Nieuws - 18 januari 2021   13:03 Oostenrijk verlengt harde lockdown, toerisme blijft ‘vrijwel onmogelijk’ tot eind februari

Door:

Geen positief nieuws uit de persconferentie van de Oostenrijkse Bondskanselier Kurz. Oostenrijk verlengt de lockdown en gaat zelfs nóg verder verscherpen. Voor het toerisme is het geen goed nieuws! 

De huidige lockdown die in Oostenrijk actief is, zal in ieder geval van kracht blijven tot en met 7 februari. Dat wil zeggen dat de horeca dicht moet blijven, dat niet-essentiële winkels dicht moeten blijven en dat je als toerist dus eigenlijk niks kan in Oostenrijk, omdat je geen accommodatie kan krijgen in het land. De regering hoopt vanaf 8 februari een eerste versoepeling door te kunnen voeren, maar laat daarbij al weten dat het openen van hotels, restaurants en cafe’s daar niet bij zullen horen.

Meer maatregelen

Vanuit de Oostenrijkse overheid worden bovendien meer maatregelen getroffen. De angst voor de Britse coronavariant zit er goed in en daardoor moet iedereen die zich in openbare gelegenheden bevindt, zoals het OV of een supermarkt, een FFP2-mondmasker dragen. Dit zijn gecertificeerde maskers die meer bescherming bieden dan de niet-medische maskers die hier in Nederland gedragen worden. Het dragen van FFP2-mondmaskers was al verplicht in skiliften en in de rij voor de skilift, maar dit wordt nu dus doorgetrokken naar andere locaties.

Verder hield Oostenrijk tot nu toe altijd de één meter regel aan, waar Nederland voor anderhalve meter ging. Ook dat gaat vanaf nu op de schop, aangezien Oostenrijk het advies voor afstand heeft aangepast naar het behouden van een afstand van twee meter van elkaar.

Geen toerisme

Zoals gezegd moeten alle faciliteiten voor toeristen gesloten blijven tijdens deze lockdown, al mogen de skiliften wél blijven draaien in Oostenrijk met de nodige zware maatregelen. Oostenrijk hoopt echter de reisbewegingen tegen te gaan en dit doen ze door hotels, restaurants, cafe’s en pensions dicht te houden. Op 8 februari zouden de eerste versoepelingen moeten komen in Oostenrijk, maar zoals het er nu naar uit ziet gaat dit alleen gelden voor winkels en contactberoepen, de horeca zal niet onder de potentiële versoepelingen van 8 februari gaan vallen.

De Oostenrijkse overheid heeft namelijk aangegeven dat ze pas half februari gaan kijken of en zo ja, hoe de horeca weer gefaseerd open kan gaan. Op z’n vroegst kan er dan wat open gaan rond eind februari, waardoor het toerisme de komende maand dus nog volledig plat zal liggen. Overigens geldt er nog steeds een negatief reisadvies naar Oostenrijk vanuit de Nederlandse overheid.

Moeilijke periode

Hoewel Oostenrijk al een hoop ellende heeft gezien gedurende de huidige pandemie, gaf hij wel aan dat het land mogelijk de moeilijkste periode van de hele coronacrisis in gaat. Ook in Oostenrijk zijn ze bezig met het vaccinatieprogramma en dat biedt wel perspectief, maar de komende maanden gaan met alle maatregelen absoluut zwaar worden. Oostenrijk wil pas structureel gaan versoepelen wanneer het aantal besmettingen onder de 50 per 100.000 uit komt en de verwachting is dat dit pas rond mei 2021 daadwerkelijk het geval zal kunnen zijn.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws