Nieuws - 15 april 2018   11:41 Onderzoek: Ook één glas alcohol is al schadelijk voor je lichaam

Door:

Dat alcohol niet heel erg goed voor je is mag inmiddels geen geheim meer zijn. Maar nu blijkt dat ook één glas alcohol al schadelijk is voor je lichaam. Oftewel, je bent volle bak de sjaak met je après-ski gedrag! 

Even een lekkere koude halve liter achterover gooien nadat je net keihard hebt staan rammen op de pistes. Wie wil dat niet? En wat is er mis mee? Oké, Nederland staat bekend als hét zuipland tijdens de après-ski, maar dat is weer een andere discussie. Eerdere onderzoeken wezen aan dat een glas alcohol per dag juist best gezond is, maar nu gaat het weer voor de volle 180 de andere kant op.

Het nieuwe onderzoek heeft het effect van alcohol getest op 600.000 personen en de conclusie is behoorlijk duidelijk. Ook één glas alcohol is al schadelijk voor je lichaam. En ja, zo’n mooie Oostenrijkse halve liter is eigenlijk al twee glazen alcohol! Het heeft allemaal te maken met de kans op hart- en vaatziekten. Eerder werd aangenomen dat gematigd drinken de kans hierop juist kleiner maakte, maar dat blijkt niet te kloppen.

Zelfs één glas alcohol gemiddeld per dag verhoogt de kans op hartfalen, hoge bloeddruk, scheuren in de aorta en een beroerte. Volgens het onderzoek leeft een man die nu veertig is en niet drinkt, gemiddeld anderhalf jaar langer als iemand die gematigd (max 1 glas per dag) drinkt.

Dit onderzoek gaat uiteraard wel uit van de lange termijn effecten, dus je hoeft niet direct bang te zijn dat je jezelf een hartaanval in zuipt wanneer je een weekje los gaat tijdens de après-ski. Gezond is het absoluut niet, maar dat wisten we eigenlijk allemaal al, toch? Als je écht gezond wil leven dan zou je dus gewoon aan het water moeten gaan na die piste meters en ook thuis de drank laten staan. Maar ja, ‘Hoch die Hände, Wochenende’ meeschreeuwen is toch nét iets makkelijker met een klein bakkie op…

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws