Nieuws - 19 mei 2020   16:54 Onderzoek: Leven op grote hoogte vermindert kans op coronavirus

Door:

Goed nieuws voor de échte berggeiten onder ons. Wanneer je op hele grote hoogte leeft, is de kans dat je het nieuwe coronavirus op kan lopen een heel stuk kleiner! 

Deze opmerkelijke resultaten zijn gepresenteerd nadat onderzoekers uit verschillende landen gezamenlijk onderzoek hebben gedaan naar het coronavirus in gemeenschappen die in het hooggebergte leven. Het gaat vooral om inwoners van Tibet, Bolivia en Ecuador, waarbij eveneens de gemeenschappen die een vergelijkbaar leefpatroon hebben en op een lagere hoogte leven mee zijn genomen.

Tolerantie

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal besmettingen met het virus bij gemeenschappen die boven de 2.500 meter hoogte leven een heel stuk lager ligt, ondanks het feit dat deze mensen wel mengen met andere bevolkingsgroepen en daardoor evenveel kans op besmetting zouden hebben. Een mogelijke verklaring is er uiteraard ook.

Volgens de onderzoekers hebben mensen die in het hooggebergte wonen namelijk een natuurlijke tolerantie tegen hypoxie, een tekort aan zuurstof in het bloed. Dit is juist een van de dodelijkste eigenschappen van het coronavirus en de berggemeenschappen zouden daar dus veel minder vatbaar voor zijn.

Goed, dat verklaart dat er minder mensen overlijden, maar het is geen verklaring voor minder besmettingen. Toch hebben de onderzoekers ook daar een tweetal mogelijke antwoorden voor. Het coronavirus hecht zich namelijk aan een bepaald eiwit in de luchtwegen, die bij de berggemeenschappen veel minder aanwezig is in het lichaam. Hierdoor kan het virus het lichaam veel minder snel infecteren en dat gecombineerd met minder gevolgen, zou het voor een deel verklaren.

De andere verklaring is het feit dat het klimaat in de bergen zich doorgaans laat tekenen door extremen, waardoor het virus ook minder goed kan overleven. “Een bergklimaat wordt gekarakteriseerd door extremen in temperatuur, luchtvochtigheid en een hogere hoeveelheid UV straling. UV straling werkt als een natuurlijke desinfectie. Hoewel de UVA en UVB straling geen volledige desinfectie kunnen verrichten, halveert het wel de levensduur van het virus”, aldus het onderzoek.

Verhuizen

Of het nu instant zin heeft om naar de bergen te verhuizen? Helaas. Als Nederlander is het een vrij kansloze missie. Onze lichamen beschikken niet over dezelfde eigenschappen en hoewel we ons lichaam wel degelijk kunnen trainen en kunnen laten wennen aan hoogtes, betekent het niet dat je daarmee ook ineens niet meer vatbaar bent voor het virus.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

25 oktober 2020

Zondag WTF #402

Ooit gehoord van geitenyoga? Het is een ding blijkbaar. En wat doen dronken Russen wanneer ze in het leger zitten en er tanks voor hun neus staan? Het is WTF time! Lees Meer…

Nu Oostenrijk op twee deelstaten na volledig oranje kleurt op de kaart met reisadviezen, is het nog maar afwachten wanneer je als Nederlander weer enigszins normaal op vakantie kan naar het Alpenland. Toch is er een sprankje hoop, twee regio’s in Oostenrijk vallen namelijk buiten de code oranje regels!  Lees Meer…

Meer Nieuws