De winter komt nu écht heel erg dichtbij en dat weten ze in Oostenrijk ook. De sneeuwkansen nemen toe en dus mag je vanaf deze week niet meer met je zomerbandjes richting Oostenrijk rijden zonder een flinke boete te riskeren. Winterbanden zijn verplicht, maar hoe zit het precies met de regels?
Binnen nu en een paar weken tijd liggen alle skigebieden hopelijk weer vol met dikke pakken sneeuw maar dat betekent ook dat je niet zomaar met je auto richting het Alpenland mag rijden. Oostenrijk is een van de weinige landen met een keiharde winterbanden plicht en die is deze week in gegaan, wat betekent dat je de bergen eigenlijk niet meer in mag rijden met je zomerbanden onder de auto.
Wanneer je toch door blijft rijden op zomerbanden dan kan je serieuze boetes krijgen en als je pech hebt wordt het zelfs verboden om nog verder te rijden en moet je dus gebruik maken van een sleepdienst. De boeten en de kosten van zo’n sleepdienst kunnen oplopen tot duizenden euro’s en dan is een setje winterbanden natuurlijk een stuk goedkoper. Maar goed, hoe ziet die regelgeving er nu écht uit?
Regels in Oostenrijk
Tussen 1 november en 15 april is het gebruik van winterbanden op alle wegen verplicht bij winterse omstandigheden en daarmee bedoelen ze ijsvorming, sneeuw of modderige sneeuw op de weg. Met name in de lager gelegen delen van Oostenrijk is het natuurlijk niet meteen een grote glijbaan waardoor de winterband verplichting niet altijd overal geldig is.
Op de bergwegen ligt dit iets anders, daar is het tussen 1 november en 15 april eigenlijk altijd verplicht om met winterbanden te rijden. Wanneer je op zo’n weg terecht komt dan wordt de verplichting aangegeven met een verkeersbord en vanaf kan je ook op warme dagen zonder sneeuw op de weg aangehouden worden voor het rijden met zomerbanden! Wanneer je in deze periode bij een ongeluk betrokken bent en je hebt geen winterbanden onder je auto liggen, dan ziet het er niet goed uit voor je. In Oostenrijk moet je dan kunnen bewijzen dat het ongeval exact hetzelfde zou verlopen wanneer je wél met winterbanden had gereden, wat natuurlijk bijna niet mogelijk is. In zulk soort gevallen wordt je sneller als schuldige aangewezen!
Verder is het belangrijk om te weten dat je winterbanden een minimaal profiel van 4mm moeten hebben en dat ze de aanduiding M + S (Mud + Snow) op de banden hebben staan.
Sneeuwkettingen
Er is een maas in de Oostenrijkse wet die het toestaat om met zomerbanden te blijven rijden in de winter, maar daar zit wel een flinke voorwaarde aan. Je moet dan namelijk verplicht met sneeuwkettingen rijden en deze kettingen mogen geen schade toebrengen aan de weg. Oftewel, de weg moet volledig bedekt zijn met sneeuw en dan mag je met sneeuwkettingen rijden. Dit laatste geldt overigens ook voor sneeuwkettingen bij winterbanden!
Ook is het handig om te weten dat de maximumsnelheid met sneeuwkettingen 50km/h is in Oostenrijk en dat je ze uiteraard op de aangedreven wielen moet monteren. Wanneer je een blauw bord tegenkomt met sneeuwkettingen erop dan is het gebruik hiervan verplicht!
Regels in andere landen
Duitsland
In Duitsland hebben ze geen vaste periode waarin het rijden met winterbanden verplicht is, daar zeggen ze simpelweg dat je auto aangepast moet zijn aan winterse omstandigheden. Wanneer het vriest of er sneeuw op de weg ligt moet je dus op winterbanden rijden en in het geval van een ongeluk ben jij met je zomerbanden direct aansprakelijk.
Rijden met zomerbanden onder winterse omstandigheden kan je in Duitsland een bekeuring van 40 euro opleveren en wanneer je het verkeer ophoudt, doordat je bijvoorbeeld een helling niet meer op kan komen, krijg je een boete van 80 euro. In Duitsland betekent het ‘aanpassen aan winterse omstandigheden’ overigens ook dat je ruiten ijsvrij zijn en dat er voldoende antivries in het reservoir van de ruitensproeier vloeistof zit.
Frankrijk
In Frankrijk is het alleen verplicht om met winterbanden te rijden wanneer je een verkeersbord met een sneeuwvlokje tegenkomt en deze eigenlijk alleen te vinden op de bergpassen.
Ook kan het in Frankrijk op bepaalde wegen verplicht zijn om met sneeuwkettingen te rijden, dit wordt aangegeven met een blauw verkeersbord. De Franse politie is hier soms erg streng in en kan je maar zo de toegang tot bepaalde wegen ontzeggen waardoor er regelmatig files staan bij de bekende Franse bergwegen. Als je bij zo’n blauw bord de tekst ‘pneus à neige admis’ ziet staan, dan is het rijden met alleen winterbanden ook toegestaan.
Zwitserland
Ook bij de Zwitsers is er geen verplichting voor winterbanden maar ze raden het gebruik ervan wel sterk aan. In Zwitserland kan ondanks het ontbreken van de verplichting wel een boete krijgen wanneer je het verkeer ophoudt met zomerbanden, deze boete komt neer op ongeveer 75 euro.
Op besneeuwde wegen kan het verplicht zijn om met sneeuwkettingen te rijden, dit wordt aangegeven met een zelfde blauw verkeersbord als in Frankrijk en Oostenrijk.
Italië
In Italië gaat het ook echt allemaal op z’n Italiaans, oftewel de regels verschillen gigantisch per regio. Er is geen landelijke verplichting voor winterbanden, dit is iets wat provincies volledig zelf mogen bepalen!
De meest bergprovincies van Italië hebben wel een soort verplichting om op winterbanden te rijden of in ieder geval sneeuwkettingen bij je te hebben, dit wordt aangegeven met borden waar de tekst ‘obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo’ op staat. In de meeste gebieden is dit geldig tussen 15 november en 15 april bij winterse omstandigheden en dan moeten je winterbanden minimaal 1,6 mm profiel hebben. Ook dit is weer lekker Italiaans aangezien winterbanden met een profieldiepte lager dan 4 mm zijn winterse eigenschappen verliest!
Overigens hebben ze in Italië wel een wet waarin staat dat je zomers niet met winterbanden mag rijden die een lagere snelheidsindex hebben dan die op je kentekenbewijs staat! Check dus voor de zomerperiode de snelheidindex van je banden en het nummer op je kenteken, het kan je een aardige boete opleveren…
Winterbanden
Ondanks het feit dat de winterbanden lang niet altijd écht verplicht zijn is het natuurlijk sowieso handig om ze onder je auto te hebben. Bij lage temperaturen werken zomerbanden nu eenmaal niet zo goed en wanneer het serieus winters begint te worden heb je de extra grip sowieso nodig op de wegen in de bergen!
Het kopen van winterbanden hoeft lang niet altijd duur te zijn en vaak heb je het voordeel dat ze behoorlijk lang mee kunnen gaan. Één keer een setje kopen en je bent voor de komende jaren klaar, zolang je natuurlijk geen andere auto koopt en niet te lang door blijft rijden met je winterbanden. Voor meer info over winterbanden en om te kijken wat de prijzen zijn kan je kijken op de websites van ANWB.nl en Winterbanden.nl.