Nieuws - 9 februari 2021   12:36 Oostenrijk geeft reiswaarschuwing af voor Tirol, negatieve test voor betreden skigebieden

Door:

Voor zo ver het nog ‘normaal’ mogelijk was, komt de Oostenrijkse regering nu met een duidelijk verhaal. Reis niet naar Tirol, tenzij het écht niet anders kan! 

In de Oostenrijkse deelstaat Tirol gaat het niet goed met de besmettingen. De Zuid-Afrikaanse mutatie, ook wel bekend als de B.1.351 variant van SARS-CoV-2, is namelijk terrein aan het winnen en de situatie wordt als ‘zeer zorgelijk’ bestempeld. Om verdere verspreiding binnen Oostenrijk en het buitenland te voorkomen, gaat de Oostenrijks regering nieuwe maatregelen nemen.

Reiswaarschuwing & meer testen

De eerste is een duidelijke waarschuwing vanuit de Oostenrijkse overheid: reis NIET naar Tirol. Verbieden van reisbeweging is vrijwel niet mogelijk, maar de Oostenrijkers hebben aangegeven dat ze alles in hun macht zullen doen om de reisbeweging tot een minimum te beperken. Een totale quarantaine van Tirol, zoals dit eerder besproken werd, lijkt nu wel van tafel te zijn, maar er liggen nog wel andere maatregelen op tafel die vrijwel op hetzelfde neer zullen komen.

Verder zal iedereen in Oostenrijk die de laatste 2 weken in Tirol is geweest verplicht een PCR test moeten doen en gaat het testbeleid in de regio sowieso op de schop. De bevolking in Tirol wordt opgeroepen om zo min mogelijk te reizen en verder zijn er plannen om ook de skiliften in te perken. Juridisch kunnen ze nog niets verplichten, maar de liftbedrijven worden opgeroepen om iedereen te vragen naar een negatieve PCR test of een test aan te bieden voordat men een skilift betreed. Zodra het juridische gedeelte afgerond is, zal de overheid dit echter mogelijk wél gaan verplichten. Binnen Tirol wordt hierom het testbeleid opgevoerd en krijgt men ook de mogelijkheid om iedere 7 dagen een PCR test te doen, in de hoop dat de verspreiding op deze manier ingedamd kan worden.

Verdere maatregelen

Zoals gezegd liggen er nog meer maatregelen op tafel, die het openbare leven met name in Tirol plat zullen leggen. Dit zijn ze in een overzicht:

  • Strenge controles aan de grenzen – Politie dient de grenzen te bewaken en er voor te zorgen dat alleen diegene met een legitieme reden in en uit kunnen reizen.
  • Strengere controles op maatregelen – Er zal meer politie ingezet worden om de controle te houden op het dragen van mondmaskers, afstandsregels, reisbewegingen en ook zal er meer gekeken worden naar het gebruik van tweede huizen in de berggebieden.
  • Focus op zorginstellingen – Door heel Tirol worden de zorginstellingen nog beter beschermd en gecontroleerd.
  • Alleen negatieve PCR test om uit quarantaine te gaan – Zodra je volgens de regels in quarantaine moet gaan, mag je er pas uit wanneer je een negatieve PCR test kan overdragen. Ongeacht hoe lang je in quarantaine zit.
  • 7-daagse PCR tests – In districten met verhoogde besmettingswaardes, wordt de mogelijkheid geboden om iedere 7 dagen een PCR test te doen.
  • PCR test zeer sterk aanbevolen vóór betreden skiliften – Ze mogen het juridisch nog niet verplichten, maar er is een zeer sterke roep naar de liftbedrijven om mensen alleen met een negatieve PCR test toe te staan.

Ook wordt het sluiten van de grenzen met het Duitse Beieren overwogen, al is daar nog geen beslissing over genomen.

Overigens zit Tirol in een hele bijzondere situatie. Het aantal besmettingen zelf is namelijk iets lager dan de rest van Oostenrijk, maar het aantal besmettingen met de gevaarlijker geachte Zuid-Afrikaanse mutatie is wel onevenredig toegenomen in de regio.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws