Nieuws - 30 april 2021   16:39 Onderzoekers uit Utrecht: India krijgt nieuw supergebergte, Himalaya zakt weg

Door:

Je gaat het niet meer meemaken, maar volgens onderzoekers uit Utrecht gaat er aardig wat veranderen met een van de grootste bergketens ter wereld. Ze hebben een ‘recept op gebergtevorming’ kunnen opstellen en hebben de eerste resultaten gepresenteerd! 

Pas over 200 miljoen jaar weten we zeker of de onderzoekers uit Utrecht het ook bij het rechte eind hebben. Dit lijkt als een gigantische periode en vergeleken met een mensenleven is dat ook zo, maar voor de hele aarde valt dat best wel mee. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben reconstructies gemaakt van de bewegingen van aardplaten uit het verleden en op basis daarvan is een heel model opgesteld.

Somalië

Een van de punten uit het model van de Utrechters baseert zich rondom Somalië. Door de beweging van de aarde zou Somalië op den duur losbreken van Afrika en richting India ‘drijven’, waardoor het samen met Madagaskar om India heen gaat vouwen.

Het resultaat van die beweging is dat de platen naar boven gedrukt gaan worden en er een gigantisch nieuw gebergte zal ontstaan, op de nieuwe ‘grens’ tussen India en Somalië. Dit is vergelijkbaar met het proces waardoor het Himalaya gebergte 20 miljoen jaar geleden is gevormd, toen India en Tibet tegen China aangeduwd zijn.

De nieuwe bergketen zou niet alleen lang zijn, maar door de beweging die er gaande is ook nog eens ongekend hoog kunnen worden. De huidige eilanden zoals de Seychellen en Mauritius zouden daardoor tot boven de boomgrens geduwd worden en het resulterende Somalayagebergte zal hoger worden dan het huidige Himalayagebergte.

Himalaya gebergte

Voor die laatst genoemde is ook een bijzondere rol weggelegd. Waar het Himalayagebergte nu de hoogste bergketen ter wereld is, zal daar over 200 miljoen jaar weinig meer van over blijven. Door de duwende beweging zal het af gaan vlakken tot het niveau van ongeveer de Ardennen. Oftewel: van Mount Everest en de K2 blijft bijzonder weinig meer over.

Verder valt het op dat er ook nog een aardige rol is weggelegd voor Australië. Wanneer je naar de animatie kijkt dan zie je het continent namelijk vrolijk doordrijven, waardoor het op termijn Japan op zal slokken en tegen Azië komt te liggen, waardoor van de huidige continenten ineens weinig meer over blijft.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

En, volledig lam het terras af gekropen? Of heb je de stad leeggekocht? Hoe dan ook, op zondagavond moet je maar één ding doen: chillmode XL!  Lees Meer…

WTF

25 april 2021

Zondag WTF #426

Terwijl het winterseizoen er wel zo’n beetje op zit, is er in ieder geval een beetje licht aan het einde van de tunnel. Klaar voor de terrassen?  Lees Meer…

Meer Nieuws