Dé winterse lifestyle website van de BeNeLux!

Meld je gratis aan!

Oostenrijk
Oostenrijk: “Samenvoegen skigebieden levert nauwelijks iets op”

Gepost op

Het leek dé trend in wintersportland te zijn. Aan alle kanten gaan skigebieden samen met verbindingen om zo meer kilometers te kunnen communiceren en een betere concurrentiepositie te krijgen. Maar of dit ook daadwerkelijk werkt? De Oostenrijkers zijn nog niet overtuigd! 

Een mooi voorbeeld van het samenvoegen is Saalbach Hinterglemm. Inmiddels gaat dit gebied door het leven als Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn en met de nieuwe link richting Zell am See die eraan zit te komen, neemt de hoeveelheid aaneengesloten pistes flink toe. Je zou denken dat die kilometers voor meer bezoekers moet zorgen, maar de Oostenrijkers denken dat het uiteindelijk eigenlijk niets oplevert.

Onderzoekers van de Universiteit van Innsbruck hebben onderzoek gedaan naar de cijfers en daaruit blijkt dat het helemaal niet voor meer bezoekers zorgt. De groei blijft uit en dat terwijl er wel veel geld in gepompt moet worden, aangezien er altijd weer nieuwe pistes en skiliften aangelegd moeten worden. Een gemiddelde verbinding tussen twee skigebieden kost al snel tientallen miljoenen en als er dan geen extra bezoekers komen, dan begint het vooral op geldverspilling te lijken.

Diezelfde onderzoekers zeggen dat de hoeveelheid pistemeters wel een factor is bij het boeken van een wintersportvakantie, maar dat andere factoren veel zwaarder wegen. Sneeuwzekerheid, de mogelijkheid om natuursneeuw te skiën en de prijzen zijn vele malen belangrijker dan de hoeveelheid meters. Als toeristen voor een veel lagere prijs iets vaker dezelfde pistes moeten skiën, dan is dat blijkbaar geen probleem.

Op basis van het onderzoek wordt nu zelfs gewaarschuwd dat het aanbod van pistes groter is dan de vraag en dat dit geen houdbare situatie is. Als nog meer skigebieden samengevoegd gaan worden is de kans steeds groter dat de grote investeringen nooit meer terugverdiend worden en dat betekent weer dat skigebieden om kunnen vallen omdat ze de kosten niet meer kunnen dragen. Aangezien de Oostenrijkse economie voor het overgrote deel draait op toerisme, is dit weer een grote financiële strop voor het land compleet met alle problemen die daarbij horen!

Er zijn nog geen reacties. Je bent de eerste!

Reageer