Nieuws - 21 april 2017   9:07 Oostenrijk heeft sneeuwvalrecord voor april te pakken

Door:

Dat we met een bizarre winter te maken hebben kan je wel stellen! De start was dramatisch slecht, tussendoor dumpte het af en toe en nu, eind april, dumpt het als een gek en zijn de skigebieden witter dan tijdens Kerst. In Oostenrijk hebben ze in ieder geval weer een record te pakken! 

Dit sneeuwrecord is neergezet in het Oostenrijkse Mariazell, gelegen in de hoek van Stiermarken en vlakbij het veel vlakkere Neder-Oostenrijk. Dit dorpje heeft maar een handjevol liften en ligt op 860 meter hoogte, dus laat in het seizoen is hier meestal weinig meer te beleven. Maar ja, dan komt 2017 ineens om de hoek gluren en dan ligt er dus gewoon 110cm verse sneeuw. In het dorp!

Op de Tamischbachturm, een populaire berg om op te touren in Stiermarken, is op de top zelfs 1,70 meter sneeuw naar beneden gekomen in een kleine 20 uur tijd. Dit is natuurlijk een bizarre situatie aangezien bijna heel Oostenrijk al op zomermodus staat, op de gletsjergebieden na.

Ook in Lunz am See hebben ze een record gevestigd. Hier viel 86cm verse sneeuw in het dorp en het is voor zover de Oostenrijkers weten nog nooit voorgekomen dat er in de tweede helft van april zoveel sneeuw is gevallen. Ze zijn begonnen met meten in 1896, maar in de boeken staat niets over zoveel sneeuw in deze periode. De sneeuw zorgt in ieder geval voor een flinke chaos op de Oostenrijkse wegen en ook hadden zo’n 25.000 huizen geen stroom meer dankzij de zware neerslag.

Lawinegevaar

De sneeuwval heeft natuurlijk ook een keerzijde en dat is lawinegevaar. Er wordt op dit moment gewaarschuwd dat de situatie met name in Stiermarken écht levensgevaarlijk is en dat lawines overal spontaan kunnen ontstaan. Op dit moment is lawinecijfer vijf actief en dit zien we niet vaak, alleen in hele bijzondere situaties wordt het hoogste cijfer gebruikt en daar hebben we dus nu mee te maken.

“Er zijn lawines zonder externe invloeden mogelijk op ieder moment. Dit heeft te maken met de zware wind in deze regio en de lawinedienst is constant aan het overleggen en de situatie aan het bekijken”, aldus een woordvoerder van de lawinedienst.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws