Nieuws - 22 november 2021   14:25 Oostenrijk houdt voet bij stuk, geen aanpassingen aan acceptatie vaccinatiebewijs

Door:

Het besluit van Oostenrijk om mensen met het Janssen vaccin straks niet meer toe te laten in de skigebieden en om bij andere vaccins 270 dagen geldigheid te introduceren ligt niet bepaald lekker, maar aanpassingen gaan er ook zeker niet komen. Oostenrijk blijft erbij! 

Geen ‘dansen met Janssen’, maar ‘schansen met Janssen’. Wij hebben ‘m ook niet bedacht, maar Oostenrijk heeft al gezegd dat ze er een dikke vette streep doorheen zetten. Terwijl het land inmiddels in een vrij harde lockdown zit, is duidelijk dat je straks met een Janssen vaccin geen geldige QR code hebt om in Oostenrijk ook maar iets te kunnen betreden en wanneer je een andere prik hebt gehaald, dan mag je laatste vaccin niet langer dan 270 dagen oud zijn.

Reisbrancheorganisatie ANVR is hier niet blij mee, terwijl bij de aankondiging ook minister Hugo de Jonge al aangaf met Oostenrijk in gesprek te willen hierover. ANVR heeft de Europese reisbranche ECTAA gevraagd om Oostenrijk op het matje te roepen, omdat het land een hele andere positie inneemt dan de rest van Europa. “De beperkte geldigheidsduur van het coronatoegangsbewijs is niet zoals afgesproken”, aldus ANVR tegenover RTL Nieuws. “We hopen dat Oostenrijk zich nog bedenkt.”

Geen hulp vanuit Oostenrijk

Of er ook hoop is voor degenen met een Janssen prik, geen boostershot of een van de eerste vaccins? Nou, nee. Oostenrijk heeft aangegeven dat ze niets willen veranderen aan dit beleid en dat dit besluit weloverwogen is genomen. Juridisch gezien ziet het er naar uit dat Oostenrijk ook niets doet wat ze niet mogen en dus is de kans klein dat je straks zonder boosterprik alsnog het land in mag.

De oplossing zal dus in dit geval vanuit Nederland zelf moeten komen en in dit geval is dat een boosterprik. De eerste boosterprikken voor ouderen worden al gezet, maar voor het Janssen vaccin is nog geen apart besluit genomen, evenals een derde prik voor de rest van de bevolking. De Gezondheidsraad heeft aangegeven dat je een boosterprik van niet-Janssen vaccins mag krijgen, maar het zou niet nodig zijn.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws