Nieuws - 18 december 2020   10:37 Ook Oostenrijk moet zich voorbereiden op een derde lockdown: skiliften waarschijnlijk tóch dicht

Door:

Niet alleen in Nederland blijft de situatie lastig, ook in Oostenrijk gaat het nog altijd niet de goede kant op. Hoewel de skiliften weer zouden gaan draaien vanaf de Kerst, lijkt dat alweer van de baan te zijn. Een derde lockdown zit er aan te komen vanaf 26 december! 

Half Europa zit inmiddels op slot en veel landen hebben de skiliften al dicht gehouden tot en met het midden van januari, maar daar was binnen de Europese Unie één grote uitzondering: Oostenrijk was van plan om met de Kerst de skiliften te laten draaien en een relatief ‘normale’ winter door te voeren, met uiteraard de nodige maatregelen. Inmiddels gaat het ook in Oostenrijk nog steeds niet de goede kant op en daarom zou er vanmiddag al een derde lockdown aangekondigd worden, die vanaf 26 december in zou gaan.

Land op slot

Deze middag om 3 uur staan Kanselier Kurz en de minister van Gezondheid Rudolf Anschober klaar voor een nieuwe persconferentie, omdat blijkt dat de besmettingen nog niet zijn gedaald. In deze derde lockdown zouden de niet-essentiële winkels wederom de deuren dicht moeten doen, gaat de avondklok verder aangescherpt worden en zullen ook de skiliften wederom moeten sluiten.

Volgens de huidige berichten zou deze derde lockdown ingaan vanaf 26 december, direct na 1e Kerstdag, zodat de Oostenrijkers nog op een ‘relatief normale’ manier Kerst kunnen vieren.

Discussie over skigebieden

Overigens is de sluiting van de skigebieden er een waar nu nog keihard over gediscussieerd wordt in de Oostenrijkse politiek. Lang niet iedereen is het eens met de stelling dat de skigebieden en de skiliften zullen moeten sluiten, terwijl er aan de andere kant ook verhalen rondgaan dat de skipistes ook de 24e en 25e niet open zouden mogen gaan vanwege de lockdown regels.

Argumenten die gebruikt worden om de skigebieden te sluiten en gesloten te houden is een die we al vaker gehoord hebben, dat men in de wachtrijen en skiliften tóch onderling contact hebben en dat de besmettingskans daarmee hoog is. In de Oostenrijkse politiek wordt vanuit meerdere kanten gereageerd met ‘als de metro in Wenen mag draaien, dan kunnen de skiliften ook open’, omdat er in een skilift überhaupt veel minder mensen zitten én het veel makkelijker te reguleren is.

Een argument die we nog niet heel vaak hebben gehoord, maar nu wel tractie begint te krijgen binnen de Oostenrijkse overheid, is de druk op de zorg. De Oostenrijkse overheid zegt zelf dat de zorg al overbelast is vanwege alle COVID-19 besmettingen, wanneer er dan ook nog eens een hoos aan wintersport-gerelateerde besmettingen binnen komt dan kan de zorg het helemaal niet meer aan.

Gouverneurs van Vorarlberg, Tirol en een deel van Salzburgerland zouden in ieder geval stellig tegen de sluiting zijn, maar toch lijkt de kans groot dat de Oostenrijkse overheid de sluiting van skigebieden af gaat dwingen. Er wordt tot 3 uur vanmiddag crisisoverleg gevoerd over de skigebieden. De meeste gebieden willen het seizoen laten starten, maar uiteraard niet maar voor drie dagen.

De derde lockdown van Oostenrijk zou dan in ieder geval van kracht zijn tot en met 10 januari.

 

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws