Nieuws - 23 november 2020   11:37 Ook Oostenrijk plant massale coronatesten om nieuwe lockdown te voorkomen

Door:

De Oostenrijkse economie dreigt een harde tik te krijgen wanneer de lockdown actief blijft en de skigebieden dicht moeten blijven en dus is er een plan bedacht. Ook Oostenrijk is van plan om massaal te gaan testen op het coronavirus! 

Waar Zuid-Tirol al is begonnen met het uitvoeren van massale tests, heeft ook Oostenrijk z’n plannen voor het massaal testen klaar staan. Afgelopen vrijdag werd dit plan bekend gemaakt, waarmee de Oostenrijkse overheid een nieuwe lockdown hoopt te voorkomen en zo het toerisme ook weer op gang wil krijgen.

Eerste massatests

Volgens de planning zou de zeer strenge lockdown op 6 december deels opgeheven kunnen worden en rondom deze datum wil de Oostenrijkse overheid de eerste massale tests af gaan nemen. Op 5 en 6 december moeten op meer dan 100 testlocaties door het hele land zo’n 200.000 mensen getest gaan worden en dan gaat het specifiek over iedereen die in het onderwijs werkt. Vervolgens staat er een tweede massatest op de planning, op 7 en 8 december, wanneer alle politie agenten een coronatest kunnen verwachten.

Vervolgens moet er ‘later in december’, maar voor de kerstvakantie, een planning zijn waarbij de rest van de Oostenrijkse bevolking een coronatest kan krijgen. Aan deze planning wordt nog gewerkt en moet uiterlijk volgende week bekend zijn, al heeft de Oostenrijkse overheid aangegeven dat ze onder andere gaan kijken naar de regio’s met de hoogste cijfers en dat er nog een discussie gaande is voor welke leeftijdscategorieën als eerste een test kunnen krijgen.

Tweede massatest

Zo’n eerste test is leuk, maar het heeft weinig nut wanneer men zich toch kan blijven mengen en er ook toeristen het land in komen. Daarom heeft Oostenrijk ook alvast een tweede test op de planning staan, die in januari uitgevoerd moet worden. Ook voor deze tests wordt nog gewerkt aan een tijdspad, die de komende weken vorm moet gaan krijgen.

Oostenrijk heeft in ieder geval miljoenen sneltests besteld die binnen 15 minuten een uitslag moeten kunnen geven, zodat Oostenrijk een derde lockdown kan voorkomen. Hoewel meedoen aan deze massatest vrijwillig is, hoopt Kanselier Kurz dat de Oostenrijkers hun eigen verantwoordelijkheid nemen: “Een test van een paar minuten kan voor het hele land een lockdown van enkele weken voorkomen. Daarom vragen we iedereen om dit nationale project te steunen en mee te doen. Deze massatests betekenen een grote kans voor Oostenrijk en terug naar een normale situatie te gaan, voordat de vaccins beschikbaar zijn.”

Logistiek en kritiek

Hoewel de plannen in de basis heel mooi lijken, het zou immers er voor moeten zorgen dat ook de skigebieden weer gewoon open kunnen, zijn ze niet overal even enthousiast ontvangen. Meerdere bewindsleden van de Oostenrijkse deelstaten zijn sceptisch over de haalbaarheid van dit plan. “Dit plan is niet haalbaar met de huidige overbelasting van IT, logistiek en IT”, aldus de gouverneur van Salzburg. Hij geeft aan dat het opzetten van de teststraten en laboratoria al een gigantische uitdaging zijn en daar komt dan de opvolging van besmettingen en het isoleren van coronaclusters nog bij.

Critici zijn dan ook bang dat deze massatests gaan zorgen voor een ‘verkeerd gevoel van veiligheid’ en dat er een risico op roekeloos gedrag in deze maatregel schuilt, wat de besmettingen wellicht juist verder aan gaat jagen. De Oostenrijkse overheid zelf geeft echter aan dat het massaal testen van de bevolking geen vervanging is voor de reguliere maatregelen, maar eerder een toevoeging zijn.

Qua logistiek heeft de overheid overigens ook al een plan staan, ze willen namelijk het leger in gaan zetten om de boel op de rit te krijgen. Het Oostenrijkse leger heeft al geholpen bij het opzetten van teststraten in Slowakije en deze ervaring zouden ze willen gebruiken om het in eigen land zo snel mogelijk rond te krijgen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws