Nieuws - 27 januari 2021   15:59 Oostenrijk: ‘Rigoreuze controles om ‘schaduwtoerisme’ te voorkomen’

Door:

Ja, de pistes zijn open in Oostenrijk, maar dat wil niet zeggen dat je er lekker op vakantie kan gaan. Naar aanleiding van meerdere ‘vakantiegangers’ die aan het feesten waren in St. Anton kondigt de Oostenrijkse politie rigoreuze controles aan! 

In het Oostenrijkse St. Anton zijn blijkbaar de nodige vakantiegangers toch aangekomen en die zijn er op los gaan feesten. Nu zijn dit geen gigantische aantallen, maar het is wel een doorn in het oog voor de Oostenrijkse overheid, die dan ook aangeeft hier iets aan te willen doen.

De aanwezigheid van jonge Deense, Britse en Zweedse vakantiegangers in en rondom St. Anton heeft dit in gang gezet, nadat ze flink aan het feesten zijn geslagen in schuren. Tussen de hooibalen worden blikken bier van de supermarkt open getrokken en gaan de feesten door, hoewel de après-ski tenten volledig gesloten moeten zijn. Dit is uiteraard weer een besmettingsrisico en het feit dat deze mensen aanwezig zijn in Oostenrijk zonder daar een reden voor te hebben, zorgt er voor dat dit aangepakt gaat worden.

Toerisme niet toegestaan

Oostenrijk heeft namelijk in deze lockdown zeer duidelijk aangegeven dat toerisme met de huidige lockdown maatregelen niet is toegestaan en dat de faciliteiten, zoals hotels, gesloten moeten blijven. Om te voorkomen dat er mensen het land in komen die alleen maar binnen komen om te wintersporten, zal de Oostenrijkse pollutie ook gaan beginnen met het handhaven hiervan.

Om een lang verhaal kort te maken: er moet een geldige reden zijn om Oostenrijk in te komen. Voordat je naar Oostenrijk reist zal je ook een formulier in moeten vullen en ‘even lekker wintersporten’ is natuurlijk geen legitieme reden. Nu schijnt het dat er meerdere, vooral jonge buitenlandse gasten, misbruik maken van de legitieme reden door aan te geven dat ze op zoek zijn naar werk in Oostenrijk en daarom reizen, maar vervolgens alleen gaan wintersporten en totaal geen werk zoeken.

Handhaving

Om er voor te zorgen dat iemand die binnenkomt en aangeeft dit voor werk te doen, maar niet op zoek gaat naar werkt, gaat de Oostenrijkse politie handhaven. Dit betekent dat je gevraagd kan worden naar je documentatie, zoals het registratieformulier wat je in moet vullen voordat je gaat reizen naar Oostenrijk, maar ook naar de documentatie die bewijst dat je werk zoekt in Oostenrijk en daar ook actief in bent. Dit kunnen bijvoorbeeld EURES documenten zijn wanneer je geen Europese staatsburger bent, of een aanmelding bij de instanties van Oostenrijk of het district waar je wil gaan werken.

Kan je dergelijke documentatie niet tonen of verzamelen, dan ben je de sjaak. In deze gevallen kan je een hoge boete krijgen en zelfs het land uit gestuurd worden, omdat je er dan ‘niks te zoeken hebt’. Ook de aanbieder van de accommodatie riskeert een boete, omdat ook zij een verantwoordelijkheid hebben om te voorkomen dat er tóch toeristen gaan zitten. Hoe hoog die boetes precies worden is niet bekend, wel zijn er al meerdere personen beboet voor €1500,- voor het niet volgen van de COVID-19 regels.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws