Nieuws - 25 maart 2020   11:18 Onderzoek naar coronaverspreiding in Ischgl, lokale autoriteiten onder vuur

Door:

De verspreiding van het coronavirus in Ischgl begint een grote controverse te worden. Het Openbaar Ministerie van Oostenrijk heeft aangekondigd dat ze een onderzoek instellen naar het handelen in het dorp! 

In Ischgl ging het tijdens de coronacrisis hard. Binnen een paar dagen tijd ging het van een enkele barman die besmet zou zijn, naar een complete lockdown van het totale dal. Nu kan het virus zeer snel om zich geen grijpen, maar dit zou wel heel extreem zijn. Verschillende landen verklaarden al eerder dat Ischgl een probleemzone was, terwijl Oostenrijk aangaf dat alles nog ok was. Het handelen in deze periode staat nu zwaar onder druk.

Horeca ondernemer

Het zou allemaal zijn gestart bij een horeca ondernemer die een besmetting van een personeelslid niet heeft gemeld. Daardoor bleef het dorp sowieso langer open en zou het virus zich hebben kunnen verspreiden onder de toeristen.

Of de horecaondernemer dit aangeschreven zal worden blijft voor nu nog een vraag, mogelijk dat dit later in het onderzoek naar voren gaat komen.

‘Laks handelen’

Een ander belangrijk punt in het onderzoek van de Oostenrijkse overheid is het schijnbaar laks handelen van de autoriteiten in Tirol. Zo zijn er meerdere landen geweest die tussen 1 en 5 maart hebben aangekondigd dat Ischgl een van de grote besmettingshaarden was voor Europa, terwijl Oostenrijk zelf nog niets deed. Het duurde zelfs tot 14 maart voordat er een officieel advies vanuit de Oostenrijkse overheid kwam dat bezoekers aan het Paznaundal in quarantaine zouden moeten gaan.

Het grootste verwijt is dat het economisch belang te zwaar heeft gewogen in de besluitvorming rondom het coronavirus in Ischgl. De impact van een sluiting of een lockdown zou te groot zijn en daarom werd het simpelweg stil gehouden. Uit het onderzoek moet blijken of deze conclusie ook daadwerkelijk getrokken kan worden en of het de lokale autoriteiten verweten kan worden wat er gebeurd is.

Berichtgeving quarantaine

Een ander groot probleem dat aangehaald wordt, is de manier waarop gecommuniceerd werd over de sluiting van het Paznaundal. Een Oostenrijks nieuwsprogramma, ZiB 2, meldt namelijk dat enkele uren voor de quarantaine een e-mail rondging vanuit de VVV, waarbij alle hotels, bars en restaurants op de hoogte werden gesteld van de aankomende quarantaine van het dal.

Hierdoor hebben de meeste ondernemers hals over kop de medewerkers het dal uit gestuurd, zodat ze nog konden vertrekken voordat alles in lockdown zou gaan. Hierdoor zou de quarantaine zijn doel volledig voorbij zijn gegaan en is de verspreiding juist in een versnelling terecht gekomen. De bedoeling was dat men alleen met de juiste papieren het dorp zou kunnen verlaten, maar dat lijkt aardig gefaald te zijn.

Het OM in Innsbruck gaat nu in ieder geval de gebeurtenissen sinds eind februari onder de loep nemen en komt vermoedelijk binnen enkele weken met de eerste conclusies. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws