Nieuws - 22 maart 2020   12:42 Oostenrijk als besmettingshaard van coronavirus: zo is het ontstaan

Door:

De rigoreuze aanpak van Oostenrijk werd alom geprezen in het land zelf. Toch is Oostenrijk een grote bron van veel internationale kritiek omdat ze voor deze maatregelen toch wel heel bijzonder gehandeld hebben! 

Oostenrijk is in de maanden januari, februari en maart een hotspot voor toeristen van over de hele wereld, waarmee het ook een van de mogelijke risico landen was voor verspreiding van het virus. Toch bleef het lang erg rustig en afgezien van een paar geïsoleerde gevallen, leek het virus aan Oostenrijk voorbij te gaan. Terwijl buurland Italië figuurlijk in de fik stond, was het in Oostenrijk business as usual met een land voor vakantiegangers die het naar hun zin hadden.

Toch was de werkelijkheid anders. Het was namelijk niet business as usual in Oostenrijk. Het coronavirus was allang gearriveerd en om zich heen aan het grijpen, terwijl alles gewoon open bleef en iedereen hutje mutje op elkaar mocht blijven staan in de bar.

Begin maart ging het ineens hard. In Ischgl werd ‘s avonds een bar plotseling dicht gegooid terwijl niemand wist waarom en de volgende dag hing er een briefje: de barman heeft het coronavirus. Ondertussen wisten andere landen al dat Ischgl een verspreidingshaard was, aangezien Finland en Denemarken het dorp al hadden aangemerkt als een risico gebied. Toch wilde Oostenrijk er niet aan geloven.

Tot dat het ineens hard ging. In Ischgl stapelden de aantallen zich op, in Kappl werd men onrustig en ineens kwam Oostenrijk in beweging. Binnen 2 dagen ging men van ‘alles is oké’ naar een volledige quarantaine van een dal. En toen volgde de volgende ‘brandhaard’, waar daarvoor nog helemaal niets over bekend was: St. Anton moest op slot. Het toont aan hoe de situatie in Oostenrijk al dagen en mogelijk zelfs wekenlang heeft liggen slapen.

Kritiek

En daar komt het handelen van de Oostenrijkse overheid weer om de hoek kijken. Andere landen hadden Oostenrijk namelijk al ruimschoots aangeduid als risicogebied, terwijl de Oostenrijkse overheid het daar helemaal niet mee eens was. Was er meer aan de hand?

Officiële berichtgeving zal er nooit komen, maar zoals het er nu naar uit ziet was de overheid al ruimschoots op de hoogte van risicogevallen in verschillende wintersportdorpen, maar hebben ze geprobeerd om de boel zo veel mogelijk onder de duim te houden. Door enkele mensen te isoleren en geen grootschalige acties aan te kondigen, hoopten ze paniek te voorkomen en vooral om economische schade te ontwijken. Want een land als Oostenrijk, dat toch voor een groot gedeelte draait op toerisme, kan niet hebben dan mensen spontaan annuleren of vertrekken zoals dat eerder in Italië al wel het geval was.

Dat is dan ook de voornaamste reden van kritiek op de Oostenrijkse overheid. Ja, er is rigoreus gehandeld door bijvoorbeeld heel Tirol in quarantaine te plaatsen. Nee, het was niet op tijd. Wanneer ze eerder hadden gereageerd en eerder waren begonnen met het sluiten van bijvoorbeeld de après-ski of verschillende skigebieden, dan was de uitbraak in ieder geval niet in zo’n snelheid verlopen als nu het geval is. Veel personen uit veel verschillende landen waren dan niet direct besmet geraakt en mogelijk dat de uitbraak in verschillende landen, met name in Scandinavië, veel minder snel was verlopen.

Tijdslijn COVID-19 in Oostenrijk

25 februari: Twee personen zijn bevestigd als besmet met het coronavirus. Beide komen uit Lombardije, verbleven in Innsbruck en worden daar ook behandeld. Er waren geen verdere acties nodig.

27 februari: Een man uit Wenen die al 10 dagen in het ziekenhuis ligt, wordt positief getest op COVID-19. Zijn familie was in Lombardije geweest.

28 februari: Een 15-jarige jongen, familie van de man uit Wenen, heeft het virus. Vier docenten en 23 studenten die met hem in contact zijn geweest moeten naar huis.

1 maart: Autoriteiten in Duitsland en Scandinavië geven aan dat Ischgl een belangrijke hotspot is voor het coronavirus. Veel besmettingen zijn te traceren naar dit dorp, er wordt al gesproken over mogelijk tientallen tot honderden gevallen. Oostenrijk ontkent dit en stelt dat er in Oostenrijk geen risico is op besmetting.

10 maart: Ischgl sluit de Kitzloch bar. De barman is besmet met het coronavirus, voorlopig blijft het daarbij.

11 maart: Ischgl en St. Anton sluiten per direct alle après-ski barren om verdere uitbraak te voorkomen. St. Anton werd tot nu toe niet genoemd als risicogebied. Oostenrijk meldt dat de uitbraak hiermee ‘onder controle’ is. Ischgl maakt later bekend dat vanaf 14 maart de skiliften ook zullen sluiten voor twee weken.

12 maart: Ischgl maakt bekend dat ze het seizoen officieel stil leggen en dat ze ook niet meer open zullen gaan. De aankondiging is dat meerdere skigebieden mogelijk zullen volgen. De beperking blijft voor nu gelden voor alleen Ischgl. Later op de dag wordt bekend gemaakt dat heel Tirol alle skigebieden gaat sluiten.

13 maart: Oostenrijk zet Ischgl in quarantaine. Later op de dag volgt de rest van het Paznaundal en ook St. Anton.

16 maart: Alle skigebieden in Tirol zijn gesloten, alle hotels moeten ook volgen. Het wordt bekend gemaakt dat er meerdere gevallen in verschillende skigebieden zijn, waaronder Kirchberg en Kitzbühel. Publieke aangelegenheden zijn verboden, Oostenrijkers mogen alleen naar buiten voor de levensbehoeften.

17 maart: Na de quarantaine van St. Anton volgt de hele Arlberg regio met de quarantaine. Grenscontroles worden aangescherpt.

18 maart: Sölden, Hochgürgl en Obergurgl worden in quarantaine geplaatst.

19 maart: Oostenrijk heeft heel Tirol in quarantaine geplaatst.

21 maart: De Oostenrijkse overheid geeft aan dat alle bezoekers van het Zillertal zich moeten isoleren of melden bij de instanties.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws