moeten gebeuren, in plaats van de grote uittocht die plaats heeft gevonden.

Autoriteiten in IJsland waarschuwden in maart al dat Ischgl een brandhaard was voor besmettingen, maar dat werd toen door de Oostenrijkse autoriteiten afgedaan als een incident waarbij de IJslandse toeristen besmet zijn geraakt op de terugvlucht. Dit is gebleken uit een interne e-mail door Markus Maass, een hoge Tiroolse staatsfunctionaris, die hiermee Ischgl ‘uit de vuurlinie’ wilde houden.

Uit andere documenten en e-mails is eveneens gebleken dat de autoriteiten in Tirol zeer bewust bezig zijn geweest om de impact te downplayen omdat ze bang waren voor reputatieschade voor de regio. Toen er interne informatie rondging over andere besmettingen binnen Tirol schreef Maass: “We proberen het low profile te houden.”

Pas toen de cijfers dramatisch hard stegen, werd gekozen voor een totale lockdown van het Paznaundal die ook nog eens te vroeg naar buiten werd gebracht, wat voor een chaotische uittocht heeft gezorgd van toeristen en seizoenswerkers. Hiermee werden niet alleen de quarantaineregels overtreden, de plotselinge uittocht heeft ervoor gezorgd dat de besmettingen in andere landen in een rap tempo zijn toegenomen door de terugkerende toeristen.

Vervolging

Door de conclusies uit dit onderzoek gaat justitie in Oostenrijk vier personen officieel vervolgen. Dit zijn onder andere Markus Maass, maar ook burgemeester van Ischgl Werner Kurz krijgt een vervolging aan zijn broek voor nalatigheid en het opzettelijk in gevaar brengen van mensen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws