Nieuws - 10 september 2019   15:25 Onderzoek: IJskoude ‘beest van het Oosten’ keert deze winter terug

Door:

Lange termijn voorspellingen zijn altijd risky te noemen, maar toch durven wetenschappers het aan. De conclusie die daaruit voort komt is dat er weer een winter van formaat voor de deur staat! 

Afgelopen winter was bizar te noemen, met hele koude dagen en meters sneeuw in de Alpen die maar bleven komen. Zoals het er nu naar uit ziet gaat er weer zo’n winter komen en sommigen gaan zelfs zo ver dat er geroepen wordt dat dit ‘koudste winter in 30 jaar’ kan worden. Damn…

Voor het onderzoek hebben Britse wetenschappers van University College London verschillende zaken onder de loep genomen, waaronder de exacte loop en temperatuurwisselingen van de straalstromen op grote hoogte en de stromingen in de oceaan. Op basis van deze data kunnen ze in grote lijnen het weer voorspellen en daaruit trekken ze dus de conclusie dat we een hele heftige winter gaan krijgen, al zitten er wel een paar kanttekeningen aan vast.

Trage start

Volgens deze langstermijn voorspelling is de kans groot dat de winter in Europa een beetje traag op gang gaat komen, eigenlijk zoals we de afgelopen jaren al gezien hebben. Oftewel, de kans dat de lager gelegen gebieden veel sneeuw gaan ontvangen in de periode rondom november en december zou klein zijn en ook is de kans op flinke koude dagen én dus veel sneeuwkanon potentieel nog laag. Vroeg in het seizoen zul je de hoogte op moeten zoeken voor je sneeuwshot!

Sterker nog, de computermodellen zijn alles behalve gunstig te noemen. “Computervoorspellingen ondersteunen de verwachting dat de komende drie maanden de warmste ooit kunnen worden”, aldus een van de onderzoekers. Dit kan bijzonder slecht nieuws zijn voor de gletsjers, die toch al een zware periode achter de rug hebben met de hele warme zomerperiode. Deze warme periode heeft te maken met hete lucht uit de Sahara die richting Europa gevoerd wordt en daar vervolgens langdurige tijd zal blijven hangen, waardoor koudere lucht uit het noorden en oosten volledig buiten spel komt te staan. Oftewel: droog, warm en alleen op de randgebieden van de koude en warme lucht veel kans op neerslag. En laat de Alpen daar nu nét niet onder vallen.

2020

Januari en februari zouden vervolgens volgens deze voorspelling juist wel weer garant moeten staan voor de horrorwinter des doods. IJskoude dagen en gigantische pakken sneeuw is wat ze nu voorspellen!

Volgens de modellen gaat de straalstroom die ijskoude lucht meeneemt uit Poolgebied op zo’n manier afbuigen dat heel Midden- tot Noord-Europa deze ijskoude lucht gaat ontvangen en dat betekent dat het zelfs in Nederland wel eens heel erg koud kan gaan worden. De straalstroom verdrukt de warme Saharalucht en onderweg zou ook nog eens heel veel vocht meegenomen gaan worden vanuit de zeegebieden, waardoor de sneeuw in grote hoeveelheden tegen de Alpen aan zou kunnen gaan beuken. Combineer dat met ijskoude dagen en je hebt dus een flinke winter te pakken.

Zekerheid

Het grote probleem met zulke lange termijn modellen is de zekerheid waarmee deze bepaald kan worden, het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat wetenschappers het totaal verkeerd hebben. De Britten hebben er uiteraard ook een stukje kansberekening op los gelaten en die zeggen dat de bovenstaande voorspelling gedaan is met een zekerheid van ‘slechts’ 57%. Dat klinkt laag en bijna als 50/50, maar voor lange termijn modellen is dit helemaal niet slecht te noemen. Het betekent overigens niet dat er 43% kans op een bloedhete winter met amper sneeuw, die kansen zitten uiteraard vooral in de nuance verschillen. Als er minder sneeuw komt of als het wat warmer wordt, valt gelukkig niet gelijk heel de winter in de soep.

Maar goed, er is dus een flinke kans op een winter van formaat, mits we die voorspelde warme herfst overleven. Zal het uit gaan komen? We zijn benieuwd…

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

12 juli 2020

Zondag WTF #387

Weer een zondag overleefd? Good! De chillmode heb je wel verdiend, toch? Wat dacht je van waterskiën tussen de sneeuw met een sneeuwscooter op je pickuptruck? ‘MURICAA!  Lees Meer…

Het is juli en de mussen vallen van het dak, maar de mogelijkheid om te solliciteren bij de hoogste open air bar van Europa is zojuist weer gestart. Dus, wie heeft er enorm veel zin om een uniek seizoen te draaien in de sneeuw en aan de slag te gaan bij de 360 Bar in Val Thorens? Lees Meer…

Meer Nieuws