Nieuws - 28 november 2019   19:51 Oostenrijk verwacht een flink tekort aan ‘fatsoenlijk personeel’ voor de komende winter

Door:

Langer wachten voor een drankje en restaurants die je geen plek kunnen geven terwijl er tafels leeg zijn. De Oostenrijkers verwachten dit seizoen een aardig personeelstekort in veel horeca gelegenheden! 

Is er ineens geen personeel meer te vinden? Nou, dat valt wel mee. Er is niet ineens minder personeel dan de afgelopen jaren, maar het is ook niet zo dat er ineens meer personeel rondloopt. En dat is juist het probleem! De Oostenrijkers verwachten namelijk dat dit seizoen het aantal overnachtingen flink toe gaat nemen en daar komt het probleem vooral vandaan. De verwachting is dat de stijging meer dan 4% zal zijn ten opzichte van vorig jaar en toen zijn er zo’n 4 miljoen overnachtingen geweest in Oostenrijk.

Horeca

Hoe groot het effect zal worden moet nog blijken, maar uit de eerste boekingcijfers is wel gebleken dat er absoluut geen probleem zal zijn. Dit kan met name gemerkt worden in hotels en de bijbehorende restaurants. Christian Schützinger, directeur van het toerismeverband in het Oostenrijkse Vorarlberg, stelt dat het zeker in het hoogseizoen voor kan komen dat restaurants in hotels de deuren zullen moeten sluiten voor gasten die niet overnachten, omdat ze de druk anders niet aan kunnen.

Of het effect gaat hebben op de mogelijke overnachtingen is overigens ook nog de vraag. De Oostenrijkers willen uiteraard niet snel stoppen met het aanbieden van accomodaties, zeker niet in het hoogseizoen, maar mogelijk dat ze dus geen andere keuze hebben.

Geen extra personeel

Het inhuren van extra personeel is een aardig issue overigens, aangezien die vooral in Oostenrijk niet meer te vinden zijn. Veel van de locals werken immers al binnen de branche en dat zou betekenen dat ze het personeel uit andere landen moeten halen. Hoewel dat absoluut een optie is, stelt het toerismeverband ook dat de kwaliteit van het buitenlandse personeel vaak ‘de wensen over laat’ en dat het geen volwaardige vervangers zijn. Hierdoor kunnen ze het gat dus niet opvangen en daarom hangen deze problemen dus in de lucht.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Een extreem lome zondag hoort wel een beetje bij deze tijden. Toch? Die maken we even helemaal. compleet voor je met een dosis WTF!  Lees Meer…

Meer Nieuws